Smartare Vardag
Sök
Avbryt
Meny

Vass, tuff och 90-talist mitt i prick

12 månader sedan

Veckans gäst är programledaren och journalisten Parisa Amiri. En ung, talangfylld tjej med iransk bakgrund som valde att avsluta sina juridikstudier och arbeta med media istället. I detta avsnitt får vi ta del av vilka serier som har präglat henne som person.

Parisa Amiri var som ung en duktig elev, en riktig pluggis – men mitt i alla studier så kunde hon ta ett avbrott och titta på sina favorit serier – Buffy, Sabrina tonårshäxan eller Charmed (Förhäxad). Är man som Parisa född mitt i prick på 90-talet så tittade man även på tonårsserier som the OC.

Hon blev inspirerad av en film Beyond Borders med Angelina Jolie och funderade ett tag på att bli FN jurist och försöka rädda världen, men valde sedan att bli anställd som redaktör på NöjesGuiden.

En annan serie som har påverkat Parisa är Seinfeld. Hon kan verkligen hur många citat som helst, man kan inte annat än att bli imponerad.

Hur ser dina privata tv-vanor ut idag?
– Idag följer jag saker och ting när det släpps, säger Parisa. Jag väljer ut det som jag vill följa. Har ingen tv, har faktiskt aldrig haft någon sedan jag flyttade hemifrån. Jag ser bara på streamat. Oftast ligger jag i sängen och tittar med min dator eller padda.

För att hålla koll på allt kring en serie så har hon fler appar. Den hon gillar bäst är tv-show trackers, finns för iPhone och för Android

Bästa säsongsavslutningen hade serien Big Little Lies på HBO. Då gick hon upp en timme tidigare på morgonen för att få ta del av upplösningen innan det var dags börja dagen.

”Inget har format mig mer än tv och populärkultur”

Enligt Parisa så är hennes liv fyllt med referenser till gamla serier eller filmer. Hennes personlighet visar vad hon har följt och sett för serier, som sann Will Ferrell fan (Will som för övrigt är en av de återkommande gästerna i SNL – Saturday Night Live) så tycker hon att alla måste kunna citera eller iallafall något citat från filmen Stepbrother. – Eller, jag säger bara Catalina Wine Mixer.

En annan serie som Parisa pratar om är Arrested development. Härifrån har hon hämtat ett uttryck ”Never Nude”. En av karaktärerna är aldrig naken han har alltid jeansshorts på sig under och om man inte har sett detta eller vet om det och säger uttrycket så blir det väldigt konstigt. Då känns det som man pratar helt olika språk, som om man är från olika planeter.

En annan händelse som Parisa berättade om var när en person nös i kafeterian på SVT. Då sa Parisa:
– You´re so good looking. Person ifråga tittade frågande och förstod inte att detta var hämtat från Seinfeld.

Vilka tv-serier som har format ditt liv?
Arrested development
Freaks and geeks
Curb Your Enthusiasm
the OC
30 Rock
Parks and Recreation
Masters of None
Modern Family
Big Bang Theory
Game of Thrones
Beverly Hills 90210
Gilmore Girls

Veckans film: Passengers
Veckans film är en vad man brukar kalla Blockbuster, en kassasuccé med Jennifer Lawrence och Chris Pratt. Parisa har inte sett själva filmen än men trailern och tror att denna film kommer passa henne perfekt då hon älskar båda skådespelarna Jennifer Lawrence och Chris Pratt samt att själva historien. Filmen är blandning av romantiskt drama och science fiction och klart sevärd.

Läs mer om filmen här.

När Parisa och Paul kom in på Chris Pratt så nämndes det även två andra filmer som han har varit med i Marvels Guardians of the Galaxy samt Jurassic World (Kan ses på C More fram till 28/7) Ett annat rykte som går kring Chris Pratt är att han kanske är aktuell som nya Indiana Jones men som sagt än är detta bara ett rykte.

Parisa är galen i Guardians of the Galaxy och har en av karaktärerna Baby Groot hägnades på sin nyckelknippa. En annan rolig saks om kom upp var när Chris Pine på SNL (Saturday Night Live – som för övrigt är en av Parisas favoriter) nåde att idag finns det för många vita, Blockbuster män som heter Chris som är så ordentligt lika. Är det så? Se själva, hittade klippet på youtube.

Parisas lista på tv-serier
The Handmaid’s Tale
Twin Peaks: The Return
Games of Thrones
Veep
Fargo
Master of None
Broad City

Skaparen av en tv-serien, vilken skulle det ha varit?
– Jag hade nog valt Curb Your Enthusiasm, för att den är väldigt smart. Det är inte bara en massa olika roliga scener utan allt hänger ihop. Det finns en röd tråd. Allt utifrån Larry Davids cyniska och asociala, märkliga skalle.

– Hade jag valt en serie för att få evig beundran, eternal fame så hade det varit serien Sopranos.

Om du skulle vara en karaktär från någon serie eller film, vilken skulle du välja då?
– Då skulle jag vilja vara någon av Marge Simpsons (The Simpsons) systrar Patty eller Selma.

Vem skulle du vilja träffa om du vill välja?
– Då skulle jag vilja träffa Amy Pohler och eller Tina Fey. De är mina husgudinnor. Jag har en hel hylla tillägnad dem med DVDs, deras böcker samt olika merchandise.

Tack för denna gång Parisa, vi säger TTYL (Talk To You Later, hämtat från The Simple Life med Paris Hilton och Nicole Richie).

Kategorier