Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Lönnmord och dubbelspel – 5 spännande spionhistorier

2 år sedan

intro medium

Spioner är ständigt aktuella på film och tv. Här är fem fantastiska skildringar av det dramatiska spionlivet för dig som inte kan få nog av internationella intriger, skickliga agenter och ond bråd död.

 Homeland
De senaste årens kanske mest beroendeframkallande spionserie har förstås en självklar plats på listan. Den skickliga och bipolära CIA-agenten Carrie Mathison brottas med internationell terrorism, underrättelsevärldens politiska intriger och sin egen hälsa. Serien är sjukt spännande, enormt välspelad och hyllad av både kritiker och tittare. De första sju säsongerna finns i Filmbutiken.

The Little drummer girl
En brittisk skådespelare rekryteras av en israelisk underrättelseagent för att infiltrera en terroristcell. Ett uppdrag som sätter hennes skådespelartalanger på prov – och kan kosta henne livet om hon misslyckas. En retrosnygg och spännande brittisk-amerikansk spionserie med Alexander Skarsgård i en bärande roll. Bygger på en bok av spionthrillerns nestor John Le Carré. Hela serien finns på CMore.

 Argo
Ben Affleck har haft det stökigt under 2010-talet med trassligt privatliv och flera tveksamma filmprojekt. Men i hans film om gisslankrisen på den amerikanska ambassaden i Iran 1979 briljerar han både som skådis och regissör. Filmen berättar den verkliga historien om CIA-agenten Tony Mendez och hans galna plan för att rädda gisslan genom att fejka ett filmprojekt. Nervpirrande, snygg och verklighetsbaserad. Argo finns att hyra i filmbutiken.

 The Bourne Identity
Kanske den ultimata spionthrillern. Den första filmen i Bourne Trilogin lyckas med något som få andra filmer i genren klarar: att skapa både enorm spänning och riktigt spektakulära situationer utan att förlita sig så mycket på specialeffekter. Det går nästan, nästan, att tro att allt i filmen skulle kunna hända på riktigt. Storyn är grym, Matt Damon är fantastisk och produktionen, inklusive filmmusiken, är i toppklass. Finns på HBO Nordic.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy
En spionfilmsklassiker av det behärskade och eftertänksamma slaget. Toppagenten George Smiley har tvingats ut i pension från underrättelsetjänsten men värvas tillbaka för att undersöka en misstänkt mullvad inom 1970-talets MI6. Regissören Tomas Alfredsons tolkning av John Le Carrés roman Mullvaden tokhyllades av kritikerna för sin genomtänkta estetik, sitt skickliga skådespeleri och den lågmälda spänningen. Filmen har även hyllats av författaren David Cornwell, mannen bakom pseudonymen John Le Carré. Finns att hyra i Filmbutiken.

Länktips

Filmbutiken
* Telia Play
Tv från Telia
Support för Tv från Telia