Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Popstjärnan som tar körsången till mobilen

3 år sedan

I femte avsnittet av Trailer får vi besök av sångaren, entreprenören och körälskaren Martin Rolinski. Martin slog igenom som sångare i Kanal 5:s program Popstars 2002, blev sedan medlem i electropopgruppen BWO (Bodies Without Organs) 2003 och har deltagit ett antal gånger i Melodifestivalen, både i grupp och som soloartist.

”Musik är inte bara en upplevelse, musik är uttryck för känslor”
Det många inte vet om Martin är att han är utbildad civilingenjör, och parallellt med sin musikkarriär även har haft ”vanliga” jobb vid sidan om. Idag arbetar Martin med musik på ett helt annat sätt. Han skriver sina egna låtar och har precis släppt en ny låt på svenska, ”Hjältarnas år”.

Efter sin medverkan i Körslaget fick Martin upp intresset för stämsång och tillsammans med Simon Ljungman (Augustifamiljen) och Fredrik Berglund har han skapat körprojektet We are voice.

– Vi har som ambition att sätta världsrekord, säger Martin. Vi har planerat en konsert den 4 november där hela Friends Arena kommer att fyllas med körsångare. Inför konserten har vi lanserat vår app ( App Store och Google Play) där du kan öva på de låtar som kommer vara med i den stämma som passar just dig.

– En miljoner människor sjunger tillsammans för en anledning. Musik är inte bara en upplevelse, musik är uttryck för känslor. Man mår helt enkelt bättre när man sjunger.

Brukar du se alla musikprogram som visas på tv?
– Eftersom jag är småbarnsförälder så tittar jag så klart på Melodifestivalen. En annan anledning kan ju vara för att jag själv har varit med där tidigare. Vi har en väldigt hög klass på produktionen när det gäller Melodifestivalen, det är faktiskt något vi ska vara stolta över.

Finns det några bra körfilmer?
– Då måste jag nämna En värsting till syster I och II. Otroligt bra musik, och det var ju där som Lauren Hill slog igenom som tonåring. En tv-serie som också riktigt bra är Glee. Där får du verkligen upp ögonen och öronen för a capella musik. När man pratar om a capella musik just nu så är det nya heta gruppen Pentatonix.

Vad ser du mer på tv om vi ska kartlägga det?
– Det blir mycket med Netflix, Viaplay, TV4 Play och SVT Play. Det är mest filmer och serier, men även dokumentärer och stand-up, det vill säga comedy specials. Där är min favorit Louis CK och Amy Schumer. Jag gillar när stilen är spontan fast ändå knivskarp.

Hur är det med biobesök?
– Jag hinner inte riktigt med biobesök längre så mycket som jag önskar. Men sista filmen som jag såg var Alien: Covenant och den gillade jag väldigt mycket.

Hur ser du på serier?
– Jag är destruktiv, jag bingeade Games of thrones på två veckor. Jag inser ju att det är rätt osunt men när man väl kommer in i det kan man inte sluta. Nu har jag börjat titta på Designated survivor, säsong 2 på Netflix. Den är ganska bra. Synd att de kommer med sina avsnitt en gång i veckan.

Twin Peaks har ju kommit med nya avsnitt, det kanske är något och titta på framöver.

Bästa serierna just nu
House of cards
Prison break
Game of thrones
Designated survivor
Mad men

Martin gillar också äventyrliga filmer som Sagan om ringen.

Om du fick vara en film eller seriekaraktär vem skulle du vara då?
– Peter Griffin, en karaktär i Family Guy av Seth MacFarlane. Jag älskar karaktärer som finns i South Park, The book of Mormon och Monty Python.

Veckans film: Assassin’s Creed
Martin säger sig vara mer av en casual gamer men har spelat spelet Assassin’s Creed och ser fram mot att få se filmen som bygger på spelet. Huvudpersonen Callum Lynch (Michael Fassbender) låser upp sina genetiska minnen genom revolutionerande teknik och i och med det får han vara med om äventyr på 1500-talet med sin förfader Aguilar de Nerha.

Läs mer om filmen här >

Vill du veta mer, lyssna på hela avsnittet av Trailer.

Kategorier