Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Tänk säkert – Låt inte nätfiskarna få dig på kroken

12 månader sedan

Phishing, eller nätfiske, innebär att kriminella på Internet lurar företag eller privatpersoner att lämna ifrån sig känslig information som exempelvis kreditkortsuppgifter eller lösenord. De kan också försöka infektera din dator eller mobil med virus. Läs om hur du skyddar din viktigaste information och gör säkerhetstestet.

Var uppmärksam

Lämna aldrig ut känsliga uppgifter såsom kreditkortsuppgifter, inloggningsinformation eller koder i ett mejl.  Saker som ofta kännetecknar bluffmejl är språkmässiga felaktigheter som felstavningar, konstiga formuleringar samt dålig meningsuppbyggnad. Engelska stavningar kan även förekomma.

Öppna inte länkar i e-post du inte känner igen

Klicka inte på länkar i e-post om du inte är helt säker på att de är äkta. Många företag har en lista på vilka avsändaradresser som de använder, se exempelvis Telias information här.

Kontrollera alltid direkt med företag eller myndighet

Bedragare kan via mejl eller telefon utge dig för att vara ett företag som du har tjänster hos. De kan antingen hota med att stänga ner dina konton om du inte ger dem information eller be dig logga in på dina internettjänster med avsikt att få tag på känsliga uppgifter. Vid minsta osäkerhet, kontakta alltid leverantören av tjänsten för att säkerställa att förfrågningen är äkta.

Gör backup på den viktigaste informationen

Angrepp med så kallad utpressningsvirus innebär att bedragaren hotar att med att du inte ska återfå viktig information som tillhör ditt företag. Gör därför alltid automatisk backup på ditt företags viktigaste information, då tar du udden av angreppet.

Använd alltid säkerhetsprogram

Ett bra antivirusprogram är grundläggande i det totala skyddet av en dator eller mobil. Programmet stoppar en mängd olika hot och skyddar dig mot till exempel skadliga webbplatser, intrång och skadeprogram.

Läs mer om Telias säkerhetsprodukter:

 

Telia deltar under oktober i kampanjen ”Tänk säkert – skydda din viktigaste information”. Syftet är att öka kunskapen om informationssäkerhet och de verktyg som finns för att skydda din information. Bakom kampanjen står MSB, Polisen och flera andra myndigheter. Besök kampanjen och få mer info om hur du skyddar din information. https://www.dinsakerhet.se/

Tänk säkert