Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Veckans filmtips i Trailerpodden ”Gold”

3 år sedan

Ett nytt avsnitt av Trailer är här med De vet du som gäster hos Paul. Missa inte när de snackar tv, film och serier i veckans avsnitt av Trailer-podden. Filmtipset den här gången är den verklighetsbaserade GOLD där vi hittar den enastående Matthew McConaughey i huvudrollen som en modern guldletare och lurendrejare.

När guldet ropar kan inget stoppa Kenny Wells (Matthew McConaughey) att ta sig till Indonesien… inte brist på pengar, flickvännen hemma eller att ”Ring of fire”-teorin är utskrattad och motbevisad. Det är inte bara ett berg mellan Kenny och guldet utan ett par berg staplade på höjden med ett avslutande höjdhopp över månen. Gold är en historia om en modern guldletare, lurendrejare och drömmare, och hans desperata jakt efter det stora genombrottet.

Men skam den som ger sig och med endast ett fåtal alternativ kvar innan total konkurs slår han sig ihop med den lika misslyckade geologen Mike för att genomföra ett grandiost försök att finna en stor guldfyndighet i djungeln. Kenny och Mike satsar allt på ett kort, skrapar ihop sina sista pengar och mot alla odds lyckas det uträknade paret.

Gold regisserades av Oscarvinnaren Stephen Gaghan men filmen har en tydlig Matthew McConaughey-stämpel, och det är nog mycket på grund av att Matthew involverades tidigt i processen och gick in som medproducent. McConaughey gör ett kraftfullt, energisk och fängslande personporträtt av den drivna, feta och alkoholiserade Kenny Wells som har en förkärlek för sladdriga y-frontkalsonger. Visste du att Matthew gick upp 18 kg inför rollen som Kenny?

Men livets guldkant är inte lika roskantad som Kenny hade önskat och snabbt kastas de från gyttjan och regnet till nya sorters svårigheter i form av stora kapitalstarka bolags intressen i deras guld.
Kan två småspelare stå sig mot storkapitalens rovdjur?

Gold är en spännande berättelse om hur långt en man är beredd att gå för att följa sina drömmar. Men Gold kan även ses som en metafor för mänsklig girighet och den amerikanska drömmen samtidigt som den blottlägger guldgrävandets lockelser, kapitalismens baksida och framgångens pris.

Tyckte du om Wolf of Wall Street och American Hustle? Då kommer du att älska Gold. Missa inte detta starka porträtt av verkligheten för de som riskerar allt för det som glimmar och blänker.

Spana in trailern här ovan innan du klickar dig vidare till Filmbutiken och hyr Gold! Med Tv från Telia hyr du filmen i din TV direkt från soffan. Vill du hellre titta i mobilen, surfplattan eller datorn gör du det enkelt med vår streamingtjänst Play+. Passa på att lyssna på De vet du i Trailer-podden för ännu mer inspiration och tips om vad som finns att titta på just nu.

Länktips

* Trailer-podden
* Filmbutiken
* Play+
Tv från Telia
Support för Tv från Telia

Kategorier