Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Mysiga ljudsagor för julen

1 år sedan

Under julledigheten är det extra skönt att njuta av en ljudbok eller två, medan vinterns blåst och kyla viner utanför. Här är tips på julberättelser att tipsa dina barn om. Du hittar dem på Storytel eller Spotify.

1) Julberättelser – Astrid Lindgren läser och berättar (4–12 år)
Vad kan bli mer juligt än att höra självaste Astrid Lindgrens berätta om olika juläventyr? Hör hur julen firas hos Madicken i Junibacken, Lotta på Bråkmakargatan och Barnen i Bullerbyn. I sagorna Jul i stallet och God natt, herr luffare får du även lära känna lite mindre välbekanta Astrid Lindgren-karaktärer. Lyssna här.

2) Lyckoborgen (6–12 år)
För dig som missade förra årets julkalender som sändes i Sveriges Radio. Följ huvudpersonen Sasha, 9 år, och hennes storasyster Kimmy, i deras magiska äventyr hos lyllona i Lyckoborgen. Får Sasha hundvalpen som hon önskar sig i julklapp? Det får du reda på om du lyssnar på alla 24 avsnitt här.

3) Sunes jul (6–9 år)
Du som känner till Sune vet vilket roligt kaos hans familj brukar bjuda på. Men de 23 dagarna innan julafton är ruskigt långa, tycker Sune. För att få dem att gå så fort som möjligt hittar han på så mycket bus han kan: åka skidor inomhus, stjäla en julgran tillsammans med sin pappa Rudolf och spela en åsnerumpa i skolans julspel. Fler Sune-bus kan du lyssna på här.

4) Christmas stories (från 10 år)
En spellista med inte mindre än 36 julsagor på engelska. Lyssna på klassiker från kända författare som Charles Dickens och H.C Andersen. Här finns även mindre kända julsagor från olika delar av världen samlade. 11 timmar av julsagor perfekta för en mysig stund under favoritfilten. Du hittar alla spår här. 

5) Snälla Py (4–8 år)
Hur är man egentligen när man är snäll? Det handlar denna musikal om, där du får följa flickan Py som bor på Tvärgatan i Luleå tillsammans med sin familj. Under julen blir hon tvungen att stå ut med sin löjliga kusin Sofia Caroline, fast Py hellre hade velat ha en hundvalp eller ett småsyskon. 10 juliga berättelser framförda med musikaliska toner. Lyssna här. 

6) Gammaldags jul (6–9 år)
Undrar du hur man firade jul förr i tiden? Det får du veta i den här julsagan som utspelar sig i början av 1900-talet, i den kända konstnären Harald Wiberg barndomshem. Du har säkert sett hans välkända ritade tomtar, som bland annat är kända från Viktor Rydbergs bok Endast tomten är vaken. Vad tomtar hade för betydelse i Sveriges folkhem för drygt 100 år sedan kan du höra om här.

7) Trollet med den gula kepsen (3–6 år)
En saga om det gula trollet, hans pappa Lasse Åkerlund och Råttan, Älgen, kråkan Flaxtrasan och alla andra av trollets vänner vid Fäbodvallen i Stora Skogen. Berättelsen sändes som julkalender år 1988 och passar de riktigt små barnen. Den fick en hedrande andraplats i Sveriges Radios omröstning av Världens bästa julkalendrar 2011. Lyssna på sagan här.

8) Julius firar jul (6–9 år)
En kärlekssaga om den första stora förälskelsen. Nioårige Julius känner sig helt annorlunda när han är nära Elena. Nu kan han inte alls vara med henne på samma sätt som med kompisen Isak. Som tur är Isak en riktigt bra kompis som tänker ut en plan om hur Julius och Elena ska bli ihop under jullovet. Hör författaren läsa upp boken här. 

9) Mogs jul (3–6 år)
När det är jul fylls kattens Mogs hus av konstiga ljud och dofter. Dessutom står det plötsligt ett träd mitt i ena rummet, inomhus! Nej, Mogs är inte alls glad för alla förändringar i hennes hem. Därför springer hon och gömmer sig på taket och tänker stanna där. Tills hon ramlar ner … Hör resten av Mogs juläventyr.

Läs också
Fler ljudbokstips för små öron
Väck läslusten med skärmlåsapp

Kategorier