Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Dålig mobiltäckning? Ring med wifisamtal istället

3 år sedan

intro medium

Dålig mobiltäckning inomhus är minst sagt irriterande, men med Wifi-samtal aktiverat i mobilen kan du ändå ringa så länge du har tillgång till wifi.

Man skulle kunna tro att det väl utbyggda mobilnätet i ett land som Sverige skulle garantera att man aldrig behövde bekymra sig om dålig täckning, men riktigt så fint är det ju inte. Vi vann nyligen P3:s utmärkelse för bästa mobilnät i Sverige, men vi vet att det ändå finns platser där mobilsignalen inte riktigt när fram. Men vi kan äntligen erbjuda en lösning som åtminstone gör förutsättningarna bättre i vissa situationer. Den kallas för VoWiFi av teknikerna. Vi andra säger Wifi-samtal.

Wifi-samtal handlar helt enkelt om att du kan ringa och ta emot röstsamtal via wifi. Ett typiskt exempel kan vara att du bor i ett nybyggt hus. Många energieffektiva material i nyare hus har den mindre önskvärda sidoeffekten att de också dämpar mobilsignaler, vilket naturligtvis inverkar negativt på mottagningen. Med Wifi-samtal aktiverat i din mobil slipper du gå ut på balkongen för att ringa. Istället kopplar mobilen upp sig mot din trådlösa router och ringer samtalet över internet.

Principen är densamma i källaren eller sommarstugan: Har du bara åtkomst till wifi så kan du ringa trots att den vanliga mobiltäckningen är klen eller obefintlig. (Sedan är det naturligtvis så att kvaliteten på samtalet beror på kvaliteten på wifi-mottagningen.)

Tekniken bakom Wifi-samtal är inte ny i sig. Redan tidigare har du kunnat använda dig av fristående appar som Viber för att ringa samtal över internet, men med Wifi-samtal direkt i mobilen kan du göra det via ditt vanliga nummer och helt automatiskt (med Wifi-samtal aktiverat känner mobilen själv när täckningen inte räcker till och kopplar upp mot wifi istället).

Bäst av allt: Wifisamtal kostar inget utöver dina vanliga abonnemangskostnader, det är en tjänst som tillhandahålls utan extra kostnad och som du kan aktivera eller stänga av direkt i din mobil precis som du behagar. Funktionen styrs av en inställning i din mobils operativsystem – iOS för iPhone eller Android för mobiler från Samsung och Sony – så du behöver inte beställa något eller anmäla dig någonstans. Kolla här för en uppdaterad lista över vilka modeller som stödjer Wifi-samtal i Telias nät.

Vi kan fortfarande inte hjälpa dig att ringa från platser där du varken har mobiltäckning eller wifi. Men som Teliakund har du tillgång till Sveriges bästa mobilnät* så risken för att du ska hamna på ett sånt ställe är åtminstone mindre hos oss än hos oss.

Läs mer om wifisamtal här

 

* enligt den årliga rapporten från analysföretaget P3