Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Hälsoforskarnas tips: appar som får familjen att röra sig

1 år sedan

Skärmtid behöver inte betyda en inaktiv livsstil. Idag finns det många appar och funktioner som inspirerar till rörelse. Här tipsar två hälsoforskare om hur spel och appar kan bidra till en mer aktiv livsstil.

– Generellt sett när man pratar skärmtid, tänker man på stillasittande, absolut. Men det behöver ju inte nödvändigtvis vara varandras motsatser utan det finns ju också spel som Pokémon go, geocaching och en uppsjö av träningsappar. Dessa kan fungera fantastiskt motiverande i och med att du kan få direkt feedback i en app när du är ute och springer eller cyklar. Det finns oändligt med möjligheter i den här typen av teknik, säger Linus Johnsson, doktorand i idrottsvetenskap vid Institutionen för kost och idrottsvetenskap på Göteborgs universitet.

Han får medhåll av sin kollega Magnus Lindvall, Professor i hälsopsykologi vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.

– Träningsapparna är ju fantastiskt bra för vuxna, vi älskar ju att få feedback på saker. Med barn och ungdomar är det ju inte riktigt så kanske. Däremot funkar det att erbjuda en kontext och en aktivitet som i Pokémon go eller geocaching, förklarar Magnus Lindwall.

6 smarta apptips för gammal som ung:

Turf – Ett realityspel som går ut på att samla poäng genom att ta över fysiska zoner och sen behålla dem så länge det går. Zonen övertas genom att man befinner sig på en plats rent fysiskt. Spelet finns både för Android och iOS och är helt kostnadsfritt, men kräver GPS och internetåtkomst.

Vardagsworkout – En app från Cancerfonden som hjälper dig att hitta enkla och roliga träningstillfällen i din vardag. Att röra på sig minst en halvtimme varje dag minskar nämligen risken för cancer. Appen är gratis och du samlar poäng och får tips på övningar så som ”diskhodisco”, ”reklamraketen” och ”busskursgympa”.

Hälsa – Denna funktionen finns automatiskt med i en Iphone. Den mäter automatiskt din fysiska aktivitet under dagen. Med hjälp av appen kan du se hur långt du gått, hur många steg du tagit under dagen. Du kan dessutom se under vilka tider du rört dig. Appen fungerar lite som ett träningsarmband som automatiskt registrerar likt en träningsdagbok hur du rör dig under dagarna. Med hjälp av en tidslinje syftar appen till att motivera och inspirera till att du ska röra på dig mer.

Clapper – Detta är ett nytänkande och roligt spel som uppmuntrar till både samarbete och rörelse. Men det är också ett roligt sätt att introducera rytmik för barn. Spelet har taktfast musik och olika symboler visas för att tala om vilken klapp man ska göra och när. Enhetens kamera registrerar klapparna från två spelare.
Clapper kostar 35 kronor och finns för iOS.

Piratsessans barndans – I apparna finns tio barnanpassade dansvideor för barn mellan 2–7 år. Klippen är fyllda med enkla rörelser så att barn lätt kan härma och följa med. Varje dans innehåller drygt en minut med dans och tillhörande musik och är roligt för såväl pojkar som flickor. Apparna gör rörelse lättillgängligt och enkelt.

C:Geo – Geocaching för de lite mindre
Geocaching är numera en global sport och lek där den som är äventyrslysten kan ge sig ut på en modern skattjakt. Det enda som behövs är en telefon med GPS-mottagare och ett gratiskonto på geocaching.com. Sen är det bara att ge sig ut!

Runbit – I den här appen kan dina barn samla stjärnor, jaga djur och bli jagade av monster. Varje spelmoment har tre svårighetsgrader, gång, jogging eller cykling. Ni kan samla poäng tillsammans, tävla mot varandra och dessutom få skön motion på köpet. Appen är Gratis, men erbjuder köp inuti app och finns för både iOS och Android.

För fler tips & råd om barn och rörelse – Läs mer hos oss på telia.se/genpep.

Kategorier