Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

De största nyheterna i iOS 12

1 år sedan

intro medium

Hack i häl på de nya iPhonemodellerna iPhone XS och iPhone XS Max släppte Apple också en ny version av sitt mobila operativsystem. Här är några av de största nyheterna i iOS 12.

iOS 12 släpptes måndag den 17 september, och innehåller kanske inte direkt revolutionerande nyheter men det finns ändå flera intressanta förbättringar och funktioner att titta närmare på.

Rent allmänt har Apple lagt kraft på att förbättra prestandan. Vardagliga aktiviteter som att skriva, svepa fram kameran eller starta appar ska nu gå snabbare. Framför allt bör dessa förbättringar vara märkbara på äldre mobiler eller iPads hela vägen tillbaka till iPhone 5s. Ett bra svar från Apples sida på kritiken mot att äldre modeller blivit alltför sega med nyare iOS-versioner.

Gruppsamtal i FaceTime

En av de största nyheterna i iOS 12 är annars att FaceTime nu stöder gruppsamtal med upp till 32 deltagare. För att göra det enkelt att följa med i konversationen blir bilden på den som talar större. I samtal med riktigt många deltagare kan inte alla visas samtidigt, så de som inte är aktiva läggs i en lista längst ned.

Assistenten Siri har fått en smart ny funktion som kallas för Siri Genvägar. Det här förefaller vara Apples svar på andra automatiseringsverktyg i stil med If This Then That (IFTTT) och motsvarande. Genvägarna går ut på att du skapar en kedja av händelser som sedan kan aktiveras med ett enda kommando till Siri – eller så låter du Siri själv föreslå en genväg baserad på dina dagliga rutiner.

Gör din egen ”memoji”

Skapa egna "memojis" i iOS 12.Animojisarna gjorde sin debut med iOS 11, och nu släpps en vidareutveckling som Apple kallar för ”Memojis”. Nu kan du skapa en animerad emoji som ser ut som dig själv, och som du kan använda i allt från Meddelanden till FaceTime. (Begränsningen är att du behöver ha iPhone X eller senare för att kunna skapa memojis.) Och de vanliga animojisarna har fått sällskap av fyra nya kompisar: en dinosaurie, en koala, en tiger och ett spöke.

Debatten om hur mycket och hur ofta vi själva och våra barn använder smartphones och surfplattor lär inte avta framåt, och i iOS 12 har Apple infört ett nytt kontrollverktyg med just detta fokus. Appen heter kort och gott Skärmtid, och samlar data om hur länge du använder din mobil, och vad du lägger tiden på. Om du vill kan du sätta tidsbegränsningar för olika appar. Tillsammans med funktioner som Stör ej och Sängdags som stoppar notiser och förändrar ljusstyrkan på skärmen innebär Skärmtid ytterligare hjälpmedel för att verkligen koppla bort mobilen när den inte behövs. (Bra grej: Stör ej kan nu ställas in så att det avaktiveras automatiskt när du lämnar den plats du befinner dig på.)

Smidigare notiser

Hanteringen av notiser är en av de funktioner där Apple har gjort mindre men betydelsefulla justeringar. Notiserna grupperas nu per app, och om det finns flera notiser från samma app staplas dessa på varandra som en hög med kort. Det betyder att listan med olästa notiser blir mycket kortare och överskådligare. Du kan också styra notishanteringen per app och direkt från hemskärmen.

Bildappen har fått en ny flik som kallas ”För dig” och visar gamla godingar ur ditt bildbibliotek och förslag på personer du kanske vill dela dem med. Det tillför en utökad social faktor till dina bilder.

Apropå roliga bilder har även kamera-appen fått ny funktionalitet i form av filter och andra effekter som dekaler och animerad text. Man anar inspiration från Snapchats populära filter. Dessa filter kan användas i foton och videor, och i både Meddelanden och FaceTime.

Fortsatt fokus på förstärkt verklighet

På den lite mer tekniska fronten har Apple också lagt kraft på att vidareutveckla stöder för AR, eller förstärkt verklighet. Med den nya versionen av verktyget ARKit 2 kan app-utvecklare nu skapa AR-appar som låter flera personer dela samma upplevelse. Det har också blivit möjligt att skicka ett virtuellt föremål till någon annan via e-post eller meddelanden, och mottagaren kan sedan se samma föremål integrerat i verkligheten.

(Min personliga favorit? Appen Mätverktyg som med hjälp av AR-teknik låter mig mäta saker i verkligheten genom att rikta kameran mot dem. Ajöss, gamla tumstock!)

iOS 12 finns tillgängligt för nedladdning nu. Systemet kräver att du har minst en iPhone 5S eller senare, iPad mini 2 eller senare, iPad Air eller senare, iPod Touch (sjätte generationen) eller senare.

 

Foton: Apple

Kategorier