Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Skärmtid är en viktig del av ungas liv

1 år sedan

Digitaliseringen har förändrat våra liv i grunden. Och våra barn är inget undantag. Skärmarna kan göra oss mer stillasittande. Men lösningen är inte att förbjuda eller inskränka på barn och ungas skärmtid eftersom den är en viktig del i deras sociala liv.

Nu växer nya generationer upp i en värld där smartphones, surfplattor och uppkopplad tv är lika naturligt som ritblock, lego och hopprep. De sociala medierna gör det möjligt att finna och skapa gemenskaper som inte begränsas av geografisk plats. Särskilt i tonåren är det viktigt att kunna utforska och utveckla sin identitet. Då kan internet vara den plats där man kan prova nya tankar eller sätt att agera. Skärmtiden stärker egenskaper som kreativitet, kommunikation och ämneskompetens. Sociala medier tillhandahåller också möjligheten att medvetet bygga bilden av oss själva – vår identitet. Även om en person inte går så långt att den låtsas vara någon annan, så kan hen välja att lyfta fram och förstärka de egenskaper som bygger status i vänkretsen online.

Problematiken kring stillasittande är verklig. Men problemet är inte tekniken, utan hur vi använder den.

Barn bör ha en timmes fysisk aktivitet om dagen där intensiteten ska vara så att man blir lite andfådd och varm. Det behöver inte vara en timme på raken, men inte heller kortare än tio minuter och det kan handla om allt från vanlig lek till trampolinhopp eller Pokemon-jakt. Det säger Örjan Ekblom, docent och med. dr i fysiologi, vid enheten Fysisk aktivitet och hälsa på GIH.

– Det börjar någonstans ungefär vid raska promenader för att komma upp i den intensitetsnivån. Det behöver alltså inte vara träning i traditionell bemärkelse, du behöver inte sätta på dig löpardojorna och ut och kuta för allt i världen, utan med relativt enkla medel kan man komma upp i den intensitetsnivån som behövs, säger Linus Jonsson, Doktorand i idrottsvetenskap vid Institutionen för kost och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet.

Det handlar alltså inte om att helt sluta upp med all skärmaktivitet, utan snarare att påminna sig själv om att röra på sig också.

– Det är viktigt med balansen mellan skärmtid och aktivitet. Men man ska komma ihåg att de inte är motsatta saker. Det blir lätt att man tänker att skärmtid är helvete och aktivitet är bra. Du kan ha effektiv och bra skärmtid, spela vad du vill och göra det du vill i sociala medier men samtidigt samla ihop de här 60 minuterna om dagen, säger Magnus Lindwall, Professor i hälsopsykologi vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.

För fler tips & råd om barn och rörelse – Läs mer hos oss på telia.se/genpep.

Kategorier