Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Allt du behöver veta om kommande OnePlus 6

1 år sedan

intro medium

Du kan sluta googla på OnePlus6 – vi har samlat allt du behöver veta inför keynote-eventet den 16 maj.

OnePlus 6 kommer att presenteras inom kort och förväntningarna är skyhöga. Det talas om en värstingprocessor, glashölje, 20 megapixel-kameror och den omdiskuterade ”flärpen”, men det här är inte bara en lur för tekniknördar.

Mobilmärket OnePlus har hittills kanske smugit lite under radarn här i Sverige, men märket är inte nytt för omvärlden. OnePlus grundades 2013 av Pete Lau och Carl Pei, som bestämde sig för att bli en tillverkare som låter sig inspireras av sina användare, och med visionen att skapa den bästa Androidmobilen på marknaden. Med stora framgångar världen över är OnePlus nu ett miljardsäljande bolag och det som, förutom användartänket, har varit avgörande för succé är nog just kombinationen av hög prestanda till ett rimligt pris – en lur på samma nivå (en så kallad premiummobil) går annars lös på 10 000 kronor eller mer.

Som vi tidigare rapporterat här på Smartare Vardag så kommer OnePlus att presentera sin nyaste modell, OnePlus 6, under ett keynote-event i London onsdag den 16 maj – och förväntningarna är höga bland Android-entusiaster. Men vad exakt är det vi kommer att få se? Det vet vi inte riktigt, men för att du ska slippa leta har vi samlat lite spännande rykten.

Snabbt = bekymmersfri användarupplevelse?

Medgrundaren Pete Lau har på OnePlus eget forum filosoferat kring begreppet ”bekymmersfri användarupplevelse” (burdenless user-experience) som ledstjärna för arbetet med OnePlus 6. I sina teaservideor lyfter OnePlus fram snabbheten hos sin nya mobil, men det handlar inte bara om tekniska specifikationer, skriver Lau:

– Snabbhet handlar inte enbart om kortare laddningstider eller höga nedladdningshastigheter, vilken tillverkare som helst kan åstadkomma bra mätresultat i en eller två kategorier. Snabbhet handlar om att skapa ett bestående intryck av snabbhet och smidighet i vardagsanvändningen, oavsett om du spelar in 4K-video eller surfar på Facebook. Snabbhet handlar om att se till att det är mindre än en tusendels risk att din mobil hänger sig, även under tung användning. För oss handlar det om att sätta en högre standard.

Snabbt chip, större skärm och massor med minne

Grundstenen i OnePlus vision blir det nya Snapdragon 845-chipset från Qualcomm, som ska ge både snabbare grafik och snabbare nedladdningar. Chipet ska också vara mer energieffektivt med längre batteritid som följd. Vem vill inte ha längre batteritid?

OnePlus 6 kommer att levereras med 8 GB minne och 256 GB lagringsutrymme, specifikationer som faktiskt redan bekräftats av Pete Lau. Skärmen sägs också bli den hittills största på en OnePlus-mobil. Bakstycket sägs vara av glas, och snacket går om att den nya telefonen kommer bli den första vattentäta modellen från OnePlus. Det sistnämnda är något som skulle uppskattas i Sverige, men allt detta återstår att se.

Flärpen – ris eller ros?

Den så kallade ”flärpen” är en benämning som de flesta mobilanvändare inte ens vet vad det innebär. Det handlar helt enkelt om den så kallade sensorpanelen på framsidan av luren – som på modern mobilsvenska alltså fått namnet ”flärpen”. Precis som iPhone X frontas även OnePlus 6 med en infälld flik i skärmen där både kameran och högtalaren sitter. Statusikoner visas på sidorna om flärpen. Syftet är enligt OnePlus att maxa tillgänglig skärmyta.

Just nu förs en het debatt på olika forum i Sverige och utomlands kring flärpens vara eller icke vara. På keynoten får vi veta hur det egentligen ligger till men det sägs redan nu att OnePlus 6 kommer att erbjuda en lösning för de som är allergiska mot flärpen. Detta genom en mjukvarufunktion som avser att ”dölja” flärpen.

Trådlösa lurar som tillbehör?

Håll i hatten! Du verkar kunna använda dina vanliga lurar utan en massa adaptrar. Ett traditionellt hörlursuttag ska finnas på OnePlus 6, men den som vant sig vid det kabelfria livet kan glädjas åt ryktet att man även kommer att släppa trådlösa lurar, OnePlus Bullets Wireless, som tillbehör.

Läckta bilder visar en design med dubbla kameror staplade vertikalt på baksidan av mobilen, och även fingeravtrycksläsaren på OnePlus 6 sitter på baksidan. Baksideskamerorna ska enligt uppgift ligga på 20 respektive 16 megapixlar, och frontkameran på 20 MP. Om det stämmer kan vi se fram mot högkvalitativa selfies…

Ytterligare rykten gör gällande att OnePlus har jobbat på att förbättra ansiktsigenkänningen för att närma sig Apples kapacitet, samt att man utvecklat styrning med gester.

Keynote den 16 maj – you snooze, you loose

Onsdag den 16 maj klockan 18:00 svensk tid presenterar som sagt OnePlus sin nya skapelse vid ett keynote-event som livestreamas direkt från London. Läs mer här och anmäl dig till vår intresselista för att hålla dig uppdaterad med det senaste.

Missar du den kan vi med glädje påminna om det första pop up-eventet i Sverige någonsin, som körs den 21 maj – exklusivt i vår Teliabutik på Kungsgatan.

 

Kategorier