Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

De största nyheterna i iOS 11

2 år sedan

intro medium

Den 19 september släpper Apple den senaste versionen av sitt mobila operativsystem. iOS 11 innebär en hel del förbättringar för iPhone, men det är ingen tvekan om att de största förändringarna handlar om iPad.

Men innan vi går in på vilka nyheter som finns i iOS 11, ett litet tips: Om du inte har akut behov av att ladda ner det nya operativsystemet kan det vara en god idé att vänta någon dag. Ett nytt iOS brukar betyda massivt intresse och därmed även hårt tryck på Apples nedladdningsservrar. Om du väntar lite bör den värsta anstormningen ha lagt sig och nedladdningen går snabbare. Glöm dessutom inte att säkerhetskopiera din iPhone eller iPad innan du installerar den nya versionen. Det skadar inte att ta det säkra före det osäkra…

Så till nyheterna:

En av de mest spännande nya funktionerna i iOS 11, som fick en hel del uppmärksamhet under keynoten och som påverkar både iPhone- och iPad-användare är stödet för Augmented Reality, AR – eller förstärkt verklighet som det kallas på svenska. Kortfattat kan man säga att AR-tekniken gör det möjligt att integrera digitalt innehåll med verkligheten. Exempelvis arbetar IKEA på en app som ger dig möjligheten att möblera om ditt hem genom att titta på rummet genom kameran och placera ut virtuella möbler. Räkna med att AR kommer att få ett rejält uppsving den närmaste framtiden, inte minst när spelutvecklarna börjar dra nytta av Apples utvecklarplattform för AR, kallad ARKit.

Ipad närmar sig MacBook

Om det är någonting som drar åt sig uppmärksamheten vid första anblicken är det hur iOS 11 inför ett antal olika funktioner som gör att din iPad blir mer lik en MacBook än någonsin tidigare.

Ett tydligt exempel är den nya appen Files, som samlar alla dina filer på ett ställe. Förutom filer som du lagrar direkt på din iPad kan du även få koll på de filer du sparat i molnet genom att synka Files-appen med tjänster som Cloud Drive eller Dropbox. Du har med andra ord fått tillgång till ett klassiskt filhanteringssystem som gör det enklare att hålla ordning på innehållet på din surfplatta.

Ytterligare en funktion som nu kommer till iPad från datormiljön är dra-och-släpp-funktionen. Du kommer att kunna flytta text, bilder och andra filer mellan olika appar på iPad genom att trycka på dem och sedan dra och släppa dem till önskad plats. (Dra-och-släpp kommer att fungera även på iPhone, med skillnaden att du enbart kan flytta filer inom Files-appen, inte mellan olika appar.) Files håller också reda på de senast använda filerna, och genom att trycka på Files-ikonen får du fram en ruta som visar de filer du använt senast och låter dig dra och släppa dem direkt  från popup-fönstret till en ny app.

För smidigare åtkomst kan du samla dina vanligaste appar i den omdesignade dockan på din iPad, som du alltid kan komma åt genom att swipa uppåt från skärmens underkant. Japp, det funkar även om du redan har en app öppen.

Multitasking, det vill säga att köra flera appar parallellt, blir enklare i största allmänhet. Med Slide Over-funktionen kan du öppna en app genom att hålla och dra den från dockan och släppa den över en annan app, och du kan ha två appar öppna samtidigt på skärmen i vad som kallas för Split View. Du kan själv placera Split View-fönstret där du helst vill ha det genom att dra det till höger eller vänster sida av skärmen. Kombinera det här med möjligheten att dra och släppa exempelvis en bild från en app till den andra så förstår du hur mycket smidigare iOS 11 kan göra din iPad-använding.

Och låt oss inte glömma det nya tangentbordet. Tidigare har du varit tvungen att skifta mellan olika vyer för att komma åt alla tecken, men i iOS 11 har tangentbordet byggts om så att du alltid kommer åt alla tecken i samma vy. Varje tangent är mappad mot två olika tecken, ungefär som på vanliga fysiska tangentbord, och du skiftar mellan tecknen med en liten swipe. För de av oss som tycker det är bökigt att skriva mer än ett kort mess med den gamla tangentbordsdesignen är det här så klart ett stort steg framåt.

Smartare Siri och bättre kontroller för iPhone

Om vi istället tar en titt på iPhone så finns som sagt Files-appen även där, tillsammans med en något mer begränsad dra-och-släpp-funktion. En annan märkbar förändring är det omdesignade kontrollcentret som nu ger dig möjligheten att själv välja vilka knappar som ska finnas tillgängliga. Du kan välja mellan 18 olika funktioner, och många av dem har dessutom skräddarsydda anpassningsmöjligheter som dyker upp om du trycker länge på dem.

I iOS 11 tar också den digitala assistenten Siri ett kliv framåt. Inte bara har hon fått mer naturlig röst, utan framför allt blir hon smartare och bättre på att lära sig vad du gillar. Siri kan översätta fraser, agera personlig DJ baserat på din favoritmusik, och blir bättre på att ge dig förslag och personaliserade rekommendationer. Siri kan dra lärdom av vad du läser och ge dig förslag på ord när du skriver, och kan föreslå nyhetsartiklar som kan intressera dig.

Även kamera-appen har genomgått en del förbättringar. Förbättrad bildkvalitet för dåliga ljusförhållanden, mer naturliga hudtoner och möjligheten att loopa ett Live Photo hör till de nya inslagen, men det troligen mest praktiska är den nya komprimeringstekniken som gör att dina bilder tar upp mindre plats på mobilen.

Apple har också lagt till ett flertal mindre iögonfallande men betydelsefulla förändringar. Till exempel:

  • Nödsamtal & medicinsk data blir åtkomliga direkt på låsskärmen om du trycker fem gånger på powerknappen.
  • Notiser visas nu direkt på låsskärmen
  • Godkänn åtkomst till ditt wifinätverk direkt i mobilen – du behöver inte längre ge ut lösenordet till dina vänner
  • Bättre hantering av lagringsutrymme – möjlighet att ta bort appar du sällan använder tillfälligt (”offload”) men samtidigt spara deras data och inställningar
  • Stör ej-funktion när du kör bil stoppar textmeddelanden, och kan aktiveras automatiskt om du vill
  • Möjlighet att redigera skärmdumpar direkt när du tar dem
  • Möjlighet att spela in en video av din skärm

 

Läs mer om och boka iPhone 8 och iPhone 8 Plus här
Håll dig underrättad om kommande iPhone X – anmäl ditt intresse här

 

Kategorier