Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Uppkopplade prylar för smartare familjeliv

3 år sedan

Begreppet Internet of things, eller sakernas internet, har länge varit en snackis i teknik-kretsar. Men de senaste åren har visionen om de miljontals uppkopplade prylarna allt mer blivit verklighet. Och den nya generationens uppkopplade prylar ger många möjligheter för familjer att skapa en smartare, smidigare eller roligare vardag.

 

När teknikexperter för över tio-femton år sedan skulle förklara hur och varför våra prylar kunde bli uppkopplade var det ett exempel som ständigt återkom – det uppkopplade kylskåpet. Visionen var ett kylskåp som kunde tala om när mjölken var slut och beställa mer direkt från butiken. Eller varna om maten var på väg att bli för gammal. Och visst finns det idag uppkopplade kylskåp. Men de har betydligt blygsammare funktioner och har inte slagit igenom på bred front. De senaste åren har det istället dykt upp en mängd intressanta och användbara produkter inom områden som uppkopplad belysning, säkerhetskameror, värmesystem och lås. Ett intressant exempel är Ikeas nya serie av uppkopplade ljuskällor kallad Trådfri. Internet of things-tekniken är nu helt enkelt så pass tillgänglig att de flesta av oss kan skapa smartare hem och vardagsliv med ganska enkla medel. Här är fyra tips på hur du som förälder kan dra nytta av trenden.

1. Allt du kan tänka dig – ett knapptryck bort
När du befinner dig mitt i det hektiska vardagslivet med barn ligger det nära till hands att önska sig att kunna få saker att hända med ett enda knapptryck. Sedan några år tillbaka kan du det. Flic är en trådlös tryckknapp som du kan fästa var du vill – och programmera till att göra nästan vad du vill. Vill du kanske stänga av husets Wifi med ett knapptryck när det är dags att gå och lägga sig? Eller kanske skicka meddelande till samtliga familjemedlemmars mobiltelefoner att maten är klar med ett enkelt knapptryck? Det är bara några av möjligheterna med den uppkopplade knappen. Endast din kreativitet sätter gränserna.

Flic kostar cirka 250 kronor och finns att köpa i till exempel elektronikbutiker.

2. Inget mer trassel med nycklar
I familjer med barn i mellanstadieåldern finns det ett område som garanterat skapar friktion då och då – nycklar. Barnen kanske glömmer sina nycklar hemma eller i skolan och blir utelåsta. Med resultatet att en förälder får kasta sig hem från jobbet för att låsa upp. Eller så tappas nycklar bort vilket kan skapa både oro och konflikt. Och vilken stressad förälder har inte frågat sig själv efter en stressig morgon: “låste jag verkligen dörren?”. Med ett smart uppkopplat lås som till exempel Glue Smart Lock slipper du oroa dig för detta. Då kan du låsa, och låsa upp på distans med ett knapptryck i mobilen. Du får ett meddelande om du glömt låsa dörren och du kan också dela ut digitala nycklar till andra som du behöver ge tillgång till ditt hem och se direkt när de används. Du kan alltså till exempel se när barnen kommit hem från skolan eller träningen.

Läs mer om hur du använder och kommer igång med Glue Smart Lock här. 

3. Livet från den ljusa sidan
Att vi människor, stora som små, påverkas mycket av ljuset runt omkring oss är inte särskilt konstigt. I miljontals år anpassade människor sina liv efter dagsljuset. Och idag är ljuset för många av oss ett av de absolut viktigaste faktorerna för att skapa ett hem där vi trivs och kan göra det vi vill. Men hur vi vill ha vårt ljus varierar mellan olika situationer och olika människor. När barnen leker teater behövs ett annat ljus än när de vuxna vill varva ner efter en lång dag. Med smarta uppkopplade lampor kan du idag anpassa såväl ljusstyrka som färgton via en app i mobilen eller en fjärrkontroll på väggen. Du kan också skapa och spara förinställningar så att du med ett enda knapptryck kan få den perfekt balanserade mysbelysningen till fredagsmyset. Några exempel på smarta ljussystem är Ikeas Trådfri och Philips Hue-serie.

4. Spara energi för barnens framtid – och sänk kostnaderna
De flesta föräldrar vill göra vad de kan för att deras barn i framtiden ska få leva i en hållbar värld utan förödande miljöproblem. Ett sätt att leva mer hållbart redan idag är att använda mindre energi för uppvärmning av hemmet. Med uppkopplade system för värmestyrning som till exempel Manetos kan du enkelt sänka värmen när du inte är hemma eller anpassa temperaturen över dygnet så att aldrig använder mer energi än du behöver. Det blir både bättre för miljön – och billigare för dig.

Läs mer om hur du använder och kommer igång med Mantenos här.

Läs mer: Angelica Lagergren visar hur hennes hem har blivit ännu smartare