Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Alla tiders Galaxy

1 år sedan

intro medium

Om bara en dryg vecka kommer Samsung att presentera sin senaste skapelse i samband med mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona. Även om detaljerna fortfarande är hemliga har Samsung åtminstone avslöjat att det rör sig om en ny Galaxy. Låt oss ta en liten titt flaggskeppsmodellens historia.

Samsung sjösatte premiumserien Galaxy S i juni 2010 med Samsung Galaxy S. Det var bara ett år efter att Samsung alls gav sig in på Smartphonemarknaden med den allra första Galaxyn som gick under beteckningen GT-I7500. Galaxy S var den första Samsungmobilen med AMOLED-skärm (med upplösningen 480×800 pixlar, att jämföra med S8 från 2017 som kan skryta med 1440×2960 Quad-HD+). Mobilen fick ett fint mottagande och listades av Time Magazine som nummer 2 på listan över 2010 års bästa teknikprylar.

Redan i februari 2011 kom efterföljaren Samsung Galaxy S II som bjöd på större skärm och bättre kamera. Det riktigt stora klivet kom dock i november samma år med Samsung Galaxy S II LTE med bättre kapacitet och högra hastigheter för mobilt bredband. S II LTE blev därmed en av de första 4G-mobilerna i Telias sortiment.

Samsung Galaxy S III anlände i maj 2012 och innebar ett stort steg framåt vad gäller designen. Formgivningen var inspirerad av naturen, och mobilens runda former var tänkta att påminna om stenar slipade lena av vattnet. Prestandamässigt tillkom bland annat multitasking i och med Android 4.1.

Om det är något som präglar moderna smartphones är det de alltmer dominerande skärmarna, och med Samsung Galaxy S4 lyckades Samsung utöka skärmytan utan att själva mobilen blev särskilt mycket större. Mobilen kom packad med nya finesser och blev den dittills snabbast säljande Galaxyn.

Samsung Galaxy S5 följde i april 2014 och var den första mobilen i S-serien som fick IP-klassning för skydd mot fukt och damm. Här tillkom också fingeravtrycksläsare, något som de flesta smartphones med självaktning numera erbjuder.

Med Samsung Galaxy S6 i april 2015 blev en mobil plötsligt tre. Här tillkom nämligen modellerna S6 Edge och den ännu större S6 Edge Plus. S6:an var dessutom den första Galaxyn helt byggd i glas, och i Edge-modellerna lanserades den ”kantlösa” skärmen. Trådlös laddning var en annan fiffig nyhet.

Samsung Galaxy S7 (mars 2016) förfinade designen ytterligare och lade till nyheter som ”always on”-skärm och Dual Pixel-kamera för snabbare autofokus, men bantade samtidigt kameran från 16 till 12 megapixlar.

Förra året kom så Samsung Galaxy S8, som lade till en iris-skanner och byggde bort den fysiska hemknappen.

Och nu väntar vi alltså på årets nyhet. Vilken modell det blir och vilka nyheter den kommer att bjuda på återstår att se. Samsung själva antyder att kameran genomgått avsevärda förbättringar, medan olika läckor som snappats upp av teknikmedia gör gällande att Samsung jobbat på ansiktsigenkänning, 3D-emojis, stereohögtalare och fingeravtrycksläsare direkt i skärmen. Vad visar sig vara sant och vad är bara lösa rykten? Häng med när Samsung presenterar sina nyheter söndag den 25 februari klockan 18:00.

Kategorier