Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Umgås mer på nätet hos familjen Blomberg

2 år sedan

”För mig är det lika självklart att delta i mina barns onlineintressen som att skjutsa dem till fotbollsträningen”, skriver Henrik Blomberg, affärsutvecklingsansvarig på Telia. Läs mer om hur hela familjen kan umgås på nätet.

Redan år 1982 fick jag min första dator och sedan dess har jag varit en inbiten gamer. När CounterStrike släpptes år 2000 föddes vårt första barn, jag gungade spjälsängen med vänster hand samtidigt som jag spelade med höger – det gick sådär. Mitt andra barn föddes 2005, samtidigt som Blizzard lanserade World of Warcraft i Europa. 2010 köpte familjen sin första iPad, version 1. Vi spelade smurfspelet på den tillsammans. Under åren som gått har vi testat det mesta och hittat några gemensamma favoriter, Mario Kart på Nintendo Wii och Buzz! Monster Rumble på PS2.

Vi har alltid spelat tillsammans, när Minecraft lanserades satt yngsta sonen och alla hans kompisar och byggde världar varje dag efter skolan. Jag själv lade ner timmar på att bygga en exakt kopia av vårt hus, för att sedan lägga ner lika många timmar på vår in-game-trädgård, sen grannarnas hus, sen gatan där vi bor. Skaparglädjen, kreativiteten och lyckan av spelet delades av alla oss.

Det finns förstås baksidor med spelandet som man i dialog med sina barn behöver adressera, precis som med vilken hobby som helst. Under mina 8 år som World of Warcraftspelare så fick jag uppleva känslan av att bli spelberoende och prioritera spelet framför annat som var viktigt. När klockan är tre på morgonen, och jobbet börjar om några timmar, så är belöningssystemet i spelet så starkt att man väljer att fortsätta spela trots att man har andra ansvar. Att alltid ha en hälsosam diskussion om spel och spelens effekt har därför varit viktigt hos oss.

Att ha en pappa som spelar betyder nämligen inte att det är fritt fram för dygnet-runt-LAN varenda vecka. Tvärtom har vi infört hårda gemensamma regler som gäller alla som spelar i vårt hem.

  • Av alla nya spel vi spelar så spelar jag dem på förhand, tanken är enkel, jag vill veta vad mina barn spelar.
  • Inga datorer på rummet! Jag ville inte att barnen skulle ha egen dator på rummet. Då har jag noll koll på vad de gör, vad de spelar och främst om de sitter uppe och spelar mitt i natten med dörren stängd. Istället har vi en gemensam plats där alla våra datorer är.
  • Att spela eller att hänga på datorn får aldrig ta tid från läxorna – läxorna är alltid prioriterade framför datorspelen.

Eftersom vi kommit överens om detta tillsammans så kan vi hela tiden hjälpa varandra ifall det inte går som vi vill i spelet, samtidigt så har vi riktigt roligt tillsammans. För mig är det lika självklart att delta i mina barns onlineintressen som att skjutsa dem till fotbollsträningen. Även om man inte går all-in och deltar på planen (eller i en match i League of Legends), så visar jag för dem att jag är närvarande och engagerad.

Att spela online tillhör vardagen för hundratusentals av Sveriges ungdomar. Och trots att barnen blivit äldre så fortsätter vi dela det här intresset. Nu börjar de lära mig lika mycket som jag har lärt dem under åren. Vi i familjen Blomberg är glada över att umgås mer på nätet.

 

FAKTA
Författare
: Henrik Blomberg, Telia Company.

Titel: Ansvarig för affärsutveckling inom E-sport/gaming samt drönare (på Strategienheten på Telia Sverige).
Familj: Fru Ewa, Barn: Natanel 19, Felix 14,
Antal speltimmar per vecka: 10
Bästa familjespelet: Mario Kart för casual underhållning för alla. League of Legends när familjen e-sportar.
Intressen: Tränar crossfit, målar akryltavlor, spelar League of Legends, Netflix (älskar dystopier, t.ex. The Walking Dead).