Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Musikalfilmerna som svänger mest

11 månader sedan

intro medium

Tycker du att allt blir lite bättre med musik? Eller brukar ni brista ut i spontan allsång hemma i tv-soffan så fort tillfälle ges? Då är det här filmerna för dig och din familj.

Sound of Music
Den amerikanska musikalfilmen från 1965 med Julie Andrews är en av de mest populära familjefilmerna genom tiderna och baserar sig löst på Maria von Trapps memoarer. Dess enorma framgång beror på en lyckad kombination av en gripande handling om familjen Trapp och minnesvärda sånger. Dessutom utspelar den sig i den fantastiska österrikiska naturen – vilket i sig gör filmen sevärd. Finns att hyra i Filmbutiken.

Mamma Mia
Redan som musikal var Abba-späckade Mamma Mia en stor hit, men när Meryl Streep 2008 tog sig an huvudrollen i filmatiseringen fullkomligt exploderade den. Mamma Mia, handlar om Sophie som tillsammans med sin mamma driver en grekisk taverna, och som försöker få reda på vem hennes pappa är. Filmen hittar du i Filmbutiken på Telia play, och vill du sedan ta dig an uppföljaren – och fler Abba-låtar – så hittar du även Mamma Mia! Here we go again i Telia play.

Les Misérables
Den omåttligt populära musikalen Les Misérables har setts av över 60 miljoner människor världen över och 2012 kom den 2,5 timmar långa filmversionen. Även här utspelar sig handlingen i 1800-talets Frankrike och vi ser bland annat Anne Hathaway, Hugh Jackman och Amanda Seyfried i huvudrollerna på detta storslagna drama om olycklig kärlek, offer och försoning. Rekommenderas från 11 år och finns i Filmbutiken.

The Greatest Showman
Vi ser Hugh Jackman, Michelle Williams och Zac Efron i detta nyproducerade drama om en mans storslagna visioner om att skapa den största och mest spektakulära föreställning någonsin. Tack vare att den endast är 105 minuter lång kan denna film med 11-årsgräns passa även de som vanligtvis inte orka sitta igenom en riktigt lång musikalfilm, finns i Filmbutiken.

High School Musical
Här är en musikalfilm som alla barn och tweenies kommer att älska. En riktig ungdomsfavorit blev High School Musical (och även huvudrollsinnehavarna Zac Efron och Vanessa Hudgens) när den kom 2006. Den handlar om två talangfulla tonåringar som ska försöka bli uttagna till skolans prestigefyllda musikal men stöter på flera hinder. Finns i Filmbutiken.

Grease
Den kanske allra mest älskade musikalfilmen genom tiderna är Grease med John Travolta och Olivia Newton-John. Tidlösa sånger, dans och kärlek i 50-talsmiljö hittar vi i Grease, missa inte heller uppföljaren Grease 2 med Michelle Pfeiffer i huvudrollen. Den yngre publiken föredrar dock antagligen den nya versionen Grease Live – samma story men nya skådisar – som du hittar här i Filmbutiken.

La vie en rose
Den franska legenden Edith Piafs liv och Paris under tiden för hennes genombrott är huvudtemat som skildras i detta ganska tungsinta drama från 2007. Den närmare tre timmar långa franska filmen är väl värd att se för dess fantastiska skådespelarinsatser och de vackra sångerna. Den är visserligen tillåten från 7 år, men kanske inte den mest lämpliga titeln att välja för de allra minsta utan passar en vuxnare publik. Finns i Filmbutiken.

Moulin Rouge
Den som är sugen på en färgsprakande musikalfilm med en gripande kärlekshistoria får inte missa prisade Moulin Rouge från 2001. Här får vi se när en passionerad poet faller för en glädjeflicka, tillika stjärna, på nattklubben och bordellen Moulin Rouge. Filmen blir inte sämre av att handlingen är förlagd till Paris på tidigt 1900-tal och att regissören är den kreativa Baz Luhrmann. Finns i Filmbutiken på Filmbutiken.

La La Land
Storslam på Oscarsgalan blev det för La La Land, och ingen som har sett filmen kan vara förvånad. Emma Stone och Ryan Gosling lämnar ingen oberörd i detta drama från 2016. Passar även de som vanligtvis inte gillar klämkäcka musikaler, tack vare sin djupare skildring av en relation och hur den påverkas av karriärdrömmar. Finns i Filmbutiken.

Länktips

Filmbutiken
* Telia Play
Tv från Telia
Support för Tv från Telia