Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Så får vi våra unga att röra på sig med hjälp av modern teknik

2 år sedan

Dagens problem med stillasittande och för lite fysisk aktivitet bland barn och ungdomar är ett problem som skapats av det moderna samhället. Men om det är så att problemet rotar sig i något nytt och modernt, hur kommer det då sig att många verkar vilja råda bot genom att dra tillbaka klockan och införa förbud? Tekniken är här för att stanna, så varför inte försöka använda den för att få barn och vuxna att röra sig mer?

Allt fler företag jobbar just nu med att ta fram digitala spel, tjänster och upplevelser som uppmanar till rörelse för att motverka stillasittandet. Här är tekniken som får barn och unga att vilja röra på sig:

1. Augmented reality-spel där den verkliga världen blir till en spelplan  
Pokémon Go-hypen som rådde förra sommaren undgick nog ingen. Barn, ungdomar och vuxna gav sig ute på stadens gator för att fånga pokémons som gömde sig ute i den verkliga världen. Tekniken kallas för augmenterad verklighet, där digitala enheter blir synliga runtomkring oss med hjälp av t.ex. en smartphonekamera, och man måste själv ta sig runt för att spela spelet. Andra populära AR-appar låter dig springa från zombies eller lösa mysterier genom att ta dig runt till olika landmärken. Apple, Samsung och Google så väl som flera spel- och apputvecklare tar nu fram fler AR-tjänster som uppmanar till fysisk rörelse.

2. Tv-spel där kroppen fungerar som kontroll
Xbox Kinect, Playstation Move och Nintendo Wii har fått stillasittande ungdomar att ställa sig upp, hoppa och röra sig framför tv:en. Med hjälp av en kamera som följer spelarens rörelser och särskilda handkontroller kan hela kroppen fungera som en spelkontroll. Dansa, springa på plats, spela tennis eller göra yoga hemma i vardagsrummet. En studie från Dublin City University har visat att ungdomar kan nå den rekommenderade fysiska aktivitetsnivån genom att spela aktiva tv-spel.

3. VR-upplevelser där du behöver använda kroppen för att ta dig fram
Virtual reality blir alltmer avancerad och tillgänglig – tekniken där du med hjälp av ett par VR-glasögon kliver in i en annan värld och känner som om du befinner dig på toppen av Mt. Everest eller djupt in i Amazonas. Flera VR-spel uppmanar till fysisk rörelse – som Fruit Ninja där du skär virtuella frukter med ett svärd eller Seflie-tennis där du spelar tennis med dig själv. Det finns även tjänster där du får coachning av en personlig fitnessinstruktör i VR. Vid Virtual Reality institute of Health and Excersise i Kalifornien undersöks sätt som VR kan användas för ökad hälsa och välbefinnande. I takt med att fler personer skaffar VR-headsets förväntas tekniken utvecklas och spela en ännu större roll i att få fler att röra på sig.

4. Fitnessappar där du kan sätta egna mål eller utmana dina vänner
Idag finns ett stort utbud träningsappar som uppmanar till rörelse, ofta med inslag av spel och tävling för att motivera användaren. NFL Play 60 har utvecklats av American Heart Association och får unga att springa och hoppa samt att utmana andra spelare. I barnspelet Motion Maze behöver du röra dig runt för att ta dig igenom en labyrint. För äldre ungdomar finns appar som håller koll på hur långt du springer eller hur mycket du rör på dig, som RunKeeper, Nike+ Run Club och Endomondo. Dessa fungerar ofta tillsammans med aktivitetsarmband som Nike Fuelband, Jawbone UP och Fitbit Ultra, och resultat kan delas i sociala medier eller med vänner. Ett annat exempel är appen Telia Pep! som genom gamification lockar barn att röra på sig mer. Forskare vid Stanford University har tydligt sett hur mobila tjänster kan hjälpa människor att ändra på sitt vardagsbeteende och sina vanor.

Tips på vidare läsning:

 

Kategorier