Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Analogt mellandagsmys

1 år sedan

Att pyssla är ett fint sätt att umgås med barnen. Det tycker superpysslaren Karin Andersson, känd som Kreativa Karin. Här ger hon sina bästa tips för analogt mellandagsmys. 

mer_pyssel_1
Fotograf: Jonny Lindh

Proffspysslaren Karin Anderssons studio på Hisingen i Göteborg är en explosion av färg, form och kreativitet.

– Jag kom i gång med pysslandet på riktigt i samband med att jag började intressera mig för inredning. Jag gillar att göra saker från grunden och bestämma hur det ska se ut, säger Karin Andersson.

Sedan tre år kan Karin titulera sig ”Proffspysslare på heltid”, hon har sedan dess bland annat varit med i tv-programmet Superskaparna och släppt boken Kreativa Karins jul för barn.

– Barn är kreativa och fantasirika. Som vuxen kan man lätt känna att det är svårare att släppa loss fantasin och kreativiteten. Därför är ett gott råd att pyssla tillsammans med barnen.

Själv pysslar Karin ofta sida vid sida med dottern Lena, som bland annat gillar att rita och att pärla. Pysslandet är ett fint sätt att vara tillsammans.

– Det är roligt att pyssla tillsammans med mamma, säger Lena och beskriver att även hon tycker att det är kul att bestämma hur det hon skapar ska se ut.

mer_pyssel_2
Kom i gång med DIY
Karins pyssel kräver inga avancerade material, ofta är basen sådant som finns hemma, som toarullar och mjölkkartonger. Men dekorplast, dekorgummi och sprejfärg är återkommande favoriter att arbeta med.

– Det viktigaste är att hitta inspiration och att hitta någon som kan vägleda en lite i vad som går att göra.

Karin tipsar om att hämta inspiration på bloggar och Pinterest och att låna böcker på biblioteket.

Sedan är det bara att prova sig fram. Ett nybörjarpyssel som Karin rekommenderar är att sy girlander och pappersvimplar på symaskin. Ett pyssel som passar alla åldrar är att göra en fågelmatare av mjölkpaket. Karin tipsar om en idé i form av en uggla.

– Vi grundmålar den vit och tar sedan vilken färg som helst. Och så skär man ut hål och vingar, sätter i en blompinne och häller i frön. Det är ett bra mellandagspyssel, säger Karin.

mer_pyssel_5
Dottern Lena har ofta helt egna projekt på gång. Att klippa i tyg är kul och hon visar en mjuk kanin som hon själv har gjort.

– Det är en socka. Man bara klipper och stoppar in bomull och sedan kan man sätta på ögon, göra nos, måla mun och sätta på svans. Och sen knyter man så här, säger Lena och visar hur kaninens kropp och öron blir till.

– Nu kan det passa att göra snögubbar, flikar mamma Karin in. Lena börjar genast visa hur knapparna skulle kunna sitta på snögubbens mage. Kommer ni att pyssla i mellandagarna?

– Det kommer vi garanterat – vi får pysselabstinens annars. Vi kommer att pyssla saker som man kan äta. Särskilt roligt är det att dekorera, säger Karin Andersson.

mer_pyssel_3
Hitta och dela inspiration på Instagram
Instagram är en perfekt källa till inspiration. Här är några kreativa konton att inspireras av. Ni får gärna dela med er av ert pyssel till oss, tagga bilden med #TeliaDIY för att få bilden publicerad här:

Pappas pärlor
@pappasparlor
Rörpärlor och inspiration från gamla videospel i perfekt kombination.

Pandurohobby.se
@pandurohobby.se
Säsongsbetonad inspiration från hobbyaffären Panduro.

Fixa själv
@fixasjalv
Pyssel i alla former – däribland ätbart.

Pysselbolaget DIY
@pysselbolaget
Enkla pyssel att göra tillsammans med barnen.

Craft and creativity
@craft_and_creativity
Säsongsbetonad, enkel och kreativ DIY-inspiration.

Kolossalt pyssligt
@kolossaltpyssligt
Idéer för DIY, pyssel och återbruk.

Kreativa Karin
@kreativakarin
Ett pastellfärgat och lekfullt flöde av pysseltips