Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Äventyr med familjen – testa geocaching

2 år sedan

Gå på skattjakt med gps. Geocaching erbjuder spänning, rörelse och sightseeing på samma gång. Det är en rolig aktivitet som passar hela familjen. Vi hjälper dig komma igång.  

Vid detta laget har du säkert redan hört talas om fenomenet geocaching. En modern typ av orientering med gps, som vuxit med stormsteg i popularitet de senaste åren. Geocaching fungerar för både stora och små och är en perfekt aktivitet att göra tillsammans hela familjen. I korthet går det ut på att med hjälp av gps och karta hitta ”cacher”; små gömmor eller skatter som människor placerat ut. En cache består vanligen av en burk eller låda med olika mindre föremål som andra användare lämnat efter sig, samt en slags gästbok där du kan skriva ditt namn.

Det finns geocacher överallt, och bara i Sverige antas det finnas omkring 50 000 skatter gömda. De kan vara gömda både i städer eller i djupa skogar. Somliga går att hitta med barnvagn eller på vägen hem från jobbet medan andra kräver god fysik och i vissa fall även specialutrustning som bil, båt eller till och med klätterutrustning för att nå.

Geocaching som aktivitet startade först i USA i maj 2000, ett par dagar efter att Bill Clinton-administrationen tog bort SA-störsignalen, som påverkade gps-systemets noggrannhet. Då blev det möjligt att se sin position med bara några meters felmarginal. Själva begreppet kom i bruk ett par månader senare när Jeremy Irish startade geocaching.com som en samlingsplats.

Målet i geocaching är som sagt att lyckas hitta cacher och berätta med din signatur att du varit där. Du signerar både fysiskt och digitalt på nätet eller i appen. Då kommer din signatur med på cachens presentationssida och andra geocaching-entusiaster kan följa vilka du hittat. Men geocaching är mer än att bara bocka av hittade skatter på en lista. Många cacher är gömda på intressanta eller vackra platser. Platser du kanske aldrig hade besökt eller upptäckt om du inte hade letat efter din cache. Många gånger finns det också information att ta del av om de platser du besöker i chache-beskrivningen. På så sätt kan du både upptäcka och lära dig saker samtidigt som du underhåller dig och familjen med denna moderna skattjakt. Letandet kan vara en upplevelse i sig. Det är en utmaning att se en plats med geocaching-ögon och försöka lista ut var gömstället finns. Tillfredställelsen när du lyckats med en tuff utmaning är en känsla utöver det vanliga.

Stad och natur
Naturupplevelser har sin charm, men visst finns det något spännande med hemligheter som ligger dolda där tusentals personer passerar varje dag. Faktum är att Sveriges mest loggade cache ligger gömd någonstans mellan Stockholms slott och Riksdagshuset.

Alla geocacher är inte lämpade för alla utövare. Vissa kan vara svåra att hitta eller svåra att komma åt. Men om ni som familj slår era kloka huvuden ihop löser man det mesta ändå. Om du vill vara säker att cachen du letar efter är barnvänlig, är det enkelt att kolla upp rundor och tips på nätet.

Börja direkt med din mobil
För avancerad geocaching bland skog och vildmark använder man ofta en friluftsanpassad gps. De är vanligtvis rejäla och vattentåliga. Men för geocaching i stadsmiljö, eller som nybörjare, fungerar det utmärkt att använda mobilen eller en surfplatta. Ofta kan det faktiskt vara till fördel med telefonen, eftersom de flesta cachingappar kan ladda detaljerade kartor från Google Maps.

För ett ännu roligare geo-äventyr
Gör det till en dagsutflykt med barnen på lovet, ta med matsäck och stanna upp för lite mysig energipåfyllning. Ta bilder på när ni lyckas hitta er cache och på familjen vid alla spännande och fina platser ni upplever tillsammans.Bra länkar
Skapa konto på geocaching.com
Ladda ner appen för Android i Google Play
Ladda ner appen för iPhone i App Store
Fler appar som peppar till rörelse

Läs också
Apparna som peppar barnen till rörelse

Kategorier