Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Så funkar Musical.ly

1 år sedan

Funderar du över vad dina barn håller på med när de mimar framför mobilen? Det är du inte ensam om. Den stora succén Musical.ly drar till sig barn och unga runt om i hela världen. Men trots att appen har över 200 miljoner registrerade användare undrar många: vad är det för något?

 

Man skulle enkelt kunna förklara appen som en mix mellan Snapchat, Vine och Dubsmash, och vara färdig där. Men vi föräldrar kan behöva lite tydligare förklaring än så. Musical.ly går ut på att användarna själva, som kallas ”musers”, spelar in en 15 sekunder lång musikvideo till sina favoritlåtar. Därefter delar man sina videos med vänner och andra användare i appen. Det går att redigera sina videos genom att välja vilket tempo låten ska spelas i, lägga på olika filter eller loopa klippet som en Boomerang.

Varför är det så populärt?
Populariteten beror inte bara på att det är kul att mima till kända låtar, utan också för att det är ett socialt nätverk där man kan umgås med sina vänner eller likasinnade online. Efter att videon är klar kan du välja att dela den med andra – och såklart titta på andras. En stor anledning till att appen har blivit så populär är att den riktar sig till den yngre generationen. Det är inte coolt att vara överallt med sina föräldrar och här kan de få vara ensamma. Men klippen sprids snabbt. Något som kan oroa många föräldrar.

Kan vem som helst se på mitt barns Musical.ly?
Användarna (Musers) kan själva välja om man vill ha ett öppet eller ett privat konto. Är kontot inställt på privat måste man godkänna en förfrågan från varje ny kontakt. Innan dess kan man inte se någonting från privata konton. Eftersom det är många unga som använder Musical.ly kan det vara bra att göra kontot privat. Är kontot öppet delas klippen med vem som helst. Gå till profil-inställningarna, klicka uppe i högra hörnet, gå in på ”Settings” och välj sedan ”Private account”.

En populär funktion i Musical.ly är att man kan sjunga duetter. Många tror att man måste ha öppen profil för att detta ska vara möjligt. Men faktum är att det fungerar även med privat profil. Klicka på de tre prickarna till höger och välj sedan ”Start duet now!”.

Hur kan jag veta om det är personer med fel avsikter som är inne och tittar på mitt barns konto?
Det bästa är att visa barnen hur de ställer in kontot på privat och förklara för dem varför de endast borde acceptera personer som de känner. Om det behövs, går det även att blockera specifika användare, vilket förhindrar dem att se på klippen eller ta kontakt med ditt barn. För att lära dig mer kan du gå in på Musical.lys hemsida och läsa deras egna råd till föräldrar.

Se Franka, Marsel och Elin med flera berätta hur Musical.ly fungerar

FAKTA
Musical.ly är en kinesisk app som släpptes i augusti 2014. Den har på kort tid nått stora framgångar bland yngre användare – i maj 2017 hade appen över 200 miljoner användare.
Åldersgräns: 13 år
Pris: Gratis

Lästips!

Så funkar Snapchat
Åldersgränser i sociala medier – vad är det som gäller?

 

Kategorier