Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Killarna som vill panta mera

3 år sedan

I veckans avsnitt av podden Trailer möter vi fd basketproffsen Johan Gunterberg och Christopher Martland från musik- och humorgruppen De Vet Du.

Killarna träffades genom basket och har varit ”bästisar” sedan de var sju, åtta år. Att sitta och kolla på NBA live gör killarna regelbundet och har på så sätt skaffat sig en mer amerikansk dygnsrytm men sena kvällar.

Tittar ni på basket tillsammans?
– Nä, vi sitter på varsitt håll och chattar med varandra. Basket är livet! Men det var inte alltid det roligaste. Ibland var man tvungen och lyssna på en sur gammal gubbe (tränare) som skriker när man inte gör som han vill. Vi upptäckte att vi hellre ville skoja och filma oss själva istället. Det var mycket roligare.

Hur går det till när ni skriver låtar?
Vi skriver låtarna via chatten. Vi skrev låten k.R.e.D.d på bara fyra minuter. Den handlar om Stockholms syn på vad som anses vara fin kultur.

Vad ser ni på för något på tv?
– TV-tv kollar vi nästan aldrig på, det skulle väl vara pantamera reklamen då…. 😉

– Vi är troligt tacksamma för att vi fick så mycket frihet när vi skulle göra pantamera reklamen. Det är nog därför den blev så bra. De var verkligen sköna som lät oss göra precis som vi ville. Lite så verkar det vara för de som gör serier för HBO. De får massa pengar och sedan frihet till att skapa det de vill.

– Vi tittar som sagt mycket på både Netflix och HBO. Curb Your Enthusiasm med Larry David är helt underbar. Seinfeld är också en favorit.

– Jag har sett alla Seinfeld avsnitt, jag har boxen! Det är alltså 100%! Jag kollat avsnitten om och om igen.

Var har ni hittat er inspiration?
The Fresh Prince of Bel-Air
Jacko


(Red anm. Jacko var en serie som gick på MTV med en tecknad figur som ville bli fotomodell av världen. Telia sponsrade en del av dessa avsnitt för en yngre målgrupp.)
Jacko Säsong 1
Jacko Säsong 2

– Jag har just sett Breaking Bad, jäkligt bra, säger Christopher. Jag vill se klart allt inte bara ett avsnitt. En annan serie som killarna var snabba på att fånga upp var den populära norska ungdomsserien Skam. Dragningskraften med Skam är att skådespelarna är inte överdrivna utan mer äkta. Det finns olika anledningar varför man kan relatera till serien, både som vuxen och som tonåring.

Lista över serier man ska se:
Entourage
The Fresh Prince of Bel-Air
Seinfeld
Californication
South Park
Family Guy
Suits
Flash forward
Game of Thrones

Bra serier som borde ha färre säsonger
Prison Break
The OC
One Tree Hill

Sunes sommar är Sveriges bästa film genom tiderna och där finns en scen med Peter Haber där han får tid att arbeta fram sitt eminenta skådespeleri. Idag är det alldeles för mycket inzoom på ansiktet, istället för att låta skådespelarna leverera i helbild.

En annan svensk serie som är otroligt bra på att arbeta med att låta skådespelarna göra jobbet på ett bra sätt är Solsidan.

Andra svenska serier
Tre kronor
Skilda Världar
Vita lögner
Vänner och fiender

Svensk klassisk film
Reine och Mimmie i fjällen

Andra serie tips
Breaking Bad
Better call Sal

Gamla klassiska filmer
Gudfadern
Gökboet
Taxidriver
Goodfellas
Pulp Fiction

– Folk är så rädda för att hyra en film via nätet. Nu är det ju hur smidigt som helst. Tänk hur det var förr när man fick cykla till videobutiken och hade man tur hade inte någon annan hyrt just den filmen man ville se. Nu kan man hyra enkelt hemma i soffan.

Filmer du kan skratta åt:
American Pie
Wedding crashers

Veckans film: Gold
Kenny Wells (som spelas av Matthew McConaughey) är en modern och desperat guldletare som ger sig av på en resa i Indonesiens djungel med en lika äventyrlig geolog. Lyckas de hitta det guld de behöver för att överleva?

Läs mer om filmen här:

Vill du veta mer, lyssna på hela avsnittet av Trailer.

Kategorier