Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Vårstäda mobilen så håller den längre

1 år sedan

intro medium

 

Våren är här! Passa på att vårstäda mobilen. Det kan öka livslängden, vilket är bra för såväl ekonomin som för miljön. Här är åtta tips från vår mobilexpert Mattias Hartmann.

1. Gör en hälsokoll på mobilen

Börja med att göra en ”hälsokontroll” på mobilen för att se efter hur den mår. Det gör du enkelt via Telia-appen Min Mobil. Där går det att se status på batteriet, hur arbetsminnet är, om lagringsminnet börjar bli fullt och om den har fått några virus som behöver tas bort.

– I appen har vi även samlat mängder av tips; som hur du tar bort onödiga saker som gamla cookies och hur du stänger ner appar som slösar på batteritid och minne. Genom att göra detta förlänger du batteriets livslängd och effektiviserar även användandet generellt; den kommer att bli snabbare, säger Mattias Hartmann, ansvarig för Telias mobilaffär.

Han tipsar om dessutom att många smarta telefoner har en inbyggd funktion där den kan göra en självdiagnos.

2. Uppdatera mjukvaran

Nästa steg för att få ordning på en seg mobil är att uppdatera mjukvaran till den senaste versionen. Det ska man vara noga med att alltid göra så fort en ny version släpps.

– Då fungerar mobilen bättre eftersom du får både de senaste funktionerna och apparna. Dessutom uppdateras virusskyddet i varje ny mjukvara, så ni förbättrar då säkerhetsnivån, säger Mattias Hartmann.

3. Stäng av mobilen

Numera är vi vana vid att alltid ha både mobil och dator påslagna – oavsett om enheten används eller inte. Men du kan tjäna på att stänga av din telefon (och din dator!) då och då.

– Många glömmer bort att ens smarta telefon faktiskt är en dator i miniformat. Och även om det är okej att ha den på i viloläge för det mesta, så mår den bra av att få starta om ibland. Förslagsvis någon gång i veckan, säger Mattias Hartmann.

4. Lagring i molnet

Idag fungerar mobilen både som kamera och filmkamera, vilket lägger beslag på en betydande del av det inbyggda minnet. Dessutom kräver appar, och innehåll i dessa appar, allt större minne. Och när minnet börjar bli fullt kan mobilen börja sega.

– Då går det enkelt att flytta lagringen till molnet. Du behöver alltså inte köpa ett minneskort och stoppa i mobilen. Istället finns det en uppsjö av molntjänster att välja mellan.

Den som flyttar lagringen till molnet och gör en säkerhetskopia av mobilen där, har dessutom tillgång till allt detta även om mobilen försvinner eller går sönder.

5. Skydda mobilerna

Idag har mobilskal blivit en trendig accessoar, men de fyller även en viktig funktion.

– Det är ett enkelt sätt att förebygga skador. Speciellt barns mobiler är extra utsatta eftersom de ofta springer runt och leker, och inte är lika försiktiga med sina mobiler, säger Mattias Hartmann.

Även ett displayskydd är väl värt att investera i. Det är en tunn, genomskinlig film som täcker glaset och minskar risken för både repor och sprickor.

6. Laga skador

Om en skada på mobilen väl har uppstått är det ändå bra att laga den så snart som möjligt och det går enkelt att få hjälp i Telias butiker.

– Jag rekommenderar även att man skaffar en försäkring till sin mobil, för då får man ner kostnaden för en reparation till i princip ingenting. Då slipper också barnen må dåligt för att familjen får stora utgifter om de har råkat tappa mobilen, säger Mattias Hartmann.

7. Byt ett dåligt batteri

Mobilbatterier har en begränsad livslängd och då tror många att hela mobilen börjar bli gammal och måste bytas ut.

– Men ofta räcker det med att byta batteriet för att den ska kännas som ny igen, förklarar Mattias Hartmann. Ett batteribyte även är bra om man ska ge bort sin avlagda mobiltelefon till någon annan i familjen.

– Sett tillbaka har vi haft en förbrukningsmentalitet gällande mobiler; vi köper en ny mobil vartannat år och den gamla hamnar i byrålådan. Men ofta är det inget fel på, så både för familjens ekonomi och miljöns skull är det bra att försöka förlänga livslängden på de befintliga mobilerna.

8. Kasta inte – byt in istället

Har du följt tipsen ovan och insett att det ändå är dags att byta mobil så ska du absolut inte kasta den i soporna. För att minska mängden mobilskrot har Telia lanserat kampanjen Byt in.

– Då köper Telia tillbaka din gamla telefon för ett restvärde, och du får då en peng att lägga på en ny mobil, förklarar Mattias Hartmann och liknar det vid när du köper en bil hos en bilhandlare:

– Då kan du ju sälja tillbaka din gamla bil och på så sätt få mer pengar att köpa en ny för. Och om det inte går att rädda mobilen så har vi en bra miljömässig hantering när den skrotas.