Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Så blir familjesemestern en succé

1 år sedan

Äntligen sommarlov utan alla trista rutiner och tider som måste passas. Härligt – tills bråken och tjatet från uttråkade barn sätter igång. Här tipsar barnpsykologen om hur man skapar de bästa förutsättningarna för en familjesemester som inte tar musten ur föräldrarna.

 

Soliga dagar där barnen springer på blommande sommarängar, medan de vuxna läser böcker i solstolen. En härlig dröm – som förmodligen inte kommer att besannas. I alla fall så länge du som förälder inte är förberedd på familjesemesterns utmaningar. Med rutiner som sätts ur spel ökar risken rejält för både syskonbråk och konflikter mellan barn och föräldrar.

– Generellt sett behöver barn veta vad som ska hända för att må bra. Att, som många vuxna gärna vill under semestern, ta dagen lite på volley brukar inte fungera särskilt bra, säger Bo Hejlskov Elvén, psykolog och författare till boken Barn som bråkar: Att hantera känslostarka barn i vardagen, som han skrivit tillsammans med journalisten Tina Wiman.

– Barn upplever tid på ett annat sätt än vuxna. Lediga dagar kan för dem gå väldigt långsamt och vara supertråkiga. Med lite struktur och rutiner även under semestern brukar det gå lättare, säger han.

Överlag handlar det om att planera i förväg – både vad gäller de övergripande sakerna, som när familjen ska åka på resor och utflykter, och varje-dag-rutiner som mat- och sovtider.

– Annars går många barn lätt till sådant som ger dem den struktur de behöver, men som vi vuxna kanske inte är så förtjusta i att de ägnar hela dagarna åt. Som dataspelande, till exempel. Det är en förutsägbar aktivitet som dessutom ger dem direkt stimulans, säger Bo Hejlskov Elvén och lägger till att det av den anledningen många gånger inte är så dumt att utöka barnens skärmtid under sommaren.

– Den fyller helt enkelt en funktion som många barn behöver. Mitt förslag är att fundera över vilken tid på dagen som är svårast att överblicka för barnen och lägga skärmtiden då. Se också till att barnen är med på det och på de begränsningar ni har, annars kommer de ändå bara att fuska.

Det är också viktigt, fortsätter han, att komma ihåg att skärmtiden konkurrerar med andra aktiviteter.

– Erbjuder man som förälder något som är nästan lika kul eller bättre än skärmarna så kommer skärmkonflikterna inte bli lika stora, säger Bo Hejlskov Elvén.

Att ta hand om barn dygnet runt är ett hårt arbete, det vet alla föräldrar. Trots det ska semestern också gärna innebära vila för de vuxna. En ofta inte helt lätt ekvation att lösa, men Bo Hejlskov Elvén har ett trix även för det.

– Är ni två föräldrar i familjen, dela upp dagarna för när ni ska svara på barnens agerande. En förälder kanske tar alla konflikter och reder upp syskonbråk på måndag, medan den andra gör det på tisdag. På så sätt brukar även de vuxna få utrymme för vila. Är man ensamstående funkar inte det förstås, då gäller det att hitta avlastning på annat håll. Kanske kan man kalla in mor- eller farföräldrar några dagar här och var.

 

Så blir familjesemestern harmonisk – Bo Hejlskov Elvéns 6 bästa tips:

1.  Se till att hålla på några fasta rutiner, så att det blir lite system i vad som händer under dagen.

2.  Inför större utflykter och resor – kom överens med barnen om hur programmet ska se ut. Annars är risken stor att alla vill olika och det blir bråkigt.

3.  Syskonbråk kommer ofta när barnen har tråkigt – organisera aktiviteter som ger struktur och försök, i den mån det går, att dela upp barnen under tider då bråken brukar komma.

4.  Planera in aktiviteter i förväg och se till att barnen har överblick över vad som ska hända.

5.  Acceptera mer skärmtid, det är okej under sommaren och kan behövas för att barnen ska struktur på sin tid och må bra.

6.  Dela upp ansvaret för vem som ska svara på barnens agerande. På så sätt kommer ni vuxna också hitta utrymme för vila.

Bo Hejlskov Elvén


Läs också:
Barnpsykologen Malin Bergströms råd ”Släpp skärmångesten”

Kategorier