Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Tillbaka till 90-talet – nostalgiklassikerna som håller än

2 år sedan

1990-talet var inte bara Spice Girls på radion, Vänner på tv och Snake på mobilen. Det var också massor med bra filmer. En tid när blockbusters med jättebudget självklart samsades med skruvade indie-produktioner på bio och i vhs-hyllan. Här är 18 klassiker som fortfarande är fantastiska.

Scream
För många 80-talister var Wes Cravens Scream den allra första skräckfilmen de såg (åtminstone på bio), och i rollistan finns flera av 90-talets riktigt stora skådisar – som Neve Campbell och Courteney Cox. Filmen drog dessutom igång en trend med skräckisar på samma tema (tonåringar jagas av mördare), som tikll exempel Jag vet vad du gjorde förra sommaren. När det senare gjordes en parodi på Scream, vid namn Scary Movie, så var också det upptakten till en mängd mer eller mindre lyckade parodifilmer på samma tema.

Dum & Dummare
Komikern Jim Carrey fick sitt stora genombrott med de galna skrattfesterna Den galopperande detektiven och The Mask, men han är minst lika minnesvärd i komedin Dum & Dummare från 1994. Där spelar han och Jeff Daniels två killar som inte direkt har huvudet på skaft och som beger sig ut på ett dråpligt äventyr, orsakat av att den ene av dem är ännu dummare än den andra.

Natural born killers
Den här satiriska kriminalfilmen om ett par som ger sig ut på en mördarturné var mycket kontroversiell när den kom eftersom den visade extremt våld på ett väldigt grafiskt sätt. Filmen är (kanske föga förvånande) baserad på ett orginalmanus av Quentin Tarantino, som omtolkades av regissörskollegan Oliver Stone.

Clueless
Alicia Silverstone fick sitt stora genombrott i en musikvideo för en Aerosmith-låt, och det gav henne huvudrollen som tonårstjej i komedin Clueless. En lättsam komedi som är smartare än den verkar vid en första anblick. Har med tiden blivit en riktig kultklassiker som fortfarande citeras och används för att skapa memes på sociala medier. Vad många inte vet är att filmen är löst baserad på Jane Austins roman Emma, men handlingen är förlagd till en nutida high school-tjejs liv istället.

Pelikanfallet
Julia Roberts räknas till en av de största, och mest välbetalda, kvinnliga skådespelarna någonsin. Med sitt breda leende och lockiga hår formligen ägde hon 90-talet och i dramathrillern Pelikanfallet är hennes skådespelarprestation lika stabil som alltid. I denna filmatisering av John Grishams framgångsrika bok med samma namn spelar hon en journalistikstudent som trillar över en konspiration som berör domare i högsta domstolen, och hon tar hjälp av en journalist (Denzel Washington) för att avslöja allt med livhanken i behåll.

Independence Day
Nittiotalets självutnämnda prins Will Smith lyckades väl när han tog klivet från komediserien Fresh Prince i Bel Air till bioduken. Förutom komedin Men in Black så var katastroffilmen Independence Day (1996) en av hans stora framgångar. Filmen, där utomjordingar försöker invadera jorden, skapade en svallvåg efter sig där den ena katastroffilmen efter den andra avlöste varandra.

Trainspotting
Denna svarta komedi har hyllats som en av de bästa brittiska filmerna genom tiderna och kammade hem en mängd priser när den kom. Här fick Ewan McGregor sitt genombrott som en heroinberoende skotte som försöker ta sig ur sitt missbruk.

Hot Shots! Höjdarna!
Pilotfilmen med Charlie Sheen kom 1991 och är kanske parodiernas parodi. Den bjuder på många skratt och är sevärd även för den som inte sett förlagorna.

Nyckeln till frihet
Tim Robbins och Morgan Freeman storspelar som fångar i detta drama från 1994, som är löst baserat på Stephen Kings bok Vårbedrift. Filmen toppar välförtjänt filmrekommendationssajten IMDB:s lista över världens bästa filmer med sitt genomsnitt på 9,3 av 10 i betyg.

Den där Mary
Superstjärnan Cameron Diaz, fick visserligen sitt genombrott i Jim Carrey-komedin the Mask, men ingen glömmer nog henne i Den där Mary. Framför allt glömmer man inte hennes något nytänkande ”hårgelé” i komedin som handlar om hur några killar (bland annat Ben Stiller) slåss om hennes gunst.

Happy Gilmore
Antingen gillar du Adam Sandler eller så gör du det inte. De som tilltalas av hans något barnsliga humor upptäckte honom troligtvis i komedin Happy Gilmore, där han spelar en misslyckad ishockeyspelare som ger sig in i golfvärlden för att rädda sin mormors hus. Lite kuriosa är att samma skådespelare har biroller i alla Adam Sandlers filmer, dock i diverse rekvisita som gör dem närmast oigenkännliga.

Forrest Gump
Dramakomedin, som är baserad på boken med samma namn, har inte sällan kallats för en av världens bästa filmer någonsin. Tom Hanks skildrar huvudpersonen som, trots sin begränsade intelligens, mest av en slump lyckas bli framgångsrik som idrottsman, affärsman och krigshjälte. Dessutom är filmen fylld av underfundiga kopplingar till historiska händelser, kända varumärken och karaktärer som gör den extra sevärd.

Höstlegender
Det fanns flickidoler och sedan fanns det riktigt stora flickidoler på nittiotalet. Brad Pitt var störst av dem alla. Han gjorde på 90-talet succé i den obehagliga thrillern Seven, actionthrillern Fight Club och, tillsammans med Tom Cruise, i vampyrfilmen En vampyrs bekännelse. Men få gånger har han framkallat så mycket känslor (och tårar) som i Höstlegender, en episk familjesaga som bjuder på såväl kärlek och svek som krigsdrama.

Titanic
Det påkostade och mångfaldigt prisade episka dramat från 1997 om skeppet Titanics förlisning må vara tre timmar långt men blev älskat över hela världen. Här gör Leonardo DiCaprio och Kate Winslet rollerna som det minnesvärda kärleksparet Jack och Rose från olika samhällsklasser som blir förälskade under resan.

Never been kissed
Det är i det nästan omöjligt att räkna upp sevärda 90-talsfilmer utan att nämna åtminstone en handfull romantiska komedier. Filmgenren var större än någonsin då och Drew Barrymores Never been kissed gör ingen romantiker besviken.

Jackie Brown
Regissören Quentin Tarantino, med sin unika berättarton, blev stor på 90-talet. Riktigt stor. Genombrottsfilmen Pulp Fiction med John Travolta och Uma Thurman har nog de flesta sett, men minst lika sevärt är kriminaldramat Jackie Brown som kom några år senare.

Farväl Las Vegas
Nicholas Cage hade sin storhetstid på 90-talet och spelade inte bara i påkostade actionfilmer. En av hans bättre skådespelarinsatser återfinns i detta sevärda drama om en man som bestämmer sig för att ta livet av sig genom att supa ihjäl sig i Las Vegas.

I huvudet på John Malcovich
Långfilmen med mångas favoritskådis John Cusack kvalar precis in på denna lista då den släpptes i slutet av 1999. Handlingen? Huvudkaraktären hittar en lönndörr in i hjärna på den riktiga John Malkovich och kan använda honom som en marionettdocka. En riktigt skruvad film som blev lika älskad som hatad. Se den för att ta reda på vilka filmtittare som du tycker har rätt.

Länktips

Filmbutiken
* Telia Play
Tv från Telia
Support för Tv från Telia