Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Tänk säkert – dela din vardag, inte ditt lösenord

1 år sedan

Avslöjanden om bedrägerier på Internet och stulna lösenord kan göra att livet online känns lite osäkert. Men det finns många enkla knep för att skydda dig. Här är några smarta tips om hur du hanterar lösenord på ett säkert sätt.

Bättre med långt och enkelt än kort och svårt

Långa och enkla fraser är bättre än komplicerade korta lösenord som är svåra att komma ihåg – de är helt enkelt svårare att knäcka med ren datorkraft

Välj lösenord som är svåra att gissa sig till

Välj inte ditt flicknamn, din gymnasieskola eller ditt favoritresmål. Välj inte heller att bygga ett lösenord med information som du publicerat om dig själv på nätet.

Undvik att använda samma lösenord på flera ställen

Om en sajt hackas och lösenorden hamnar på avvägar så är risken stor att någon börjar testa dem på andra sajter. Om du använder samma lösenord på olika sajter så kommer lösenord från gamla intrång att kunna utnyttjas.

Om du registrerar dig på en tjänst som Have I Been Pwned? så får du ett mejl om din e-postadress finns med i en läcka så du snabbt kan byta de lösenord som behöver bytas.

Använd lösenordshanterare för ett enklare liv online

Det är en risk att låta webbläsaren komma ihåg dina inloggningsuppgifter. Använd istället en lösenordshanterare för att göra livet online både enkelt och säkert. En lösenordshanterare lagrar dina inloggningsuppgifter och hjälper dig fylla i dem när det behövs. Det enda lösenordet du behöver komma ihåg är det till lösenordshanteraren.

Använd inloggning med extra skyddsnivå där det är möjligt

På många sajter är det möjligt att logga in med en extra skyddsnivå, så kallad tvåfaktorautentisering.  Ett exempel är att du först anger användarnamn och lösenord, sedan skickas ett SMS till din telefon med en extra kod.

Telia deltar under oktober i kampanjen ”Tänk säkert – gör smarta saker säkra”. Målsättningen är att höja medvetenheten och kompetensen hos allmänhet och småföretagen vad gäller hanteringen av lösenord, kortuppgifter och länkar som man t ex får i sms och mejl. Bakom kampanjen står MSB, Polisen och flera samarbetspartners. Besök kampanjen och få mer info om hur du skyddar din information.