Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Apples nyheter från WWDC

1 år sedan

intro medium

Ikväll var det äntligen dags för Apples stora utvecklarkonferens WWDC i San Francisco. Intresset var stort och förväntningarna var minst lika stora. Mer än 5300 deltagare ifrån 75 olika länder deltog och lyssnade när Tim Cooks invigde konferensen med sin keynote.

Det är femton år sedan Apple hade ett event på San Jose Convention Center och Tim Cook inleder med kort information om att det idag finns 16 miljoner registrerade Apple-utvecklare i världen och bara under sista året har det tillkommit 3 miljoner.

Han lyfte exempel som 10-åriga Yuma Soerianto från Australien som har utvecklat sedan han var 6 år och har redan i dag fem appar i App Store. Men utveckling är inte bara för de unga menar Tim Cook. Han tar även upp ett annat exempel 82-åriga Masako Wakamiya från Japan som också har en utvecklat en app som lanserades tidigare i år.

Största händelsen förutom uppgraderingar av de olika mjukvarorna (iOS, macOS, watchOS och tvOS) var de två nya iPad Pro som lanserades. (Vi återkommer inom kort med information när du kan beställa den hos Telia). Den stora har samma storlek som tidigare 12,9 tum men den mindre har samma storlek till utseendet, men skärmen har fått ta mer plats och är numera 10,5 tum.

Den nya retina skärmen har nu stöd för en uppdateringsfrekvens på 120 Hz vilket gör att film och videos kommer se helt magiska ut och att spel kommer flyta på helt utan några som helst störningar. När nya iPad Pro lanseras så medföljer iOS10 men senare i höst kommer du gratis kunna uppdatera till iOS11. Det är då allt det magiska börjar hända, när mjukvara och hårdvara blir ett och en hel del nya funktioner kommer göra din iPad Pro till ett solklart alternativ för dig som annars använder en bärbar dator.

Nya iPad Pro kommer i fyra olika färger, silver, guld, rymdgrå och rose guld. Du kommer kunna välja mellan minnesstorlekarna 64 GB, 128 GB samt 256 GB och med eller utan möjlighet för simkort.

Med uppgraderingen iOS 11 kommer du kunna skräddarsy din docka och ha flera appar i den än tidigare och det kommer hjälpa dig när du multitaskar och använder fler appar samtidigt. Utseendemässigt kommer gränssnittet vara mer likt din mac. Apple lanserar också mappar så du enkelt kan sortera dina appar och dokument precis som du gör på din dator.

Meddelanden har också fått en uppdatering i nya iOS 11, där kan du bland annat betala med ApplePay till dina vänner. Om detta kommer fungera i Sverige vid lansering var väldigt oklart så det får vi återkomma med.

Du kommer med nya iOS 11 även kunna flytta innehåll som text, bild och länkar via drag and drop metoden. Siri har blivit uppdaterad och smartare. Hon har även fått en manlig röst och kommer kunna bli bättre på att svara och hjälpa dig hitta rätt information oavsett plattform och enhet.

Apple lanserade även uppgraderade iMacs, MacBooks, MacBooks Pro som lanseras redan från och med idag. Senare i höst kommer även en ny familjemedlem, iMac Pro som ser ut som en iMac men som är en riktig värsting dator med allt vad som behövs om du arbetar med tyngre grafik för spel och film.

Alla datorerna kommer under hösten uppdateras med nya macOS High Sierra. Ett operativsystem som är  smartare och snabbare än tidigare. Både Safari och Photos har fått nya uppdateringar med en hel del bättre funktioner. Safari har fått både autoplay-blockering samt intelligent tracking prevention som låter din data kring vad du har surfat på vara din. Redigeraren i Photos har fått fler funktioner och kan nu mer eller mindre likställas med Adobes Lightroom.

Applewatch är den mest säljande smarta klockan enligt Apple och där hälsa och fitness är i fokus. Under kvällen visade de upp nya watchOS 4 som kommer till oss under hösten. Men redan idag får utvecklarna tillgång till det och för oss som inte utvecklar så kommer en betaversion redan i slutet av juni.

Nya watchOS kommer bland annat med tre nya watchfaces, en som de kallar Siri-face som visar det som är relevant information just för dig, ett nytt kalejdoskop-utseende samt ett med Toy Story figurerna Woody, Jessie och Buzz.

Förutom detta kommer din klocka bli en bättre hälsocoach och kommer kunna göra det enkelt för dig att träna oavsett om du är utomhus och springer eller inne på ett gym.

När det gäller uppdatering av tvOS så kommer det ske senare i år och det kommer de återkomma med. Det enda de meddelade var att de har fått in Amazon som partner och kommer iallafall i USA släppa en del innehåll, men som sagt vi kommer få veta mer om detta under året.

Under kvällen släppte även Apple ett uppdaterat HomeKit för utvecklarna samt två nya, MusicKit samt ARKit. Detta blir spännande och se vad för nya appar som kommer dyka upp i samband med lansering av nya iOS11.

Sist men inte minst så lanserar Apple HomePod en smart högtalare för hemmet. Den är inte bara snygg, den har också massa olika möjligheter. Apple HomePod kommer inte komma till Sverige i år utan tidigast i början av nästa år.

Vill du se keynoten i sin helhet? Här hittar du den.

Kategorier