Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Populära youtubers bland barn och unga

3 år sedan

Traditionell tv? Inte nu längre. För dagens barn är det Youtube som gäller. Men som förälder är det inte alltid så lätt att hålla sig helt uppdaterad kring vad barnen egentligen kollar på. Här är 10 av de absolut mest populära Youtube-kanalerna bland barn i Sverige – och några bra tips för dig som förälder för att hantera familjens Youtube-upplevelse.


Fenomenet ”youtubers” har under de ­senaste åren ritat om kartan för rörlig underhållning. Att vara professionell youtuber har på kort tid blivit ett respekterat yrke som många unga drömmer om. Generationen som vuxit upp med en mobiltelefon i handen och har haft Youtube några klick bort, har aldrig reflekterat över behovet av fasta tablåer eller dyr regi. Istället är det snabbhet, äkthet och social interaktion mellan avsändaren och mottagaren som är det viktiga. Och det är dessa kvaliteter som tagit de mest populära svenska Youtube-stjärnorna till toppen. Här är nio svenska youtubers som är omåttligt populära bland barn och unga.

Här hittar du klipp från alla youtubers


Therese Lindgren

Hon har över 10 miljoner sidvisningar i månaden och 275 000 prenumeranter. 2017 blev hon årets vloggare på Youtube-galan ”Guldtuben”. Ett av hennes mest populära inlägg – 1, 7 miljoner visningar – har titeln ”Anders har gjort slut”. I vlogginlägget berättar hon, samtidigt som tårarna forsar, om att hennes stora kärlek lämnat henne. För sitt transparenta berättande har hon bland annat tilldelats utmärkelsen ”Årets Youtuber” på Guldtuben.
Therese Lindgren på Youtube


Jocke & Jonna

Den tidigare dokusåpakändisen och bloggaren Jockiboi har hittat en extremt framgångsrik plattform på Youtube. Och inte minst ett framgångsrikt koncept genom samarbetet med sin fru Jonna. Parets kanal med längre, mindre redigerat materia växte i april 2017 om deras personliga kanaler. Den uppriktiga verklighet som paret skildrar når enorma tittarskaror . Räknar man visningar är Jockiboi totalt sett Sveriges största svensktalande youtuber. Paret kammade också hem priser för Årets youtuber, Årets video och Årets serie på 2017 års Guldtub i juni.
Jocke & Jonna på Youtube

Misslisibell

Redan när Lisa Jonsson var 13 år, utsågs hon till näringslivets främsta superkommunikatör. Hon kallar sig för Misslisibell och har strax över 395 000 följare på Youtube. Hennes stora passion är smink och hennes mest visade videoklipp har nästan 1, 3 miljoner visningar. Lisa fälldes augusti 2015 av Reklamombudsmannens opinionsnämnd för smygreklam riktad till barn och i januari hände det igen. Denna gången för ”brister i aktsamhet som gäller reklam riktad mot barn genom att utnyttja deras naturliga godtrogenhet och bristande erfarenhet”. Lisa gjorde direkt justeringar och förtydliganden och har försäkrat att hennes mening aldrig var att missleda sina tittare.
Misslisibell på Youtube

Keyyo

Kristina ”Keyyo” Petrushina är en av Sveriges populäraste youtubers med ett antal priser från Guldtubengalan på meritlistan, bland annat Årets humorkanal 2016. Keyyo började lägga ut små humorsketcher redan som 13-åring och har dessutom skrivit och producerat ett antal humorserier för SVT Play. I sketcherna gör hon själv roliga karaktärer. Under våren har vi dessutom sett henne som programledare för Talang i TV4.
Keyyo på Youtube

Sofia Karlberg

Sofia har strax över 1,5 miljoner prenumeranter och fick sitt stora genombrott med Beyonce-covern ”Crazy in love”, vilken än idag är hennes tveklöst mest kända och vältittade klipp. I hennes kanal får tittarna se när hon sjunger hemma framför sin mikrofon till avancerade musikvideos.
Sofia Karlberg på Youtube


Daniel och Emil Norberg

Bröderna Norbergs parodier på Melodifestivalen-låtar har blivit något av en tradition de senaste åren. De är årligen bland de mest sedda i Sverige och har visats över sex miljoner gånger. Men bröderna Norberg gör mer än bara mello-parodier. Här finns humor för hela familjen. Bröderna är noga med att göra innehållet vänligt för stora som små utan att skära ner på kvalitén.
Bröderna Norberg på Youtube

Family Playlab

Det här är Uppsalafamiljen som spelar in videos från besök i olika lekland runt om i Sverige. Tittarna får följa med tre syskon när de leker och upptäcker. Formatet har visat sig ha stort underhållsvärde både i och utanför Sverige. Kanalen, som drivs av Linköpingbon Tomas Hellberg, har 1,6 miljoner prenumeranter. Det mest sedda klippet har så många som 369 miljoner visningar i skrivande stund, vilket gör Playlab till en av Sveriges tveklöst största Youtube-kanaler.
Family Playlab på Youtube

IJustwanttobecool

Syskonen Emil och Victor Beer samt deras kusin Joel Adolpsson bildar tillsammans den mycket populära humorgruppen ”I just want to be cool”. Trion är ytterligare ett exempel på att Youtube erbjuder en ny medial plattform för sånt vi vanligtvis förknippat med tv. Här har de lockat till sig över en halv miljon prenumeranter och deras mest visade klipp har över tre miljoner visningar. Emil, Victor och Joel började filma sketcher redan när de var i sexårsåldern. Idag har de en egen serie på SVT Play och i år vann de kategorin ”Årets humor” på Guldtuben.
IJustwanttobecool på Youtube

Pewdiepie

En oljetanker i det svenska Youtube-havet. Småbåtarna kan inte göra annat än att vika undan. Tittar vi på siffrorna så är Göteborgskillen Felix Kjellberg överlägset störst – och inte bara i Sverige. Han är världens största youtuber genom tiderna. Pewdiepie har lika många följare som Sydafrika har invånare, nämligen 55 häpnadsväckande miljoner. Hans videos har visats över tio miljarder gånger. Vad är det då alla vill se? Jo, han spelar datorspel och kommenterar vad som händer. Enorm inom sin genre och sannolikt en av dem som gjort gaming-tubers till en betydande del av Youtubes utbud.
Pewdiepie på Youtube

Youtube-tips för föräldrar

Se först och främst till att ha koll på vad barnet tittar på. Prata med och fråga ditt barn eller, om barnet är yngre eller inte vill visa och berätta, gå själv in på ditt barns Youtube-app för att se vad hen kollat på. Några viktiga Youtube-funktioner för föräldrar att känna till är:

  • Flagga och anmäl opassande eller kränkande innehåll. Youtube har policyspecialister som granskar dessa dygnet runt.
  • Blockera användare om någon skulle bete sig illa mot ditt barn, eller om det är en användare med opassande innehåll.
  • Begränsat läge, genom att aktivera detta kan du reglera vad ditt barn har möjlighet att se på.

 

Kategorier