Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

5 smarta tekniktips för familjen

2 år sedan

intro medium

Mobiler och surfplattor är en central del av de flesta hushåll i dag. Med dessa knep får din familj (förhoppningsvis!) en smidigare teknikvardag.

Ta kontroll över familjens lösenord

Barn – och vuxna – glömmer ofta sina inloggningsuppgifter. Det kan till slut bli en övermäktig uppgift för familjens minnesmästare att ha allas lösenord i huvudet. Med en lösenordshanterare som tjänst blir familjens enheter både säkrare och ni slipper återställa bortglömda lösenord på regelbunden basis. Exempelvis appen 1Password är en tjänst som passar speciellt bra för familjer, den hittar du i App Store och Google Play. 1Password kan testas gratis i 30 dagar och används därefter som prenumerationstjänst.

Bättre wifi med repeater

En seg uppkoppling kan göra både barn och föräldrar på dåligt humör. Om du har svårt att få wifi-signalen att räcka till alla delar av hemmet så kan en repeater vara ett relativt enkelt sätt att ge hela familjen en skönare tekniktillvaro. Det finns en mängd produkter på marknaden som kan ge ditt wifi nytt liv. Till exempel AirTies Premium som du kan köpa här.

Begränsa skärmtiden med timer

Är du trött på tjafs om hur många minuter barnen har kvar när du vill begränsa barnens skärmtid? Då kan det vara en idé att ställa en timer som visar hur lång tid som enheten får användas. Sätt timern på exempelvis 30 minuter och kom överens om att skärmtiden är slut omedelbart när alarmet låter. Använd den inbyggda klock-appen som finns på de flesta mobiler och surfplattor eller ladda ner någon av alla de pedagogiska timer-appar som finns. Exempelvis Time Timer är en lättförståelig visuell timer där barnet själv kan se hur lång tid som är kvar, den finns i App Store och Google Play. Beroende på ålder kan det förstå också vara bra att ha någon annan rolig aktivitet att erbjuda när tiden är slut.

Fixa en fast laddstation för alla enheter

Trött på att leta efter laddare som har fått fötter – och som inte sällan finns i barnens rum eller skolväskor? Det finns en enkel lösning på alla familjers stora bekymmer med försvunna laddare: Skapa en fast laddstation för alla era laddare. Det gör ni enkelt med hjälp av ett grenuttag, som liknar en förlängningssladd men som har många uttag. Placera grenuttaget någonstans centralt, förslagsvis i köket, och bestäm att laddarna alltid ska finnas där. Bonustips: Välj gärna ett grenuttag med en inbyggd strömbrytare. Då kan ni enkelt stänga av strömmen när det är läggdags eller när ni går hemifrån, för som bekant ska laddare inte sitta i kontakten obevakade.

Bestäm er för mobilfri tid

Det finns appar för att ta reda på hur mycket tid som ägnas åt mobiler och surfplattor, men de flesta av oss vet nog redan att skärmtiden kan dra iväg lite för ofta. Och det gäller inte enbart barnen, många föräldrar är lika goda kålsupare. Föregå med gott exempel och låt bli mobilen varje gång ni sitter ned tillsammans och äter – även om det är någon som ringer.

 

Kategorier