Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Vet du vad dina barn spelar?

2 år sedan

Nästan alla barn spelar spel. Men det är stor skillnad på spel och spel. Titlar som utvecklats för vuxna kan ha innehåll som är direkt olämpligt för barn. Men det är inte alltid så lätt att veta vilka. Vi frågade två experter hur du som förälder kan tänka kring detta.

Att spela på dator eller mobil är något som nästan alla barn gör. Nästan nio av tio barn i åldrarna 9 – 12 år uppger att de brukar spela, enligt studien Unga & medier 2017. Teknikutvecklingen har gjort spelandet mer tillgängligt och populärt i alla åldersgrupper. Och spel idag utvecklas lika ofta för en vuxen publik som för en yngre. Därför är det som förälder viktigt att ha koll på vilka spel ens barn kommer i kontakt med, särskilt när det gäller spel med högre åldersgränser.

Ett viktigt första steg är att börja prata om och intressera sig för ens barns spelande
– Spel i sig är ett jättebra intresse där man kan vara social och lära sig mycket saker. Som förälder bör man bejaka det och ta reda på vad det handlar om, på samma sätt som om barnet var intresserad av att spela fotboll eller klarinett, säger Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

Den europeiska åldersmärkningen PEGI har skapats för att vägleda föräldrar när de köper spel till sina barn. Åldersmärkningen utgår från den typ av innehåll som finns i ett spel, och ger en uppfattning huruvida det finns våldsamma eller sexuella skildringar i spelet som minderåriga bör skyddas från.

– Som förälder är det viktigt att ta reda på vilket spel ens barn pratar om och spelar, och helst även testa att spela det själv. Om ett spel har en 18-årsgräns enligt PEGI bör man fundera kring varför det har den rekommendationen, menar Jan Christofferson, Utredare vid Statens Medieråd.

Ha koll på åldersgränser och klassificeringar
Idag är det vanligast att unga barn spelar på mobiltelefonen eller surfplattan, och av de fem populäraste spelen för barn i åldrarna 9 – 12 år är tre appspel, däribland Pokémon Go och Hay Day. Appar i Google Play använder sig av PEGI-klassificeringar på spel som riktar sig till barn, medan Apple har ett eget åldersklassificeringssystem i App Store där spel som riktar sig till barn under 9 år kan märkas som barnspel. Rent generellt kan det vara bra att ha som tumregel att spel utan märkning är utvecklade för vuxna om inget annat framgår.

– Åldersgränser är inte alltid lika tydliga när man köper spel i digitala kanaler. Som vuxen tycker jag att man kan ta till vana att alltid vara med när spelet köps, installeras och startas första gången, oavsett om det är på Playstation Network eller på en iPad. Då kan man skaffa sig en uppfattning själv, menar Johanna Nylander.

Från 13-års ålder är det vanligare att barn börjar spela spel med en 18-årsmärkning, som till exempel Grand Theft Auto. Som familj är det bra att prata igenom varför ens barn vill spela vissa typer av spel. Det går även att sätta på föräldrainställningar på spelkonsoller, datorer och mobiltelefoner för att känna sig tryggare.

Tänk på att barnen kommer i kontakt med spelen ändå
Många barn kommer idag också i kontakt med spel på YouTube; via reklamklipp eller genom YouTubers som kanske spelar främst vuxenspel. Det går att sätta på föräldrainställning även på YouTube för att skydda sitt barn, men YouTube kan även vara en bra informationskanal för vuxna där du kan se trailers och följa YouTubers för att få en bättre uppfattning om de spel ditt barn pratar om.

– Ju mer uppmärksamhet ett spel får ju större är chansen att det kan väcka intresse även hos en yngre målgrupp trots att det har en hög åldersrekommendation. Det kallas ibland förbjuden frukt-effekten, att det som är avsett för en äldre målgrupp kan upplevas lockande för den som är yngre.

Olika utgångspunkter
Alla familjer har olika utgångspunkter och i vissa fall kanske man alltid spelat spel med sina barn och vet hur de reagerar på dem. Åldersmärkningarna är inte lagstiftade utan rekommendationer, sen får varje familj göra sin egen bedömning, säger Jan Christofferson.

Många barn spelar spel för att det är en social aktivitet de gör med sina vänner, eller för att de är särskilt intresserade av ett specifikt ämne. Att bara förbjuda något rakt av är inte alltid rätt lösning. Och ditt barn kanske ändå kommer i kontakt med spelen hos klasskompisar och vänner, även om de inte har dem själva.

– Ta reda på varför ditt barn spelar, och om spelet inte känns rätt för deras ålder just nu, kom med förslag på andra spel som är lika roliga men med lägre åldersmärkning. Om ditt barn spelar för att umgås med vänner, kom med förslag på andra forum där barnen kan mötas. Om det handlar om ett intresse för andra världskriget, läs en bok, se en film eller spela ett annat spel på ämnet tillsammans, avslutar Johanna Nylander.

Så fungerar åldersmärkning för spel
PEGI:s åldersmärkning av spel är ett gemensamt system som används i större delen av Europa (30 länder) för att vägleda föräldrar och ge en indikation om spelets lämplighet med hänsyn till skydd av minderåriga.

PEGI 3: Spelet är lämpligt för alla åldersgrupper.

PEGI 7: Innehåller scener eller ljud som kan vara skrämmande för små barn.

PEGI 12: Kan innehålla våld av lite mer explicit karaktär mot fantasifigurer.

PEGI 16: Används när våldsskildring eller sexuell handling liknar det i verkliga livet.

PEGI 18: Vuxenklassificering, särskilt grova våldsskildringar.

Lästips!

Olämpligt innehåll på nätet – hur skyddar jag mitt barn?
Åldersgränser på sociala medier – vad är det som gäller?

 

Kategorier