Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Åldersgränser på sociala medier – vad gäller?

2 år sedan

Åttaåringar som dansar loss i videos på Musical.ly och tioåringar aktiva på Instagram. I dag är det många barn som har konton på de stora sociala plattformarna, trots att åldersgränsen ofta ligger på 13 år. Är det okej eller ens lagligt? Hur ska du som förälder tänka?

 

Med ett helt nytt medielandskap framför oss kan det minst sagt vara klurigt att som förälder bedöma vad ens barn ska få ta del av på internet och inte. Ska tioåringen tillåtas lägga upp selfies på sig själv på Instagram? Kanske så länge kontot är privat och hen lovar att inte lägga till några främlingar som följare?

– Vi har ingen allmän rekommendation, säger Ewa Thorslund, direktör på Statens Medieråd. En myndighet vars uppdrag är att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan.

– Rent juridiskt finns det inget i Sverige som säger att barn yngre än de satta åldersgränserna inte får ha egna konton, det är helt upp till föräldrarna. Viktigt att veta är också att de åldersgränser som finns för de stora sociala plattformarna knappast är där utifrån en hänsyn till barnens välbefinnande. De är ofta satta utifrån att det i USA är olagligt att göra reklam för barn under 13 år, säger hon.

I Sverige strider det alltså inte mot lagen att familjens minsting lägger upp bilder på Instagram. Än så länge. Enligt den nya EU-förordningen om dataskydd som gäller i alla medlemsländer från och med 25 maj 2018, kommer det att bli en 16-årsgräns för sociala medier, men där länderna har möjlighet att gå ner till 13 år. Den som är yngre än så måste enligt förordningen ha en förälders tillstånd för att få ha ett eget konto. I praktiken innebär det att det hur som helst kommer vara upp till dig som förälder att göra bedömningen om ditt barn är moget nog att kunna hantera och förstå den sociala plattformen. Och för att kunna göra den bedömningen, menar Ewa Thorslund, gäller det att du har koll på vad plattformen handlar om. Hur fungerar den och vad kommunicerar den? Vilka risker finns på den och vilka villkor gäller?

– Det är en hel del man behöver sätta sig in i och prata med barnet om, säger hon och lägger sedan till:

–­ Samtidigt – vill ditt barn verkligen ha ett eget konto och vara aktiv på en plattform är det ofta ingen bra idé att förbjuda det heller. Det är viktigt att komma ihåg hur stor del av barnens vardag de sociala medierna är.

Fakta: Här hänger småkidsen helst på nätet
Enligt färsk statistik från Statens medieråd använder sig hela 58 % av alla barn mellan 9 och 12 av sociala medier. Vilka sociala medier dessa barn har konto på fördelar sig enligt följande (samtliga plattformar har en åldersgräns på 13 år för att ha ett eget konto):

Snapchat: 78 %
Instagram : 74 %
Musical.ly: 21 %
Facebook: 16 %
Youtube: 15 %
Källa: Ungar och medier 2017

Tips: Här är 5 bra råd till dig som förälder

Läs också
Så funkar Snapchat – bra saker för dig som förälder att ha koll på

Kategorier