Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Tips till föräldrar inför skolstarten

12 månader sedan

Efter sommaren gör hösten entré och det betyder skolstart. För många barn är det förknippat med kompisar och pirr i magen, men inte för alla. Åsa Gustafsson jobbar som rådgivare på Friends. Här ger hon fem tips på vad du som förälder kan tänka på och göra inför skolstarten.

1. Lyssna på ditt barn
Det är viktigt att man är lyhörd efter om barnet verkar nervöst, orolig, förväntansfull eller kanske alltihop.
– Lyssna och ta barnen på allvar! Fråga barnet frågor om något ska bli extra kul eller om någonting känns läskigt. Ställ frågor som, ”hur känns det inför skolstarten?”. Sedan kan ni prata om det som kommer upp, säger Åsa Gustafsson.

2. Fråga skolan
Det är inte helt ovanligt att du som förälder också har tankar och funderingar kring ditt barns skolstart.
– Är det någonting du grubblar över så är det bättre att kontakta skolans lärare och personal och fråga dem. Inga frågor är dumma frågor, säger Åsa Gustafsson.

3. Var en förebild
Kom ihåg att hur du som förälder agerar i vardagliga situationer har stor inverkan på ditt barns beteende.
– Barnen gör som vi gör och inte som vi säger att dem ska göra. Det kan vara allt ifrån hur du pratar om skolan, lärarna eller eventuella läxor till hur du beter dig i sociala medier, förklarar Åsa Gustafsson.

4. Var nyfiken
När skolan dragit igång är det viktigt att du fortsätter ställa frågor om ditt barns vardag och skola.
– Det är viktigt att du visar ditt barn att du är nyfiken och bryr dig. Enkla frågor som om de har fått lära sig något nytt eller om de lärt känna någon ny kompis, kan vara jättebra att ställa vid matbordet eller vid läggdags. Du känner ditt barn bäst. Sluta inte heller fråga om ditt barn inte skulle svara första gången, utan testa igen. Om ditt barn skulle stöta på svårigheter längre fram blir tröskeln lägre för ditt barn att komma och berätta för dig om situationen eller hur hen känner, förklarar Åsa Gustafsson.

5. Samarbeta
Det är jätteviktigt att man har god kommunikation och samarbete med skolan för att skapa en trygg miljö för barnen.
– Kom ihåg att du som förälder och skolpersonalen har samma mål – alla barn ska känna sig trygga i skolan och få chansen att utvecklas. Uppstår det utmaningar längs vägen så kommer det bli enklare att lösa om man som skolpersonal och förälder redan byggt upp en relation och samförstånd, säger Åsa Gustafsson.

Har du frågor kring trygghet i skolan? Kontakta Friends rådgivning på radgivning@friends.se eller deras hemsida friends.se/foralder.

Läs mer om Friends webbutbildning – en gratis snabbkurs om hur du kan stötta ditt barn till en tryggare vardag!

 

Kategorier