Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

10 år med Samsung Galaxy

10 månader sedan

intro small

Den 20 februari är det dags att avslöja årets nya mobiler från Samsung under Galaxy Unpacked-eventet som hålls i San Francisco klockan 20 svensk tid. Galaxy-serien firar tioårsjubileum i år, så vad passar bättre än en återblick på vägen fram till årets nyheter? Kanske kan det ge oss en hint om vad som kommer att släppas härnäst?

Det Samsung som vi känner till idag har inte många likheter med företaget som grundades år 1938 i Korea. Då bestod den huvudsakliga verksamheten av försäljning av fisk, nudlar och dagligvaror. På några decennier utvecklades Samsung från att vara ett litet import- och exportföretag till att bli ett globalt konglomerat med oräkneliga produkter och tjänster. Samsung har under åren hunnit producera allt från skyskrapor, kläder och minneskort till läkemedel och kylskåp. I flera år har företaget varit världens största mobiltillverkare, och redan innan smartphones såg dagens ljus arbetade Samsungs utvecklare på funktioner som låg i framkant.

Innovationer längs vägen

Äldre mobilmodeller från Samsung.Samsung har konsekvent visat sig villiga att tänja på gränserna för att se vad som är möjligt att göra med en mobiltelefon. Till exempel lanserades 1999 Samsungs TV-telefon, som gjorde det möjligt för användarna att ta del av underhållning direkt i handen – något som inte hörde till vanligheterna då. År 2002 lanserade Samsung sin True Color Phone och introducerade Active Matrix LCD display för världen. Denna skärmteknik banade väg för de innovationer inom bildskärmsteknik som idag har blivit synonyma med Galaxy-serien. Modellen Samsung B600 kom 2006 med en inbyggd 10-megapixel kamera, som lät användaren fotografera, och 2014 blev Galaxy S5 den första mobilen med inbyggd pulsmätare.

Galaxy-seriens framfart

Den första riktiga smarttelefonen i den numera klassiska Galaxy S-serien presenterades i mars 2010 med fyratums Super AMOLED pekskärm med 800 x 470 pixlars upplösning och 5-megapixel kamera. Inga dåliga specifikationer för sin tid.

Galaxy S2 (2011) hade modernare design och så kallad närfälts-kommunikation, en teknik som möjliggör kontaktlös dataöverföring på kort avstånd. Dessutom hade den en dual-core processor på 1.2 GHz och en 8-megapixel kamera. Telia satte sin prägel på Samsung Galaxy S2 genom att erbjuda ett unikt Melodifestival-skal.

Den personliga assistenten S Voice etablerades i och med Galaxy S3 (2012), som även kunde skryta med eyetracking-teknik. S3:an kom även i en 4G-version och blev därmed Samsungs första 4G-smartphone, med klart förbättrad surfupplevelse för användarna. Denna modell fick även sällskap i produktportföljen av Galaxy S3 mini.

Mjukvaran i Galaxy S4 (2013) fick en mängd extra funktioner som gjorde användningen smidigare. Bland annat läste frontkameran av vad användaren tittade på och möjliggjorde automatisk paus av video, smart rotationslås eller automatisk scrollning. Kameran var på imponerande 13 megapixel och skärmupplösningen hela 1920 x 1080 pixlar.

Med Galaxy S5 (också 2014) kom fingeravtrycksavläsaren, pulsmätare och den praktiska IP67-klassningen för skydd mot vatten, smuts och damm. Det utbytbara batteriet var fortfarande aktuellt men skulle komma att försvinna i senare modeller. Kameran var nu på hela 16 megapixel.

Rundade kanter på skärmen gjorde succé med lanseringen av Galaxy S6 (2015). Inspirationen kom från Galaxy Note Edge 2014. S6 var den första mobilen i serien med metallchassi, vilket gav en premiumkänsla. Galaxy S6 fanns i flera olika versioner där Galaxy S6 Edge Plus med sin ovanligt stora 5.7-tumsskärm verkligen stack ut på marknaden.

Galaxy S7 (2016) återinförde expanderbart minne och IP-klassningen. Kameran var en av de mest uppskattade funktionerna, inte minst för dess förmåga att ge bra bilder även under dåliga ljusförhållanden.

Galaxy S8 (2017) bjöd på en med en skärm som nådde hela vägen ut till kanten på telefonen (vilket Samsung kallade för Infinity Display), vilket betydde större skärmyta utan att telefonen i sig blev större. Hemknappen var nu integrerad i skärmen.

Den avancerade kameran blev kännetecknande för Galaxy S9 (2018), med funktioner som Super slowmotion, dubbla bländarvärden och personliga emojis. Dessutom bjöd modellen på inbyggda AKG-kalibrerade stereohögtalare och säkerhetsfunktioner som kombinerad iris- och ansiktsscanning.

Vad väntar i framtiden?

Innovationsresan och utvecklingen fortsätter förstås oförtrutet. Om vi blickar framåt mot några av de modeller som Samsung kommer att lansera under 2019 finns det god chans att vi får se spännande nyheter.

– Det ryktas att nästa modell i Galaxy-serien släpps i tre olika versioner med skärmstorlekar från 5,8 till 6,4 tum, den minsta sannolikt en budgetmodell. Uppgifter har också cirkulerat om marknadens hittills största minneskapacitet. Källa: Ny Teknik

– Kameran är en av de viktigaste funktionerna i en modern smartphone. Teknikpressen spekulerar i att nästa Galaxy kan vara utrustad med hela sex kameror. Det finns också uppgifter om att frontkameran kommer att ta mindre plats och bara vara synlig som ett hål i en så kallad Inifinity O-skärm. Källa: Techradar

– Spekulationer tyder på att man med de nya modellerna kanske kommer kunna dela med sig av batteriladdning till andra produkter med stöd för trådlös laddning. Förbättrad batteritid tack vare smartare AI låter också som en välkommen nyhet. Källa: Ny Teknik