Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

I väntan på Game of Thrones – tv-tipsen som botar din abstinens

1 år sedan

Gillar du episka historier med mycket blod och intriger? Då är de här serierna något för dig. Passar perfekt i väntan på sista säsongen av GoT.

Den som väntar på något gott…å allt det där. Men, ärligt talat, när det gäller den åttonde och sista säsongen av Game of Thrones börjar väntan faktiskt att kännas orimligt lång. I april får vi åter se våra favoritkaraktärer i Westeros slåss om makten. Men fram tills dess gäller det att försöka bota GoT-abstinensen på andra sätt. Här är fem riktigt bra serier som liksom Game of Thrones innehåller storslagna äventyr, intriger och komplexa karaktärer (men tyvärr inga drakar…).

Vikings
Succéserien som inspirerats av de verkliga legenderna om Norges mest kända viking Ragnar Lothbrok. Vi får följa hur den äventyrslystna Ragnar tillsammans med sina kumpaner utforskar, plundrar och avancerar till toppen makthierarkin. Här finns svärd, blod och strider. Politiska spel, familjedrama och vänskapsband. Och svenska Gustaf Skarsgård i en av huvudrollerna. Finns att se på HBO Nordic.

American Gods
American Gods är en fantasyberättelse med både hjärta och hjärna. Smart och känslomässigt gripande på samma gång. I serien får vi följa ex-fången Shadow Moon som möter den mystiska karaktären Mr. Wednesday och hamnar mitt i striden mellan de gamla gudarna och de nya (känns det igen, Game of Thrones-fans?). Serien är baserad på succéförfattaren Neil Gaimans klassiska bok med samma namn och nominerades bland annat för bästa dramaserie vid Critics Choice awards. I en hyllad biroll ser vi Gillian Anderson från The Fall och X-files. Finns att hyra i filmbutiken.

The White Princess
En av de centrala inspirationskällorna för maktkampen i Game of Thrones är, enligt författaren George RR Martin, det historiska Rosornas krig på 1400-talet. Då stred adels-släkterna York och Lancaster om makt och inflytande i ett England där kungamakten var svag. Något som resulterade i nästan lika mycket blod, svek och lidande som i Westeros. The White Princess utspelar sig precis i slutet av Rosornas krig när Elizabeth från släkten York gifter sig med Henrik VII från ätten Lancaster. Giftermålet skapar fred mellan de stridande adelshusen, men freden är bräcklig och misstron fortfarande stor. En fascinerande och dramatisk berättelse full med starka och komplexa kvinnliga karaktärer som får stort utrymme. Perfekt som uppladdning för sista säsongen av Game of Thornes. Finns att se på C More film och serier.

The Magicians
Precis som Game of Thrones är The Magicians en fantasyserie med kungar, drottningar, magi och ond bråd död. Men den här serien är om möjligt ännu mer skruvad. Historien börjar med att den deprimerade unge Quentin Coldwater upptäcker att han är magiker och börjar på en hemlig skola för magi utanför New York. Men det är bara början på de överraskningar som väntar honom – och tittaren. Serien har beskrivits som “Harry Potter för vuxna” och den är full av fascinerande karaktärer, galna händelseförlopp och magi som är både farligare och mer komplex än den som lärs ut på Hogwarts skola för häxkonster. Baserad på Lew Grossmans succéroman med samma namn. Finns att se på HBO Nordic.

Boardwalk empire
Även om den inte fått riktigt lika mycket uppmärksamhet som till exempel Sopranos eller Breaking Bad så är de flesta kritiker överens om att Boardwalk Empire är en av de senaste 20 årens bästa tv-draman. Serien utspelar sig i 20-talets USA när spritförbudet skapade en grogrund för organiserad brottslighet. Vi får följa gangstern Nucky Thompson, spelad av Steve Buscemi, som slåss med en mängd andra färgstarka karaktärer om makten i casinostaden Atlantic City. Påkostad visuell estetik, en välskriven berättelse och fantastiska skådespelarinsatser gör Boardwalk Empire till ett härligt tidsfördriv i väntan på GoT säsong 8. Serien nominerades 57 gånger till Emmy-galan och vann 20 gånger. Pilotavsnittet, som regisserades av Martin Scorsese, kostade 18 miljoner dollar att spela in och är fortfarande ett av de dyraste tv-pilotavsnitten som någonsin producerats. Finns att se på HBO Nordic.

Länktips

Filmbutiken
* Telia Play
Tv från Telia
Support för Tv från Telia