Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Enduro-stjärnan Joakim Ljunggren: “Jag får koll på den värdefulla lasten i bilen”

2 år sedan

intro medium

Hans jobb är att gasa på för fullt på två hjul. Men när Joakim Ljunggren kör bil mellan tävlingarna passar han på att koppla av. Och extra lugn bli han av att alltid ha koll på att bilen och de dyra motorcyklarna är i säkerhet.

Joakim Ljunggren är en av Sveriges främsta enduroförare och började tävla i motocross redan som 5-åring. Med bas i Karlskoga spenderar han mycket tid på vägarna i sin ombyggda Mercedes V-klass som han använder för att frakta sina motorcyklar mellan olika tävlingar. Om våren brukar det bära av ner mot Spanien i några månader, även då med bilen för att få med motorcyklarna till värmen.

– Det är stor skillnad mellan att köra bil och motorcykel. På motorcykeln är det alltid max som gäller, och det kan bli lite tungt. I bilen är det mer avkopplande och lugnt. Man sippar på en kaffe och har det bra, lyssnar på musik eller en podcast, och har tid över att prata med polarna, berättar Joakim.

Joakim har bland annat vunnit JVM-guld, fått höga placeringar i Enduro-VM och tagit flera SM-guld i både Enduro och Superenduro. När vi hörs sitter han bredvid en vän på väg till Novemberkåsan i Enköping som ska äga rum senare i helgen, en prestigefylld Endurotävling han tävlat i flera gånger som seniorförare.

– Det blir många resor över hela Sverige i bilen eftersom jag använder den för att frakta motorcyklarna. Om våren brukar vi också bila ner till Marbella i Spanien och spendera några månader där. Vissa tycker det är pest att åka så långt, men gör du det med en polare i bilen så är det riktigt kul. Du stannar till i olika länder, tar en kaffe, och äter dig igenom hela kontinenten, menar Joakim.

Joakim har installerat Telia Sense i sin Mercedes V-klass, bilen där han också får plats med två av sina KTM-motorcyklar. ­

– Jag är ofta orolig eftersom jag har motorcyklarna i bilen, och de är värdefulla. Med Telia Sense får jag ett meddelande varje gång någon rör vid bilen vilket är jättebra. Sen kan jag också se i mobilen var bilen står, för att säkerställa att den är kvar där jag parkerade den, säger Joakim.

Ibland åker Joakims 4-åriga dotter också med i bilen när han ska iväg på tävlingar. Han berättar att hon lätt kan bli rastlöst på långa resor, och då är det jättebra att det nu också finns wifi i bilen så att hon kan sitta och leka med sin iPad.

– Jag har funderat på det här med att ha en smartare bil länge, det är ju kanon. Särskilt att kunna veta var bilen är när du har värdefulla grejer som motorcyklarna i den. Det känns som en extra säkerhet. Just nu har jag bilen på verkstaden och bygger om lite mer för att få plats bättre med motorcyklarna, då är det lite kul att jag också får ett meddelande när någon rör vid den och att jag kan hålla koll på allt som händer, avslutar Joakim.

FAKTA
Namn: Joakim Ljunggren
Ålder: 32
Bor: Karlskoga
Jobb: Enduroförare
Bil: Mercedes V-Klass från 2017 (med ombyggd interiör för att få plats med två enduro-motorcyklar från KTM)
Så är jag som bilförare: “Jag gillar att komma fram snabbt.”
Har jag alltid i bilen: “Jag har alltid med mig några posterkort från KTM, som jag kan ge till barn jag träffar eller till en sur vakt i en tull någonstans.”

Kategorier