Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Här är Apples nya iPhone-modeller

1 år sedan

intro medium

Under Apples årliga keynote-event den 12:e september presenterade Apple-chefen Tim Cook företagets höstnyheter för 2018. Mest emotsedda var naturligtvis de nya iPhonemodellerna, som bygger vidare på förra årets iPhone X. Läs mer om de tre nya mobilerna och den senaste generationen av Apple Watch.

Apples nya iPhones bygger alla vidare på förra årets iPhone X och kommer i tre modeller: iPhone XS, den större iPhone XS Max, samt nykomlingen iPhone XR.

iPhone XR

iPhone XR finns i flera färger - här korall.Som komplement till iPhone XS och XS Max släpper Apple en tredje modell, kallad iPhone XR, som ger mer eller mindre samma prestanda som iPhone XS men i ett något enklare och därmed billigare paket.
Likheterna med XS och XS Max (läs mer om dem nedan) är stora, inte minst är specifikationerna på processorn desamma. Däremot är iPhone XR utrustad med en något enklare skärm av LCD-typ och byggd i aluminium istället för rostfritt stål. Skärmen är hela 6,1 tum, alltså större än på iPhone 8, och utformningen densamma som på de tidigare nämnda modellerna med kantlös skärm. Till skillnad från de dyrare modellerna har XR endast en baksideskamerna, med 12 MP. XR presenteras i flera pigga färger – vit, svart, blå, korall, gul och röd, i ett litet avsteg från Apples annars väldigt strikta färgskala.

iPhone XR kommer i tre storlekar: 64 GB, 128 GB och 256 GB, och släpps till förköp på telia.se den 19 oktober.

iPhone XS och XS Max

iPhone XS har en 5,8-tums skärm medan iPhone XS Max kan skryta med hela 6,5 tum (d.v.s. 16,5 cm). Skärmen är fortfarande av OLED-typ, och man har trimmat ramen ytterligare för att göra den mer eller mindre kantlös. Detta,  tillsammans med en kompakt ”flärp” för framsidans sensorpaket och avsaknaden av hemknapp, gör att iPhone XS  har mindre dimensioner än en iPhone 8 men trots det en större skärm. Samma gäller förstås för Max-modellen som är lika stor som 8:an men har en skärm som är en hel tum större. Upplösningen blir hela 458 dpi, och med ny kraft under skalet utlovar Apple visuella upplevelser i inte minst spel på en helt ny nivå.

När det kommer till prestandan under skalet är Apple påtagligt stolta över sitt nya A12 Bionic-chips. De nya modellerna kan skryta med 6-kärnors processor och 4-kärnors grafikprocessor samt en ”neural engine” (eller neuralmotor – kortfattat en processor som använder sig av maskininlärning) som utökats från två till åtta kärnor. A12 Bionic ska klara av häpnadsväckande 5 biljoner operationer per sekund (jämfört med 600 miljoner för föregångaren A11). Den här processorkraften utnyttjas bland annat för att optimera foton, AR och animojis.

Kamerauppsättningen är densamma som tidigare. Två stycken 12 MP-kameror på baksidan och en 7 MP-kamera på framsidan har fått större och bättre sensorer, som tillsammans med den smartare programvara borgar för skarpare och bättre bilder även i utmanande ljusförhållanden.

Apple lade en hel del tid på att demonstrera hur iPhone XS kameror kan hantera besvärliga ljusförhållanden och skapa illusionen av djup i porträttfoton. En intressant ny funktion i kameran är möjligheten att ändra bländare, och därmed skärpedjup, i efterhand.

Ett antal spelutvecklare fick också chansen att demonstrera hur den avsevärda kraften i iPhone XS – och med assistans från det kraftfulla stereoljudet och A12-processorns stöd för AR – hjälper dem att ta fram en oerhört levande spelupplevelse.

Face ID, den smarta tekniken som ska göra det möjligt för dig att låsa upp mobilen via ansiktsigenkänning, är förstås kvar. Den första generationen av teknologin var kanske inte helt perfekt, och Apple har jobbat vidare på den för att den nu ska vara pålitligare, snabbare och säkrare, tack vare den omtalade neuralmotorn.

Något som inte bara är en förbättring utan dessutom en komplett nyhet i Applesammanhang, är att både XS och XS Max kommer att stödja Dual Sim-teknologin. Dual Sim betyder i korthet att du kan ha dubbla abonnemang och därmed dubbla telefonnummer i samma mobil. Det är funktionalitet som tidigare funnits i vissa Androidmobiler och varit vanligast i Asien, men som nu alltså kommer till Apple. iPhone XS och XS Max löser det genom att använda sig av dels ett fysiskt simkort och dels ett så kallat e-sim*, som är ett helt mjukvarubaserat simkort.

iPhone XS och iPhone XS Max kommer i tre storlekar — 64 GB, 256 GB och 512 GB — samt färgerna silver, guld och rymdgrått.

Apple Watch Series 4

Något som också fick stort utrymme var Apple Watch Series 4, den senaste versionen av världens populäraste smartwatch. Apple Watch har redan ett tydligt hälsofokus men det blir i och med den nya versionen tydligare än någonsin. Till de nya funktionerna hör en förbättrad optisk hjärtsensor som nu kan varna för låg eller oregelbunden hjärtrytm, och till och med låter dig ta ett EKG direkt med klockan.

Apple har även lärt Apple Watch att känna av när du ramlar, och kan initiera ett nödsamtal om du ligger orörlig i mer än en minut – en funktion vars nytta är lätt att inse för inte minst äldre personer.

När det gäller de tekniska specifikationerna har Apple Watch Series 4 en större skärm än sina föregångare (dryga 30%), men är ändå något tunnare än Series 3. Klockan drivas av en dual core 64-bitsprocessor. Högtalaren är 50% starkare än i tidigare modeller, och man har dessutom flyttat mikrofonen till motsatt sida av klockan för att minska risken för eko och göra samtalskvaliteten bättre. Gränssnittet i klockan har designats om, ett flertal nya urtavlor och konfigurationsmöjligheter har tillkommit, och Apple utlovar ett batteri som räcker hela dagen och står pall för sex timmars utomhusträning.

För mer information om nyheterna på Apple-fronten, anmäl ditt intresse här.

_____

*) Vi har idag inte något specifikt datum när eSIM lanseras i Telias sortiment. Vi går alltid ut med senaste nytt på vår hemsida – så håll koll på telia.se & telia.se/foretag.

Kategorier