Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Julens mysigaste familjefilmer

2 år sedan

Vad passar bättre en mörk jullovsdag än att krypa upp i soffan tillsammans och titta på en mysig film? Här är filmer som ger en härlig julkänsla.

1. Polarexpressen
En animerad film baserad på boken med samma titel som garanterat innehåller julens magi. Den handlar om en pojke som har börjat tvivla på julen men hamnar på en förtrollande tågresa till Nordpolen på självaste julafton. Tekniken bakom animationen är påkostad och det, tillsammans med Tom Hanks röst i en av huvudrollerna, ger en realistisk känsla som säkert gör barnen i familjen lite extra fascinerande. Finns att hyra i Filmbutiken

2. Ensam Hemma
En riktig klassiker för alla som växte upp på nittiotalet. Här råkar 8-årige Kevin glömmas kvar hemma när hans stora och stökiga familj reser bort över jul. Samtidigt härjar två tjuvar i området och när de tar sikte på Kevins familjs hus bestämmer han sig för att ge dem en kamp som heter duga. En komedi med julkänsla som passar barn och vuxna i alla åldrar. Finns att hyra i Filmbutiken

3. Elf
Denna komedi för hela familjen handlar om Buddy, en människa som har vuxit upp på Nordpolen tillsammans med tomtenissar. Som fullvuxen (läs: gigantisk i jämförelse med tomtenissarna) inser att han att det är dags att lämna Nordpolen och bege sig till storstaden för att leta reda på sin biologiska far. Roliga Will Ferrell (som för ju övrigt är gift med en svensk kvinna och numera huserar i Sverige på sommaren) spelar Buddy, som fullkomligen svämmar över av julglädje – och detta smittar garanterat av sig på tittarna. Finns att se på HBO Nordic

4. Grinchen – julen är stulen
En modern klassiker från 2000 som handlar om Grinchen, den sura, gröna varelsen som avskyr julen så pass mycket att han bestämmer sig för att stjäla allt som har med den att göra. Filmen baseras på Dr Seuss bok från 50-talet men här spelar Jim Carrey självaste Grinchen och hans tolkning för tankarna till 90-talsklassikern The Mask, där han också spelar en grön figur. Vissa barn kan tycka att Grinchen ser lite läskig ut, andra älskar de lite märkliga karaktärerna i den ännu märkligare lilla byn där handlingen utspelar sig. Denna finns att hyra i Filmbutiken, i dagarna har dessutom en tecknad version av filmen premiär på bio.

5. Arthur och Julklappsrushen
Hur lyckas Tomten egentligen dela ut alla klappar på en kväll? Här får vi svaret: det handlar inte om magi utan om noggrann planering, en väloljad organisation och ett supermodernt kontrollcenter. Men även den bästa planering kan gå fel – ett barn håller på att blir utan julklapp!Tomtens son Arthur måste lösa problemet för att inte äventyra  julens magiska känsla. En annorlunda tomtesaga med roliga karaktärer och fina animationer. Finns att hyra i filmbutiken

6. Pettson och Findus – Tomtemaskinen
Gubben Pettson lovar katten Findus att tomten ska komma på jul. Men tomten finns ju inte, så Pettson får lov att bygga en tomte själv. Inget blir dock som Pettson eller katten tänkt sig. Men allt blir ändå bra till slut. En film med mysiga karaktärer, roliga detaljer och härliga miljöer. Passar barn och vuxna i alla åldrar som gillar fina animationer och mysig julstämning. Finns att hyra i filmbutiken

7. Ett päron till farsa firar jul
Denna film är sedan många år tillbaka en klassiker hos många julfirande familjer, medan andra avskyr den. Här spelar Chevy Chase en godhjärtad pappa, som med en gnutta otur och lite klumpighet aldrig verkar lyckas med något. Inte heller förberedelserna inför julfirandet går smärtfritt för honom, och den ena förvecklingen avlöser den andra. Denna, som är en uppföljare till Ett päron till farsa, är något råare i sin humor än många andra julfilmer och passar kanske inte de allra känsligaste barnen. Finns att hyra i Filmbutiken

8. Love Actually
Detta är brittisk romantisk komedi när den är som allra bäst, och den bjuder på samma hjärtevärmande känsla som exempelvis Notting Hill. Här samlas den brittiska skådespelareliten – vad sägs om Hugh Grant, Emma Thompson, Keira Knightley, Colin Firth och Liam Neeson för att nämna några. Här utspelar sig inledningsvis flera handlingar parallellt, men de knyts samman på ett något oväntat sätt i slutet – lagom till att julen gör sin entré. Det finns inget barnförbjudet i filmen (nåja, Hugh Grants dansmoves borde vara förbjudna att se  – oavsett ålder) men handlingen är lite för komplex för att uppskattas av de minsta. Finns att hyra i Filmbutiken

9. Karsten och Petras fantastiska jul
De omtyckta norska barnen Karsten och Petras äventyr på förskolan är många barn vana att se som barnprogram. Här bjuds vi på hela 75 minuter med de goa vännerna när de otåligt räknar ner till jul. Kanske inget som passar de äldre barnen, men vi kan nästan garantera att de yngsta kommer att sitta som klistrade framför denna mysiga och lättsamma film. Finns att hyra i Filmbutiken

10. Die Hard
Denna actionspäckade rulle med Bruce Willis kanske inte för tankarna till jul vid första anblick. Men handlingen utspelar sig i Los Angeles under julhelgen och det är den hårdföre polismannen John McCain som måste avbryta sin julledighet för att försöka stoppa terrorister. En klassisk katt och råtta-lek utspelar sig snart i en skyskrapa, där terroristerna har tagit McCains fru som gisslan. Den kan visserligen inte klassas som mysig, och filmens åldersgräns är satt till 15 år, men många av dagens föräldrar anser att den är relativt harmlös och kan troligtvis ses av barn från cirka tio års ålder med en vuxen som sällskap. Finns att hyra i Filmbutiken, och där hittar du även en handfull uppföljare.

Länktips

Filmbutiken
* Telia Play
Tv från Telia
Support för Tv från Telia