Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

SOMMARTIPS: 7 roliga digitala familjeaktiviteter

1 år sedan

Sol, bad och lek i gräset hör förstås semestern till – men sommarlovet är också en perfekt tid för att göra annat roligt tillsammans. Här är 7 digitala aktiviteter som är kul och utvecklande för hela familjen – och samtidigt låter dig dela dina barns digitala vardag.

1. Bli mästare på att följa tutorials
Instruktionsböcker i all ära – i dag är det minst lika viktigt att kunna följa en tutorial på Youtube.  Hitta på ett kul projekt och sök loss efter en instruktionsvideo som ska hjälpa er. Kanske är ni sugna på att bygga ett dockhus av en skokartong, en häftig kulbana eller en ”ratt” som gör det lättare att spela racingspel med mobilen. Passa gärna på att prata om vad som gör en instruktionsvideo bra eller dålig.

2. Gör en egen låt
Det kanske låter svårt, men med de program som finns i dag behöver man varken ha taktkänsla, kunna spela ett instrument eller sjunga rent för att skapa sin egen musik. Nätet fullkomligt kryllar av kul appar och program som gör det enkelt att skapa er alldeles egna familjemelodi. Tips: låt varje familjemedlem göra varsitt stycke. Musikappar och program som gör det enkelt är Garageband, Music Maker JAM och – för de yngre – Toc and Roll (finns för både Apple och Android).

3. Gör egna videoklipp
Med tanke på hur stor plats som filmer, serier och videoklipp har i både barns och vuxnas liv i dag är det inget mindre än ren allmänbildning att förstå hur skapandet av rörlig media faktiskt går till. Ladda ner ett enkelt redigeringsprogram, filma med mobilen och gör en musikvideo, en instruktionsvideo eller en kul challenge á la Youtube-stjärnorna tillsammans. Eller varför inte en stop motion-film med Lego eller andra leksaker? Exempel på hyfsat enkla, och gratis, redigeringsprogram är Videopad för datorn och Adobe Premiere Clip för mobil och platta. För stop motion-filmer är Stop Motion Studio ett smidigt verktyg.

4. Ut i naturen
Längtar du ut i skogen men har svårt att få med dig kidsen? Låt tekniken hjälpa dig! Det finns många appar som gör det roligare att upptäcka och lära sig mer om naturen. Vare sig det handlar om att identifiera fågelsång, hitta ätliga svampar eller få koll på vilka djur och växer som finns i närheten av er. Exempel på kul naturappar är Whatbird, Svampguiden, Viltguiden och Plantsnap.

5. Slipa berättartekniken
Sätt både din egen och barnens kreativitet på prov genom att tillsammans leta efter bilder på nätet och sedan låta var och en hitta på en svindlande historia utifrån dem. Ett fantastiskt sätt att både träna det kreativa tänkandet och berättartekniken. Pst! Passa på att förklara det här med copyright för barnen när ni söker efter bilder. Även det är en kunskap de med all säkerhet kommer att ha glädje av i livet. Tusentals bilder hittar ni på bildsajter som Flickr, Google Images och Unsplash.

Här hittar du inspiration inför copyright-snack.

6. Fota tillsammans
Att fota med mobilen kan vara så mycket mer än att bara trycka på knappen. Gå tillsammans igenom grundkunskaperna i bildkomposition och ladda ner en bra app för bildredigering. Ge varandra olika fotoutmaningar, som att ta bilder som förmedlar en viss känsla eller har särskilda motiv. Prata sedan om era alster. Hur tänkte ni när fotograferade och hur blev det? Några bildredigeringsappar är Snapseed, VSCO och Afterlight 2. Här finns en artikel som förklarar tre enkla kompositionsregler.

7. Spela kluriga äventyrsspel
Ge er in i en helt annan värld, lös gåtor, tänk strategiskt och jobba tillsammans mot ett mål. Att spela ett spännande äventyrsspel tillsammans kan vara ett fantastiskt sätt att umgås. Är ni ute efter nostalgi är Nintendo Switch-spelet Super Mario Bros (rekommenderad åldersgräns 3 år) en klassiker som nu har återupplivats. Vill ni helst samarbeta direkt i spelet kanske det svenskutvecklade Unravel 2 (åldersgräns 7 år) kan vara något. Har ni VR hemma är splitternya Ghost Giant (åldersgräns 3 år) värt att testa. Det är storybaserat med mycket hjärta som kommer att ge uppslag till många fina diskussioner.