Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

En episk värld i en ny tappning

3 år sedan

Ingen kan väl ha missat nya Blade Runner 2049? Det har vart snack om filmen från att trailern kom ut till och med idag, och alla har en åsikt. Men precis som originalet gjorde på 80-talet så bryter Blade Runner 2049 mot normen och kammar hem hinkvis av positiv kritik, vilket är förvånansvärt då det inte brukar vara så med uppföljare på mega-succeer. Människor i mitt liv (hårda si-fi-kritiker tro mig) är nästan rörande överens om att filmen förtjänar att hyllas.

Hollywood är inne på samma linje som mina vänner i och med att Blade Runner 2049 blev häromdagen nominerad till 5 (!) Oscars (Bästa foto, Bästa produktionsdesign, Bästa visuella effekter, Bästa ljudmix och Bästa ljudredigering), och i Englands motsvarighet (BAFTA) kammade den hem 8 nomineringar inklusive bland annat Bästa regissör och Bästa Cinematografi.

Blade Runner 2049 bjuder på en vacker dystopisk värld (lite motsägelsefullt jag vet men titta på filmen så förstår du) och trots att filmen har gott som minnesvärda stunder var öppningsscenen den som etsade sig fast starkast hos mig. Filmen börjar i ett hus mitt ute i ingenstans, det syns att det finns liv i huset då en kastrull står och kokar på spisen men ingen ger sig till känna. Det hänger en spänning i luften som gör att man sitter som på nålar och bara väntar in vad som känns som oundvikligt, utan att man har en aning om vad som faktiskt ska ske. Man kan se att det är en dyster framtida värld som målas upp men det är detaljerna som berättar historien, och det är detta som Blade Runner 2049 gör väldigt bra då filmen lutar sig på sin story och sina karaktärer mycket mer än på stora explosioner och action. Men var inte orolig, det finns en hel del cool action med!

Vi blir snabbt introducerade till K (som spelas av Ryan Gosling) som är en ny form av AI (ett annat namn som vi känner igen är självklart Replicant) som är skapad av Niander Wallace (spelad av Jared Leto) vilken är ersättaren till Eldon Tyrell (viktig i original Blade Runner). K är en Blade Runner, vilket är en lönnmördare som letar reda på och dödar tidigare versioner av Replicant (Yes, han dödar gammla versioner av sig själv). Blade Runner 2049 utspelar sig 30 år efter original Blade Runner, och nu är det lilla som återstår av samhället hotat av en hemlighet som leder in K på en jakt efter Rick Deckard (spelad av Harrison Ford precis som i originalet) som ingen har sett på tre decennier.

Har du inte sett originalet Blade Runner (det är en av filmhistoriens bästa sci-fi-filmer) är det bra att passa på innan du ser nya Blade Runner, men det är inte ett måste för att kunna njuta av Blade Runner 2049.

 

Blade Runner 2049 har premiär i Filmbutiken den 19 februari, och med rätt tv-paket  hittar du Blade Runner 2049 bara några klick bort och du behöver inte ens resa dig ur soffan. Med vår streamingtjänst Play+ tittar du när och hur du vill – din smartphone, Apple TV, Chromecast, surfplatta eller dator. Läs mer om Play+ och hur du kommer igång här.

Länktips

Filmbutiken
* Play+
Tv från Telia
Support för Tv från Telia