Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Tio år med iPhone

2 år sedan

intro medium

Att det är tio år sedan Apple lanserade den första iPhonen har undgått få. Här ger vi dig en tillbakablick. Vilken modell har varit din favorit hittills?

Den 9 januari 2007 presenterar Apple sin första iPhone, förväntningarna är enorma. De lyckas med att hålla allt hemligt och Steve Jobs kunde leverera det numera klassiska citatet ”One more thing…”.

Trots hajpen blir mobilen inte den försäljningssuccé som Apple hade räknat med. Året därpå släpptes en uppdaterad version med 3G-teknik och navigationssystemet GPS, under namnet iPhone 3G. Den största nyheten var att man nu kunde ladda ner appar via App Store. I och med detta slog iPhone igenom på den breda marknaden.

I juli 2010 presenterar Steve Jobs iPhone 4. Den största nyheten, multitasking, som gjordes möjlig tack vare operativsystemet iOS 4, innebar att flera program kunde köras samtidigt. Med iPhone 4S lanserades det nya operativsystemet iOS 5 med massor av nyheter, bland de viktigaste var röstassistenten Siri och molntjänsten iCloud.

Den 5 oktober 2011, dagen efter lanseringen av Iphone 4S, somnade Steve Jobs in i sitt hem i Los Altos, Kalifornien. Han hade då haft cancer i flera år. Tim Cook klev in som ny CEO för Apple.

Många menar att Apples framgångar till största del berodde på Steve Jobs men iPhone fortsatte att stiga i popularitet även efter Jobs bortgång. Iphone 5 lanseras 2012, och uppföljaren iPhone 5S året efter. Fingeravtrycksläsaren Touch ID hörde till nyheterna.

Parallellt med släppet av 5S lanserades också 5C, ett försök att slå sig in på budgetsegmentet av marknaden. Många höjde på ögonbrynen, då det ansågs som en udda satsning av ett företag som de flesta förknippar med premiumprodukter. 5C fick aldrig det genombrott Apple hoppats på och uppföljarna fick aldrig någon motsvarande budgetmodell.

2014 ändrades designen ännu en gång när iPhone 6 och 6 Plus lanserades. För första gången fick kunden möjlighet att välja mellan två storlekar, standardversionen och en plusmodell. Utöver iPhone 6S och 6S Plus kommer också Iphone SE 2015, som i mångt och mycket var en iPhone 6S i en mindre version och till ett bättre pris.

När Iphone 7 lanserades år 2016 var det många som hajade till när det analoga hörlursuttaget försvunnit. Plusmodellen kom med två kameralinser; en vidvinkel och en optisk zoom. De dubbla kamerorna skapar ett konstgjort skärpedjup som gav en ny dimension till de tagna bilderna.

Förra veckan lanserades som bekant iPhone 8 och iPhone 8 Plus, med nyheter som helt trådlös laddning och förbättrade funktioner för Augmented Reality (förstärkt verklighet). Inom en snar framtid kommer även jubileumsluren iPhone X, med en skärm utan hemknapp, och funktioner som ansiktsigenkänning (Face ID) och mängder av nya avancerade kamerafunktioner.

Det är idag svårt att föreställa sig en samtid utan iPhone och andra smartphones. Även om förväntningarna på den första iPhonen var höga, hade få kunnat ana hur den skulle komma att revolutionera teknikindustrin, men också sättet vi människor kommunicerar och lever våra liv. Hur tror du att Apple, teknikindustrin och den digitala eran hade utvecklats om Steve Jobs hade levt vidare?

Kategorier