Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Roliga sommarlekar för aktiva semesterdagar

1 år sedan

Under lediga semesterdagar finns det goda förutsättningar för både barn och föräldrar att röra på sig ordentligt. Men ibland kan det vara svårt att locka familjen att hänga med och göra något aktivt. Här är några roliga tips för hur du kan locka familjen till rörelse.

 

Enkel frisbee-golf

Du behöver inte ha en riktig bana och specialbyggda korgar för att kunna spela ett parti frisbee-golf med familjen. Det går att ha väldigt kul med vanliga frisbees i plast och någonstans att spela. Banan bestämmer ni själva och den som når fram med minst antal kast vinner. Passar perfekt som familjeaktivitet en ljummen sommarkväll.

Gör så här: Varje deltagare har en frisbee. Tillsammans bestämmer ni ”utslagsplatsen” där ni ska börja kasta och vad som ska vara ”hålet”, alltså det som ni ska försöka träffa. Det är roligt om utslagsplatsen ligger högt, som till exempel på en kulle eller uppe på en klätterställning. Då blir det lättare att kasta långt. Därefter turas ni om att kasta frisbeen så nära hålet som möjligt. Den som träffar hålet med minst antal kast vinner hålet och får bestämma utslagsplats och hål för nästa omgång.

Det här behöver du: En frisbee till varje deltagare. Det behöver inte vara någon speciell modell avsedd för frisbee-golf.

Var: Vilken plats som helst där det finns hyfsat öppna ytor och ni inte riskerar att träffa andra när ni kastar. En fotbollsplan, äng, park eller lekplats kan funka utmärkt.


Skattjakt med mobilen

Gör så här: Skriv ned två listor med ett antal platser eller föremål som går att hitta utomhus i närheten. Dela in familjen i två lag som får varsin lista. Sedan tävlar ni om vilket lag som kan snabbast hitta alla punkter på listan och fotografera dem med mobilen. Det lag som först kan visa upp bildbevis på att de har sökt upp allt på listan vinner. Exempel på saker att leta efter kan vara en staty, en hund, en prästkrage, en nyckelpiga, en gungställning eller en grankotte.

Det här behöver du: En smartphone för varje lag. Tänk på att ha bra skydd på mobilerna.

Var: I trädgården, skogen eller lekparken.

 

Spela in en action-film

De flesta barn idag har testat att göra egna filmer – både hemma och i skolan. Men om vuxna är med och skapar aktivt tillsammans blir det ännu roligare för barnen – och de vuxna. Testa att spela in en action-film där skådespelarna får springa, hoppa, klättra, rulla och utföra enklare stunttricks. Det blir både väldigt kul och ni kommer att svettas.

Gör så här: Börja med att hitta på en historia och skriv ett enkelt manus över vad som ska hända i filmen. Det kan handla om allt från att fly från Zombies till att rädda utrotningshotade djur. Om ni vill kan ni också göra en så kallad storyboard där ni ritar upp ungefär hur de olika olika scenerna ska se ut. Sedan är det bara att bestämma vem som ska agera skådespelare och vem som ska vara regissör, och gå ut och filma. Det är roligt att testa och öva olika scener eller stunts för att se så att de funkar och kunna göra förbättringar innan ni filmar – precis som på en riktigt filminspelning. Att klä ut sig, sminka sig eller bygga rekvisita kan göra projektet ännu roligare.

Det här behöver du: En smartphone eller surfplatta med en filmredigeringsapp som till exempel iMovie för iOS eller Adobe Premiere Clip eller Movie Maker Filmmaker till Android.

Var: I skogen, på lekplatsen eller i stan.


Flaskbowling

En enkel form av bowling som du kan fixa själv. Att skapa käglorna blir en del av leken.

Gör så här: Samla ihop ett antal pet-flaskor av samma storlek, helst 10 stycken men det funkar med andra antal. Fyll dem med lite sand eller vatten i botten så att de kan stå stadigt. Om ni vill kan ni måla dem i olika färger. Hitta sedan en bra och jämn plats att använda som bana. Det kan vara en gräsmatta, en trall eller asfaltsväg. Hitta en boll av lagom storlek. Använder ni halvliters pet-flaskor funkar en tennisboll bra. Om ni istället valt 1,5-liters flaskor funkar en fotboll eller basketboll utmärkt. Ställ upp flask-käglorna och tävla om vem som kan träffa och slå ner flest käglor.

Det här behöver du: Pet-flaskor och boll.

Var: I trädgården, på gatan eller verandan.

 

Skapa en jäääättelång hopphage

Att hoppa hage verkar kanske inte så fysiskt ansträngande. Men vänta tills du hoppat en hage med femhundra rutor.

Gör så här: Köp en hink med gatkritor på närmaste leksaksaffär. Hitta en plats med asfalt eller betong. Nu kan du enkelt rita din egen hopphage. Gör den jättelång som en utmaning för både barnen och de vuxna. Rita hundratals rutor och låt hagen slingra sig runt ett kvarter, upp för en trappa eller runt i cirklar. Att skapa hagen blir en kul och kreativt projekt. Sedan gäller det att klara att hoppa hagen på ett ben. Har ni gjort den tillräckligt lång kommer det garanterat att göra både vuxna och barn andfådda.

Det här behöver du: Gatkritor.

Var: Var som helst där det finns asfalt eller betong (håll er på säkra platser utan biltrafik).


Läs också

Forskarnas tips: Så får du dina barn att vilja röra på sig!
Äventyr med hela familjen – testa geocaching

Kategorier