Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

5 roliga lekar som ger vardagsmotion

2 år sedan

intro medium

Långt ifrån alla barn – eller vuxna för den delen – gillar att idrotta. Men med några enkla knep kan rörelse både bli till en rolig gemensam aktivitet och en del av vardagen. Här är fem vardagslekar som garanterat gör hela familjen härligt svettig – utan att ni ens har nämnt ord som motion eller idrott.

1. Ballongboll
Alla barn älskar ballonger (åtminstone tills de går sönder). Blås upp ballonger och lek loss. Välj den sport barnet tycker bäst om, exempelvis volleyboll och låt köksbordet agera nät. Eller spela handboll med papperskorgar som mål. Ni kan också tävla om vem som kan hålla bollen längst i luften med hjälp av en hand eller en fot.

Tips: Utomhus kan ni använda badmintonracketar för att bolla med ballongen. Då tränar barnet även upp sin racketvana.

Undvik: Att blåsa för mycket luft i ballongerna för då ökar risken att de spricker. Ingen hit för de som är smällrädda.

2. Discodans
Många barn gillar musik och rör sig gärna till den. Dra igång ett fredagsdisco hemma (eller var busiga och ha disco på en onsdag!) och välj tema efter vad barnet är intresserat av. Sätt på svängig musik och dansa loss eller lek att ni är olika karaktärer baserat på ert tema och gör passande rörelser. Har ni valt djur så kan ni dansa som ni tror olika djur skulle göra, är ni actionhjältar kan ni istället öva på karatedans eller boxning i takt till musiken. Numera finns det mängder av spellistor på Spotify och Youtube skapade för barn.

Tips: Är barnet intresserat kan ni tillsammans lära er en koreografi från Youtube, just nu är exempelvis är Sid Shuffle (från Ice Age 4-filmen) populär bland barn runtom världen.

Undvik: Har ni slagit på stort och dukat upp snacks och popcorn? Undvik att dansa med snacks i munnen eftersom det finns en risk för att sätta i halsen.

3. Hinderbana
Alla vi som växte upp med tv-programmet Fångarna på fortet har väl åtminstone någon gång lekt deltagare. Ta vara på det upplägget och skapa en egen hinderbana hemma. Ställ upp ett antal stolar på rad och tävla om vem som kan krypa under dem på kortast tid, varför inte med en ballong i famnen. Eller lägg ut platta kuddar på golvet och lek att barnen måste ta sig runt i rummet utan att nudda mark (kallas även Skeppsbrott ibland).

Tips: Titta på ett avsnitt av programmet tillsammans (om ni inte redan har sett det), så kommer ni garanterat att vilja leka deltagare.

Undvik: Att härma den cell i tv-programmet där det gäller att undvika laserstrålar. Med andra ord; att ta ett garnnystan och dra garn runt hela rummet för att härma laserstrålarna rekommenderas inte. Det är visserligen superkul under tiden – men inte lika roligt att städa bort efteråt…

4. Race efter rätt svar
Det här kräver lite förberedelser men är väldigt roligt att utföra. Du gör ett antal frågor och skriver sedan svarsalternativ på lappar. Sätt upp dessa på olika ställen i rummet. Ställ sedan en fråga och låt barnet springa till rätt svar. Flera barn kan tävla mot varandra samtidigt – först till rätt svar vinner. Har barnet en läxa som ska förhöras funkar det ypperligt att ha svarsalternativen på lapparna.

Tips: De allra minsta kan istället ha bilder att springa till, exempelvis med djur eller de olika Babblarna-karaktärerna, och sedan ställer du frågor där en av bilderna föreställer rätt svar.

Undvik: Att springa med hala strumpor, speciellt ullstrumpor, utgör en halkrisk. Barfota eller med mockasiner rekommenderas.

5. Städlek
Barn brukar vara experter på att plocka fram leksaker men sällan fullt så bra på att ta undan dem efter sig. Men genom att göra städningen till en lek slår du två flugor i en smäll och får ett rent hem samtidigt som barnet får upp flåset lite. Denna lek kan varieras i oändlighet men principen bygger på att barnet ska lägga x antal saker på rätt ställe så snabbt de kan. Antingen kan syskon tävla mot varandra eller så använder du ett tidtagningsur och ser hur många grejer som går att lägga på rätt plats inom en minut.

Tips: För att undvika syskonbråk kan ni klargöra i förväg att de endast tar undan sina egna saker, inte varandras.

Undvik: Det kan gå vilt till, speciellt om syskon tävlar mot varandra. Barnsäkra genom att plocka undan ömtåliga saker, som dricksglas och liknande, i förväg.

 

Kategorier