Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Två konton – alla unga har det – men varför?

2 år sedan

Ett öppet konto och ett privat – som bara de bästa vännerna släpps in i. I dag är det en självklarhet för många unga att ha två konton i sina sociala medier. Vi har tagit reda på hur det kommer sig.

I grunden handlar fenomenet med två konton om att unga vill visa upp en annan bild av sig själva för sina närmaste än den de visar publikt.

– Egentligen är det ju inte konstigt alls, om man tänker på hur stor del av deras liv som utspelas på nätet i dag. Även i verkliga livet släpper man ju loss med de man är tajtast med, men knappast med alla på hela skolan, säger Linnea Holst, 21 år som var en av programledarna i Jakten på likes, en podcast i tio delar riktad till föräldrar om ungas liv på nätet.

I podden, som producerades av Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse under våren 2017, pratar Linnea Holst och kompisen Isa Galvan om olika sociala plattformar, föräldraansvar, nätjuridik, källkritik och vår ständiga jakt på likes. I ett avsnitt tar de upp just trenden med två konton.

– Jag tränar ett handbollslag med 13-åriga tjejer och där har nästan alla två Instagramkonton, berättar Linnea Holst.

Att två konton är vanligt, och egentligen ganska naturligt håller Tyra Axnér med om. Hon är femton år, går i nian och har, precis som många av hennes vänner, ett konto där hon släpper in de flesta som gör en förfrågan – och så ett som bara de allra närmaste får tillgång till.

– Där är jag precis som när jag är med mina bästa vänner, lägger upp roliga videos och så. Det skulle jag aldrig göra på mitt stora konto, säger hon.

För Tyra handlar hennes lilla konto om att ha en plats på nätet där hon slipper bli dömd av andra, kan vara sig själv med människor hon känner sig trygg med. På det mer öppna kontot har hon över 900 följare och lägger mest upp bilder som hon tycker är fina, men som kanske inte berättar så mycket om henne som person.

– Fast jag gör inte som många andra som verkligen verkar jaga likes och snälla kommentarer. Det tycker jag gör Instagram trist – när det bara går ut på att visa upp hur perfekt allt är hela tiden och man kommenterar bara för att själv få många snälla kommentarer. Det är typ byteshandel! Om jag skriver ”åh vad du är fin” så är chansen större att någon annan kommer att skriva detsamma om mig, säger hon.

Just det där, att sociala medier så ofta används för att visa upp bara den perfekta delen av livet och få ytlig bekräftelse, gör att Linnea Holst ofta ifrågasätter varför man som ung ska ha ett öppet konto överhuvud taget.

– Att visa upp en perfekt bild ökar ju pressen både på en själv och andra och leder till ångest. Jag tror att många har ett öppet konto mest för att man liksom ska ha det, säger hon.

Sant, tycker Tyra, men fyller i samma veva i att det ändå finns en viktig funktion med att ha flera konton: att man kan stänga ute sina föräldrar från sociala sammanhang på nätet där man inte vill att de ska vara.

– Mina föräldrar följer mitt stora konto och jag följer dem. På mitt lilla, privata, däremot vill jag inte att de ska vara. Det är mellan mina kompisar och mig. Fast jag förstår att de är nyfikna!

Tyra Axner

Läs också: Tips på vad du som vuxen kan göra för att bidra till ett bättre klimat på nätet.

 

 

Kategorier