Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Har du koll på vad barnen spelar?

10 månader sedan

De umgås med sina vänner både kring och i dem. Och de verkar ständigt att ha upptäckt något nytt att ladda ner. I dag är spelen på surfplattorna, mobilerna och datorerna en stor del av våra barns liv. Men vet du vad de går ut på? Här är en guide till några favoriter just nu bland barn i mellanstadieåldern.

 

Minecraft

Ett bygg- och äventyrsspel där användaren antingen kan välja att bygga sin egen värld och samtidigt gömma sig från monster, eller bygga fritt utan hot av läskigheter. Minecraft är skapat av den svenska spelutvecklaren Marcus ”Notch” Persson och har vuxit helt av sig själv sedan betaversionen släpptes 2011. I februari 2017 hade Minecraft sålts över 121 miljoner gånger till olika plattformar.

Åldersrekommendation: Från 9 år på Itunes.
Finns för: Apple-enheter, Android, PC, Playstation, Wii och Xbox mfl.
Pris: Minecraft pocket edition för Android kostar 69 kronor, för Apple-enheter kostar spelet 75 kronor. Att ladda ner Minecraft för pc/mac kostar 225 kr.

Subway surfers

Här får spelaren gå in i rollen som taggande och graffitimålande tonårsrebell –  som försöker komma undan en arg vakt och hans hund genom att springa, för den som är duktig, i all oändlighet längs med ett tunnelbanespår. Subway surfers är utvecklat av det bulgariska företaget Kiloo och har blivit extremt populärt. År 2015 passerade spelet den magiska och helt galna gränsen 1 miljard nedladdningar.
Åldersrekommendation: Från 9 år på Itunes.
Finns för: Ipad, Iphone och Android.
Pris: Gratis

Hay day

Ta hand om en egen bondgård! Genom att sälja och skörda vete, grönsaker och annat tjänar spelarna mynt som kan användas för att köpa byggmaterial och inredning. Det går även att köpa mynten för riktiga pengar – att aktivera lösenordsskydd för köp kan med andra ord vara en god idé. Spelet är utvecklat av Supercell och ett år efter släppet 2012 hade Hay day seglat upp till det fjärde största spelet i världen, sett till vinsten som företaget gjort på spelet.
Åldersrekommendation: Från 4 år på Itunes.
Finns för: Iphone, Ipad och Android-enheter.
Pris: Att spela är gratis, men det finns mycket att köpa i spelet

Roblox

En plattform där spelarna kan skapa spel, spela andras och lära sig av varandra. Plattformen skapades av amerikanerna David Baszucki och Erik Cassel år 2004 och har i dag 56 miljoner aktiva användare. På grund av att många av spelen på plattformen är skapade av andra användare varierar de mycket i både kvalitet och karaktär – och pris. Många är gratis, medan andra är dyra (utan att nödvändigtvis vara bra). Viss översyn från vuxet håll kan vara bra, inte minst om mindre barn spelar.
Åldersrekommendation: Från 12 år på Itunes, 7 år enligt Microsoft (men den rekommendationen gäller bara de spel som producerats av Roblox själva).
Finns för: PC, Mac, Iphone, Ipad, Android och Xbox One
Pris: Registrering är gratis, men finns mycket att köpa i spelet.

FIFA Football

Fotbollsspel som kommit ut i ny upplaga varje år sedan 1993 – komplett med nyheter från den verkliga fotbollsvärlden. Här kan spelarna sätta ihop egna lag utifrån livs levande fotbollsspelare, spela onlineturneringar eller bara köra mot en kompis hemma i soffan. FIFA är utvecklat av EA Canada, utgivet av Electronic Arts.
Åldersrekommendation: Från 4 år på Itunes.
Finns för: PC, Mac, Playstation, Xbox. Fifa Mobile finns för Iphone, Ipad, Android och Windows.
Pris: Gratis, men erbjuder köp i spelet.


Clash of clans

Ett online-strategispel som går ut på att bygga en gemenskap, träna stridstrupper och attackera andra spelare för att tjäna guld och elixir som man kan köpa användbara saker för – som byggnader, olika stridskrafter, dekorationer och uppgraderingar. Är, precis som Hay day, utvecklat av Supercell och även i det här spelet går det att köpa sina tillgångar för riktiga pengar.
Åldersrekommendation: Från 9 år i Itunes.
Finns för: Iphone, Ipad och Android-enheter.
Pris: Gratis, men finns mycket att köpa i spelet.

Slither.io

En orm som slingrar sig fram och blir större genom att äta prickar som dyker upp här och var, där vissa tillhör andra spelare som spelar samtidigt som du. Målet är att din orm ska bli den största på servern. Spelet, som görs av Lowtech Studios, uppmärksammades bland annat av Youtube-superkändisen PewDiePie och seglade snabbt upp topplistorna efter releasen 2016. Väldigt beroendeframkallande!
Åldersrekommendation: Från 4 år på Itunes.
Finns för: Ipad, Iphone och Android-enheter
Pris: Gratis, men kostar 40 kr för den som vill ta bort reklamen.

Sims 4

Ett simulatorspel som går ut på att skapa och styra virtuella simulerade personer, så kallade sim:ar, samt bygga upp en miljö där dessa sim:ar kan leva och frodas. Du styr hur dina sims-skapelser ska göra, tänka och känna. De kan till exempel bråka, jobba, skaffa familj, gå på restaurang eller ha filmkväll. Dock krävs det ibland att du köper olika tilläggspaket till grundspelet för att kunna göra vissa specifika saker. Sims 4 har de senaste året blivit stort bland Youtube-personligheter som gör videoinnehåll där de spelar spel. Något som också gjort spelet extra populärt bland barn och unga.
Åldersrekommendation: Spelet rekommenderas från 12 år.
Finns för: PC, Mac, Xbox One och Playstation 4.
Pris: 399 kronor för grundversionen.

Moviestar planet

En online-värld där användarna skapar sin egna filmstjärneperson som hen sedan kan shoppa kläder och prylar till, spela in filmer och gå in i olika chatt- och spelrum med. Utvecklat i Danmark i samarbete med det Danska universitet för utbildning, med stöd från den danska IT- och telestyrelsen. Precis som på många andra plattformar där det chattas kan klimatet ibland vara lite väl hårt. Superpoppis bland tjejer.
Åldersrekommendation: Från 4 år på Itunes.
Finns för: Iphone, Ipad och Android-enheter.
Pris: Gratis, men erbjuder köp i app.

Pokémon Go

Spelet, som slog ner som en bomb och vars popularitet spreds med blixtens hastighet över hela världen sommaren 2016, har knappast undgått någon. Här lockas, barn såväl som vuxna, att jaga ”pokémons” – figurer som dyker upp på verkliga platser och därmed lockar spelarna att ta sig dit, alltså att röra på påkarna, för att fånga dem. Även om den värsta Pokémon Go-febern lagt sig så fortsätter spelet att utvecklas och locka nya och gamla spelare.
Åldersrekommendation: Från 9 år på Itunes.
Finns för: Iphone, Ipad och Android-enheter.
Pris: Gratis att spela, men erbjuder köp i spelet.

Rolling sky

Rulla en kula längs en hinderbana i en rasande hastighet, minsta knyck och du åker av och får börja om. Populära Rolling Sky tränar upp spelarens reaktionsförmåga och är riktigt beroendeframkallande. Utvecklat av kinesiska bolaget Cheetah Mobile som bland annat också gör succéspelen Piano Tiles 2 och Dancing Line.
Åldersrekommendation: Från 4 år på Itunes.
Finns för: Ipad, Iphone, Ipod touch  och Android-enheter.
Pris: Gratis, men spelaren kan köpa uppgraderingar och extrakulor.

 

Läs också: Har du koll på vad barnen ser på Youtube?

Kategorier