Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

De 5 hetaste nyheterna med nya iPhone X

3 år sedan

Om bara en vecka, fredag den 27 oktober, öppnar förköpet på iPhone X som enligt rapporter i teknikpressen ska ha tagit omkring två år att utveckla. Så vad var det som Apple lade så mycket arbete på? Vi listar de 5 hetaste nyheterna.

1. Face ID
Den knepigaste uppgiften att lösa för Apples ingenjörer var tekniken som möjliggjorde den kanske mest revolutionerande nyheten i iPhone X: ansiktsigenkänningen Face ID. Den så kallade True Depth-kameran på framsidan läser av 30 000 punkter i ditt ansikte, vilket gör det möjligt för dig att i praktiken använda ditt ansikte som lösenord. Apple utlovar att det ska räcka med en blick på mobilen för att låsa upp den, och att Face ID är så pass intelligent att det känner igen ditt ansikte trots att du blir äldre, skaffar nya glasögon eller odlar skägg. Dessutom ska tekniken vara genomtestad så att det inte ska gå att lura den med hjälp av till exempel ett fotografi. Eftersom mobilen ännu inte är släppt så har vi inte haft chansen att testa hur bra det funkar i verkligheten, men visst är det spännande?

2. Förstärkt verklighet
Med hjälp av riktigt vassa kameror, en superskarp skärm och det kraftfulla A11 Bionic-chippet kan iPhone X fullt ut utnyttja stödet i iOS 11 för Augmented Reality, eller Förstärkt verklighet som det kallas på svenska. Tekniken är inte unik för iPhone X, men mobilens tekniska egenskaper och design gör att den bör kunna leverera den bästa AR-upplevelsen. Räkna med att AppStore kommer att fyllas med nya appar som utnyttjar möjligheterna, från häftiga spel som äger rum i din vardagsmiljö till smarta funktioner som möjligheten att möblera om sitt hem direkt i mobilen.

Animoji3. Animoji
Egentligen borde det här kanske komma på första plats – för om det var något som alla kom ihåg efter Apples keynote-event så var det att iPhone X låter dig animera emojis med hjälp av ditt eget minspel. Välj en av tolv populära emojis – kanske panda, katt eller robot (och ja, bajskorven är också med) – och spela in en liten minifilm som ger den liv med hjälp av din röst och dina ansiktsuttryck. Återigen är det framsideskameran som gör det möjligt genom att läsa av 50 muskelrörelser i ditt ansikte. Din animoji kan sedan exempelvis skickas i ett meddelande till någon.

4. Bästa selfiesarna någonsin
Optisk bildstabilisering, smart porträttläge och inställningar för porträttljus gör att du kommer att kunna ta dina bästa selfiesar hittills. Förgrundskärpa, oskarp bakgrund och ljuseffekter som inspirerats av professionellt porträttfoto lovar att göra bilderna klarare och mer levande än vad tidigare iPhones klarat.

5. Skärmen
iPhone X är mindre än iPhone 8 Plus, men har ändå en större skärm, 5.8 tum mot ”bara” 5.5 tum för iPhone 8 Plus. Hur går det ihop? Jo, iPhone X har minimerat den döda ytan på framsidan så att skärmen sträcker sig nästan ända ut till metallkanten. Det har bland annat möjliggjorts av att den fysiska hemknappen helt har försvunnit (nu går du istället till hemskärmen genom att swipa upp från underkanten). De tekniska specifikationerna låter ana att det här också är den vassaste skärm som suttit på en iPhone: högintensitetsskärm (HDR) i 2436 × 1125 pixlars upplösning med 458 ppi och kontrast upp till 1 000 000:1. Med sådana specifikationer bör det bli en ren fröjd att titta på video på iPhone X. Vill du vara säker på att videon strömmar så problemfritt som möjligt föreslår vi (så klart) att du surfar i Telias mobilnät, som för andra året är bäst i test enligt testbolaget P3.

iPhone X släpps till förköp på telia.se fredag den 27 oktober klockan 09:01.