Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Samsungs nya Galaxy kretsar kring kameran

1 år sedan

intro small

Samsung har satt kameran i centrum i den nyaste versionen av sin flaggskeppsserie Galaxy S. När Galaxy S9 och storasyster S9+ presenterades på söndagkvällen svensk tid på Samsungs Unpacked-event inför Mobile World Congress i Barcelona så var det kamerarelaterade nyheter som dominerade.

Vårt sätt att använda våra smartphones håller på att förändras, menade Samsung marknadschef James Denison under presentationen, och Samsung S9 är avsedd att vara en mobil för den ”visuella och sociala generationen”. Så vad betyder det i praktiken?

Till det yttre är det inte mycket som skiljer S9 och S9+ förutom storleken, men kikar man på baksidan har S9+ dubbla kameralinser jämfört med en enda på S9:an. De dubbla linserna möjliggör ”porträttläge” som får personen i fokus att träda fram bättre mot bakgrunden via digital oskärpa.

Ett problem med de flesta mobilkameror hittills har varit att de inte håller måttet i sämre ljusförhållanden, säger Samsung. Det löser man i S9 och S9+ med vad man kallar för ”dubbla bländare”. Tekniken gör att kameran tar in mera ljus när det behövs för klarare bilder även i mörker.

För den som gillar att filma med mobilen har Samsung lagt till super-slow-motion med HD-kvalitet. S9 och S9+ kan filma med upp till 960 bilder per sekund, och vill du stila ordentligt kan du dessutom använda en sekvens i super-slow-motion som bakgrund på hemskärmen.

Samsungs inbyggda digitala assistent, Bixby, har vässats och även här är det framför allt förbättringar vad gäller hur assistenten utnyttjar kameran. Funktionen Live Translate gör att Bixby kan översätta text på exempelvis skyltar i realtid via överlägg i bilden i kameran. På samma sätt ska Bixby kunna identifiera mat som du riktar kameran mot och kan ge dig info om kaloriinnehållet. (I utvalda länder, bland annat USA och Sydkorea, kan man även testa smink virtuellt och beställa direkt via kameraappen – men om och när den funktionaliteten kommer till Sverige återstår att se.)

En sista nyhet innan vi lämnar den visuella delen: Samsung har tagit fram ett eget svar på Apples animojis. Samsungs personaliserade emojis blir inte bara ett animerat ansikte utan en hel liten avatar baserad på ditt eget utseende.

Samsung är också märkbart stolta över högtalarna. S9 och S9+ har högtalare på två sidor för starkare och mer verklighetstroget ljud. ”Den mest högljudda mobilen nånsin!” utropade Samsungs produktchef Mark Notton nöjt.

Fingeravtrycksläsaren sitter numera mitt på baksidan av mobilen, och trådlös laddning finns även på S9-modellerna. Multitasking ska vara smidigare än någonsin. Bland annat har Samsung utvecklat ett förbättrat notissystem som gör att du kan svara på ett SMS utan att behöva pausa och lämna en pågående videouppspelning. En ny version av dockningsstationen DeX har tagits fram för S9 och S9+, och Samsung Knox-plattformen ska fortsatt garantera säkerheten.

Intresserad av att uppgradera till en Samsung Galaxy S9 eller S9+? Du kan förköpa dem nu på telia.se.