Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Serierna som startade tv:s guldålder

11 månader sedan

intro medium

Innan 00-talet var tv i princip synonymt med sitcoms, strömlinjeformade polisserier och dokusåpor. Idag är serier det främsta formatet för ambitiöst, experimentellt och långsiktigt historieberättande. Det började runt millennieskiftet med ett antal banbrytande serier som tog tv-mediet till en ny nivå. Här är serierna som startade tv-revolutionen.

The Sopranos
Tv-historien kan delas in i två perioder – före och efter The Sopranos. Ingen serie representerar så tydligt att en ny tv-era inletts som den nyanserade berättelsen om maffiafamiljen Soprano. Serien bröt mot det dåvarande tv-berättandet på flera sätt. Ett av de mest inflytelserika exemplen var att den introducerade den komplexa antihjälten i tv-rutan. Maffiabossen Tony Soprano är kriminell, våldsam, otrogen och hämndlysten. Men han är också en familjefar som oroar sig för sina barn och brottas med samma existentiella frågor som vi andra. Som tittare vill vi följa honom trots hans brister. Det är tveksamt om vi hade fått se en serie som Breaking Bad utan The Sopranos. En annan av seriens storheter är att de flesta karaktärer får möjlighet att utvecklas i all sin mänskliga komplexitet. Seriens skapare David Chase ska ha sagt att The Sopranos handlar om människor som ljuger för sig själva, och den röra det skapar. Och vilken fascinerande röra det är. The Sopranos hamnar regelbundet på plats ett eller två när världens bästa tv-serier genom tiderna utses. Har du inte sett den – gör det! Såg du den när det begav sig – se om den! Se Sopranos på HBO Nordic

The Wire
När vi ändå är inne på världens bästa tv-serie genom tiderna. Finns det någon serie som utmanar The Sopranos om titeln så är det The Wire. Det är en polisserie som ägnar minst lika mycket, och ofta mer, tid åt att beskriva de kriminellas tillvaro. Något som år 2002 var otroligt nyskapande. Och den gör det med en enorm autenticitet som kommer av att skaparen David Simon jobbade många år som kriminalreporter i Baltimore innan han började skriva böcker och tv-serier. Dessutom hämtades många av skådisarna och karaktärerna från samma gator där serien utspelar sig. Men samtidigt som serien bjuder på massor av realism så innehåller den otrolig mängd karaktärer och scener som bäst kan beskrivas med uttrycket “larger than life”. Få serier har till exempel lyckats göra en scen där två karaktärer för en fem minuter lång konversation med enbart varianter av ordet “fuck” – och det samtidigt är fantastisk tv. The Wire är en självklar del av den gyllene tv-åldern. Men den är också något helt unikt. Ett verk som kommer att fortsätta ses och analyseras i åratal. Ingen annan har lyckats göra så många moraliskt tveksamma och komplexa karaktärer så mänskliga och fascinerande. Och samtidigt bjuda på intelligent samhällskritik. Se The Wire på HBO Nordic

Friday Night Lights
Låt dig inte luras av att den här serien på ytan handlar om amerikansk fotboll. Du behöver inte gilla sport för att älska Friday Night Lights. Fotbollen är bara en fond för att berätta gripande historier om kärlek, familj, status och drömmar i en fiktiv amerikansk småstad. Storyn är baserad på författaren H.G. Bissingers bok Friday Night Lights: A Town, a Team, and a Dream. En riktig serieklassiker som fortsätter att locka tittare långt efter att sista avsnittet visades på tv.
Se Friday Night Lights med C More

Six feet under
Historien om en dysfunktionell familj som driver en begravningsbyrå kanske inte låter som en höjdare för tv-soffan. Men Six Feet Under är allt annat än dötrist. Varje avsnitt börjar med ett dödsfall. Och närheten till döden sätter extra fokus på livet för medlemmarna i familjen Fischer som driver begravningsbyrån Fischer & Sons. Den här serien är närmast ett skolexempel på den typ av berättande som skulle komma att känneteckna tv:s guldålder: oväntade miljöer, skruvade händelseförlopp och mångbottnade karaktärer som får stort utrymme att utvecklas under seriens gång. Skaparen Alan Ball skrev manus till filmen American Beauty och gick sedan vidare och skapade vampyrserien True Blood.
Se Six feet under på HBO Nordic

OZ
Enligt många kritiker var OZ det verkliga startskottet för den nya tv-eran. Serien, som premiärvisades 1997 är våldsam, oförutsägbar och full av fascinerande karaktärer. Skaparen Tom Fontana har sagt att “Jag skiter i om karaktärerna är sympatiska, bara de är intressanta”. Berättelsen om fängelset Oswald State Penitentiary, dess fångar, ledning och världen runtomkring gjorde storsuccé samtidigt som den chockade USA med grafiska skildringar av våld och sex. Allt det som vi idag förknippar med serier från HBO. En föregångare som fortfarande är grym (i mer än en bemärkelse). Se OZ på HBO Nordic

Länktips

Filmbutiken
* Telia Play
Tv från Telia
Support för Tv från Telia