Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Snapchat – så funkar det

3 år sedan

Snapchat är en av de absolut populäraste sociala media-plattformarna för barn och unga idag. Appen lanserades 2011 men växte explosionsartat bland svenska användare under 2015 och är idag mycket populärt, främst bland unga. I åldersgruppen 12-25 år använder över 75 procent av de svenska internetanvändarna Snapchat enligt undersökningen Svenskarna och internet 2016. 


Så funkar det
Snapchat låter dig skicka stillbilder eller korta filmer, så kallade snaps, till dina vänner. Filmerna kan vara högst tio sekunder långa men kan byggas ihop till längre “stories” som består av en serie snaps. Enskilda snaps kan ses två gånger innan de försvinner. Stories finns kvar i 24 timmar.

I Snapchat skickas dina snaps inte automatiskt till alla dina kontakter utan du väljer varje gång vem du vill skicka till. Men dina stories kan ses av alla dina följare. Så om du väljer att lägga en snap i en story så blir den tillgänglig för alla.

Snapchat har en positioneringsfunktion som kallas Snap-kartan där du som användare kan dela din plats med dina kompisar och se stories som publiceras av andra på olika platser.

Därför är tjänsten populär
Snapchat inbjuder till humor och kreativitet genom roliga filter och möjligheten att skriva och rita på bilder och video. Tjänstens snabba och privata natur passar också bra för att dela innehåll med sina närmaste kompisar utan att alla bekanta kan se det.

Riskerna du behöver känna till som förälder:
+ Även om dina bilder och filmer inte sparas hos Snapchat så finns det möjlighet för mottagaren att spara dem på olika sätt. Så du bör inte skicka bilder med känsligt innehåll.

+ På Snapchat kan du följa varumärken och mediabolag. Deras innehåll är kanske inte alltid lämpligt för personer i yngre tonåren.

+ Funktionen Snap-kartan (Snap Map) gör att Snapchat-vänner du valt ut kan se din position när du har appen öppen. När du väl slagit på funktionen kan du inte ta bort den. Men du kan välja att dölja din position med det så kallade “spökläget”.

+ På Snapchat kan du få meddelanden från vem som helst som känner till ditt användarnamn. Därför är det viktigt att inte dela sitt användarnamn på öppna forum.

+ Innehåll sprids snabbt bland barn och unga i Snapchat. De senaste åren har det spridits kedjebrev med skrämmande innehåll där avsändaren hotar med att något farligt eller läskigt ska hända den som inte skickar vidare meddelandet.

+ I appen kan du välja att köpa extra funktioner för riktiga pengar – som till exempel roliga filter. Så kom överens med ditt barn om regler för köp.

FAKTA

Användare: 173 miljoner dagliga användare i världen. I Sverige använder över 75 procent i åldersgruppen 12-25 år Snapchat (siffror från 2016).

Åldersgräns: 13 år

Pris: Gratis

Läs också: Åldersgränser i sociala medier – vad gäller? 

 

Kategorier