Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Programmera med barnen – så kommer ni igång

12 månader sedan

Idag är har de flesta barn bra koll på appar, surfplattor och mobiltelefoner – antagligen bättre än du själv. Snart kommer ditt barns digitala kompetens att nå ytterligare en nivå. Nästa år ska programmering in på skolschemat. För att stötta ditt barn på bästa sätt kan du redan nu börja utforska. Vi ger dig tips på gratisverktyg som gör det enkelt att komma igång.

 

Samhället och arbetslivet förändras snabbt av digitaliseringens framfart, men skolan har varit långsam att reagera. Idag finns det en stor ojämlikhet när det gäller vilka elever som får tillgång till rätt digitala verktyg och kompetens. Tills nyligen har det varit upp till den enskilde läraren eller rektorn att använda digitala medel – det har saknats ett nationellt ansvar.

Men i våras presenterade regeringen ett förslag som innebär att digital kompetens ska förstärkas i läroplaner för både grundskolan som gymnasieskolan. Det innebär bland annat att programmering kommer att införas som ett viktigt inslag i flera ämnen, men främst i matematik och teknik. Förslaget lovar även att personal på alla skolor i Sverige ska få bättre förutsättningar att bidra till elevernas utveckling, så att alla får en likvärdig digital utbildning.

Till en början kan programmering verka svårt. Så det kan vara en bra idé att ligga steget före och lära sig grunderna redan nu. En bra start är barnhack.se där det finns videokurser för både barn och föräldrar. Till exempel kan du lära dig Scratch, en mjukvara som ger en bra ingång till att programmera egna spel.

– Programmering kan låta lite torrt, så ett bra angreppssätt är att tänka att barnen ska få göra egna spel, vilket de flesta tycker är jätteroligt. Då lär de sig att programmera på köpet, säger Måns Jonasson, digital strateg, som ligger bakom kurserna.

Han tycker inte att man ska vara rädd för att barn spenderar mycket tid framför skärmar, eller se vad barnen gör vid datorn som ”deras värld”.

– Det är viktigt att föräldrar lär sig lär sig förstå vad det är som styr barnens digitala vardag, så de kan vara med på deras villkor, men samtidigt hitta ett sätt som du själv tycker är roligt.

Han understryker dock att anledningen till varför det är viktigt att prova på att koda handlar om något mer än spel eller vad som händer på en skärm:

– Idag är allt programmerat – från tvättmaskiner till trafikljus. Så en grundläggande förståelse för hur program är uppbyggda är ett väsentligt verktyg för att förstå den digitala samtiden.

När Måns håller i ”hacks” och kurser med barn brukar han börja med att fråga hur många datorer de tror att de har hemma. De blir förvånade när han säger att det kan vara över 100.

– Det handlar om att få upp ögonen för att datorer och microchips finns överallt och att det är någon som har fattat besluten om hur allting fungerar. Det är viktigt att barnen förstår att det är människor bakom, och de själva kan bli en av dem.

Måns erfarenhet är att barnen efter ett tag blir så pass duktiga att de kan börja lära föräldrarna hur man bygger egna appar och spel.

– Många verkar känna sig obekväma när deras barn blir bättre på något än de själva. Jag tycker att man ska anamma att barnen blir så bra på något som man själv inte förstår. Barn kan vara jättebra lärare om man bara lyssnar på dem.

 

Att tänka på

Här är Måns tre bästa tips när du börjar koda med ditt barn

1. Leta upp övningar på nätet att göra tillsammans – att göra egna spel ihop är speciellt roligt för både vuxna och barn.

2. Glöm inte att det ska vara roligt, så se inte kodning som en hemläxa eller något ni måste göra.

3. Köp en robot eller teknisk leksak som går att programmera eller styra – det är en bra ingång till att börja tänka på programmering som något som händer inuti prylar, och inte bara i en dator.

 

Var du kan börja

Här är tre av de bästa gratisguiderna på nätet som introducerar grunderna i programmering. Det finns även material för alla nivåer.

Kodboken – hjälper dig att komma igång med programmering och att skapa musik, berättelser, spel och program med kod.

barnhack.se – guider, filmer och annat material som hjälper både barn och föräldrar att komma igång, med fokus på att göra spel i programmet Scratch.

Code.org – ”Timmen med kod” är olika övningar som lär dig allt från att bygga en galax i Star Wars, göra ett eget Flappy Bird spel eller skapa din version av Minecraft. Materialet är delvis på engelska, så dessa kan vara speciellt bra att göra tillsammans.

 

Roliga kod-appar

Det finns många appar som tränar programmering. Här är två tips som är roliga och lärorika för både vuxna och barn.

Lightbot – Att koda handlar till stor del om att ge en dator olika kommandon och få den att utföra olika saker. Lightbot Code Hour är ett pusselliknande spel som går ut på att ge en robot kommandon för att tända lampor i olika rutor. Finns för både Appstore och Google Play.

Coda Game – Här skapar du ett eget spel, där reglerna och vad som ska hända är upp till dig. Under spelets gång lär du dig bland annat att kombinera olika kommandon och triggers, datalogiskt tänkande, problemlösning och logik – det vill säga grunderna i programmering. Finns för både Appstore och Google Play.

 

Läs också:  I våras anordnade vi Hello World meetup på Telia – ett dagsläger för barn som tycker om eller vill lära sig koda och programmera.

 

 

Kategorier