Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Hur vi på Telia kämpar mot övergrepp på barn

2 år sedan

Både som operatör och som arbetsgivare deltar vi på Telia i kampen mot spridning  av material som visar sexuella övergrepp på barn. Blockering och detektering är två av verktygen som kan göra skillnad. Så här arbetar vi.

 

1 av 1000 personer 
Så många använder sin jobbdator för att ladda ner, titta på och dela övergreppsbilder. Drygt hälften av de personerna begår också själva sexuella övergrepp på barn, och i 80 procent av fallen finns barnet i förövarens närhet. Det säger statistik från företaget NetClean, som tar fram lösningar för att motverka den digitala spridningen av material med sexuella övergrepp på barn.

– Det här är en ytterst allvarlig fråga som vi på Telia bemöter, både som operatör och som arbetsgivare. Det finns verktyg som kan rädda många av de här barnen, och det ligger i vårt ansvar att använda dem, säger Marie Trogstam, tidigare hållbarhetschef på Telia Sverige.

Blockering av webbplatser
Vi samarbetar sedan länge med Polisen och Interpol för att blockera sajter som klassificerats som illegala, som innehåller material som skildrar sexuella övergrepp mot barn. Blockeringen ingår automatiskt i alla mobil och bredbandsabonnemang.

– Telia står för ett öppet internet och detta är det enda material som vi frivilligt blockerar för kunderna, fortsätter Marie Trogstam.

Ansvar som arbetsgivare
I rollen som arbetsgivare går vi ett steg längre. Här har vi aktiverat en teknik som varnar om flaggat övergreppsmaterial upptäcks någonstans på företagets it-utrustning. Följden blir en polisutredning och uppsägning av den anställde som har tittat på materialet.

– Den här typen av detektering låter oss ta ärendet vidare. Eftersom uppskattningsvis hälften av de som tittar på materialet själva begår övergrepp, och eftersom barnen ofta finns i förövarens närhet, kan vi hjälpa polisen att hitta barnen som utsätts för övergrepp, säger Marie Trogstam.

Alla arbetsgivare kan hjälpa till att skydda barnen
Vi på Telia har använt de här lösningarna i snart tio år, och i höstas började vi arbeta för att andra arbetsgivare ska följa i samma fotspår. Det här görs bland annat genom möten med företagskunder och att arrangera seminarier med företagsorganisationer.

– Vi tar alla chanser att ta upp den här frågan och erbjuda vår hjälp med vilka steg som är nödvändiga att ta för att implementera lösningarna. Alla arbetsgivare kan hjälpa till att skydda barnen, säger Marie Trogstam.

Vill du veta mer?
Om du vill inspirera din arbetsplats att ta sig an lösningen, se filmen från Telias möte med Nätverket för Hållbart Näringsliv (NMC) här nedan. Du kan du också ladda ned vår broschyr med råd om den praktiska processen och implementeringen av detekteringslösningen. Alla arbetsgivare kan hjälpa till att skydda barnen!

Lästips:
Hur du skyddar dina barn mot olämpligt innehåll

Kategorier