Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Umgås mer med dina barn genom deras största intresse

1 år sedan

intro medium

Barnens största fritidsintresse – att spela data- och tv-spel är en självklar del av familjelivet idag. Det är en plats för nöje och tävlingar, men även en plats för att utvecklas och umgås med såväl vänner som familjen. Trots detta är det inte lika självklart för föräldrar att delta i spelandet tillsammans med sina barn.

I sommarlovstider diskuterar många föräldrar digitala vanor och spelande med sina barn.
Många barn spenderar dubbelt så mycket tid på data- och tv-spel som de ägnar åt fysiska fritidsaktiviteter.

– Många strävar efter att få mer tid tillsammans med sina barn. Här finns det tydlig potential att få umgås med barnen på deras villkor, i aktiviteter som de uppskattar, säger Siri Helle, psykolog och författare. För barn går den analoga och digitala världen ihop. Att vara involverad i barnens digitala vardag är minst lika viktigt som att skjutsa till fotbollsträningen.
Det kan vara svårt att hitta intresset för barnens spelande, och man kanske inte heller vill uppmuntra barnen att spela mer genom att man själv deltar.

– Även om vi föräldrar inte deltar kommer barnen fortsätta att spela, påpekar Anna Augustson, Hållbarhetschef på Telia. Att engagera sig i spelandet är ett utmärkt sätt att få bättre insyn i barnens digitala värld och samtidigt umgås. Dessutom kan det fungera som ett sätt att hålla kontakten med varandra när man befinner sig på olika platser rent fysiskt. Läs mer här om hur ni i familjen dessutom kan fördela surfen sinsemellan i ett och samma abonnemang.

Genom att umgås mer tillsammans online får ni mer insyn i barnens liv online, dessutom skapas en möjlighet till mer tid tillsammans. Att följa med barnen på fysisk aktivitet eller mysa tillsammans framför en film är ett sätt att umgås. Men idag kan det lika väl handla om att spela tillsammans online, på en plats som är självklar för barnen. Med vårt familjeabonnemang samlar du familjen i ett och samma abonnemang. Skaffa familjebonnemang idag på telia.se/familj och njut av er uppkopplade sommar tillsammans.

VISSTE DU ATT…
• Svenska föräldrar bara ägnar en kvart i veckan till barnens data- och tv-spelande.
• Nio av tio barn i åldern 7-12 år spelar spel på skärmar nio timmar under en vecka.
• Tre fjärdedelar av föräldrarna vill inte tillbringa tid med sina barn när de spelar.
• Drygt två av tio (22%) föräldrar menar att det är barnen som inte vill att. föräldrarna deltar.
• Lika många (20%) tror att barnen inte vill att de är med och spelar.
• Tre fjärdedelar (76%) av föräldrarna anser att barnen lär sig språk
• Sex av tio föräldrar tycker att barnen tränar hjärna när de spelar, där sju av tio lyfter strategiskt och logiskt tänkande som några resultat och hälften lyfter ökad kreativitet och fantasi.